BVB şi RASDAQ Lichiditate de 200 milioane de euro, după înregistrarea ofertei FP

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 decembrie 2014

Lichiditate de 200 milioane de euro, după înregistrarea ofertei FP

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat, ieri, o lichiditate record, de 200,27 milioane de euro, după ce în piaţă a fost înregistrată oferta de răscumpărare derulată de Fondul Proprietatea, în sumă de 188,3 milioane euro.

Marţi a fost ultima zi a ofertei publice de răscumpărare a 750 milioane de acţiuni Fondul Proprietatea, la un preţ de 1,11 lei/titlu, lansată pe 3 noiembrie. Indicele de alocare stabilit în cadrul ofertei publice de cumpărare este 0,0741855191. Suprasubscrierea a fost de 13,48 ori, adică la fiecare 100 de acţiuni subscrise spre vânzare Fondul Proprietatea va răscumpăra 7,41 acţiuni.

Preţul de răscumpărare a fost cu 18,7% peste cotaţia de închidere din şedinţa anterioară anunţării preţului de achiziţie.

În afară de această ofertă, rulajul BVB s-a ridicat la 53,5 milioane de lei (12,07 milioane de euro), însă aproape jumătate din această sumă a provenit tot din operaţiunile cu titlurile Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondul au scăzut cu 1,2% după tranzacţii care au însumat 24,6 milioane de lei, inclusiv 6 milioane de lei printr-un deal.

O lichiditate mai ridicată au înregistrat şi acţiunile OMV Petrom (SNP), dar concentrată în cea mai mare parte pe segmentul deal al bursei. Astfel, au fost transferate prin şapte deal-uri acţiuni ale companiei de petrol şi gaze în valoare de 9,6 milioane de lei. Pe segmentul regular al bursei, operaţiunile s-au ridicat la 1,2 milioane de lei, iar preţul a urcat cu 1,3%.

Cotaţia OMV Petrom a scăzut în precedentele două şedinţe, urmând scăderea mai abruptă a preţului barilului de petrol pe pieţele externe.

Transferuri mai ridicate au avut loc şi în sectorul bancar, de 3,3 milioane de lei cu acţiunile Banca Transilvania (BT), 3,1 milioane de lei cu Erste Group Bank (EBS) şi 2,24 milioane de lei cu BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

BRD a crescut cu 1,8%, iar Erste cu 2,4%, în timp ce cotaţia Banca Transilvania a avansat mai lent, cu 0,5%.

Creşterile din sectorul energetic au susţinut, de asemenea, evoluţia pozitivă a pieţei. Indicele BET NG, al companiilor din energie, a urcat cu 0,6%, în timp ce BET FI, compus din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,1%.

Electrica a făcut notă discordantă cu restul companiilor energetice şi a închis în scădere cu 1,3%, după transferuri de 1,5 milioane de lei.

Pe segmentul deal al bursei a mai avut loc un transfer cu acţiuni SIF Moldova (SIF2) de 1,3 milioane de lei, respectiv o tranzacţie de 805.000 lei cu titluri Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Principalii indici ai bursei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au crescut cu 0,4%, păstrând astfel ritmul înregistrat la mijlocul zilei. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. pai analistii la anuntul ofertei dadeau undeva la 5%, asta fara sa faca un minim de analiza.

    Si-a facut careva mea culpa?

    Nu ai sa vezi prea curand asa ceva pe meleagurile noastre 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb