BVB ŞI RASDAQ: LICHIDITATE DE 5 MILIOANE EURO Ion Milea, "Muntenia Global Invest": "SIF-urile au intrat în dizgraţia investitorilor"

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 aprilie 2014

Ion Milea, "Muntenia Global Invest": "SIF-urile au intrat în dizgraţia investitorilor"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 22,2 milioane de lei (aproximativ 5 milioane euro) din care 4,1 milioane lei au reprezentat "deal"-uri cu Banca Transilvania (1,8 milioane lei), BRD (1,66 milioane lei), Altur (400.000 lei) şi Antibiotice (240.000 lei).

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a declarat: "Evoluţia de astăzi (n.r. ieri) a BVB a fost în ton cu pieţele externe. Din punct de vedere al lichidităţii, observăm o mică revenire faţă de ziua de ieri (n.r. miercuri). Este de punctat faptul titlurile «Transgaz» au depăşit pentru prima dată nivelul de 200 lei per acţiune, de când Fondul Proprietatea nu mai are în portofoliu acţiuni TGN.

Investitorii se gândesc mai bine atunci când investesc la o companie la care este implicat şi Fondul Proprietatea, deoarece există riscul ca, în cazul în care FP vinde acţiunile, acestea să treacă pe un trend descendent".

Domnia sa adaugă: "În ceea ce priveşte «deal»-urile, doar titlurile Băncii Transilvania au înregistrat un volum mai important".

Ion Milea este de părere că SIF-urile au intrat in dizgraţia investitorilor după ce unele dintre ele au anunţat că nu vor mai oferi dividende anul acesta.

"Politica SIF-urilor nu este pe placul investitorilor, iar aceştia s-au orientat către alte titluri care le oferă dividende", a adăugat domnia sa.

Indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, BET-FI, a înregistrat în sesiunea de ieri o scădere de 0,24%, până la 27.831,05 puncte.

SIF1 Banat - Crişana a înregistrat o scădere de 0,74%, SIF3 Transilvania a scăzut cu 0,50%, iar SIF5 Oltenia a coborât cu 0,10%.

În schimb, SIF2 Moldova s-a apreciat în şedinţa de ieri cu 0,08%, iar SIF4 Muntenia a crescut cu 0,54%.

Fondul Proprietatea a scăzut cu 0,49%, până la 0,8110 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la BVB, s-a apreciat cu 0,19%, ajungând la valoarea de 6.472,11 puncte, iar indicele BET-NG a crescut cu 1,22%, până la 668,07 puncte.

Indicii extinşi BET-BK şi BET-XT au închis sesiunea de ieri cu un plus de 0,25% şi 0,15%, până la 1.193,54 puncte, respectiv 582,65 puncte.

Titlurile companiei "Alumil Rom Industry" (ALU) au înregistrat cea mai mare creştere de pe Bursă, urcând cu 14,98%, fiind urmate îndeaproape de acţiunile "Mefin" (MEF) cu un avans de 14,84%.

Ion Milea ne-a spus: "Dividendul neaşteptat de mare pe care îl propune conducerea companiei Alumil a dus la aceste creşteri constante ale titlurilor ALU. Totuşi, sunt de părere că acţiunile ALU nu sunt într-o situaţie clară, deci se poate spune că sunt încă riscante pentru investitori".

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au înregistrat cea mai mare valoare de tranzacţionare de pe piaţă (3.082.353,25 lei), fiind urmate de acţiunile Romgaz (2.648.547,45 lei) şi SNP Petrom (2.246.860,60 lei).

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii în valoare totală de 707.253 lei, aproximativ 158.608 euro.

Ion Milea ne-a declarat: "De când au început să scadă indicii, piaţa Rasdaq a avut o lichiditate foarte scăzută. Piaţa Rasdaq a mers bine în perioada 2007 - 2008 atunci când preţurile pe piaţa imobiliară erau la un nivel ridicat".

Domnia sa adaugă: "Pe Rasdaq spread-ul (n.r diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de cumpărare) este foarte mare, ceea ce înseamnă că atât cei care vând, cât şi cei care cumpără, pierd foarte mult la fiecare tranzacţie. Acesta este unul dintre motivele pentru care piaţa Rasdaq are o lichiditate atât de scăzută."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Opinia a fost mutată în forum.

    acesti hoti defileaza in fiecare zi si sfideaza acest popor,doamne in ce tara traim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb