BVB şi RASDAQ Neîncrederea se menţine în piaţă

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 decembrie 2011

Neîncrederea se menţine în piaţă

Indicii BVB au înregistrat ieri scăderi de până la -1,12%, în condiţiile în care pe pieţele internaţionale s-a menţinut un sentiment pesimist. Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat că ultimele şedinţe au demonstrat tot mai evident faptul că deciziile luate în cadrul summitului UE de săptămâna trecută, nu sunt văzute ca fiind suficiente pentru ca investitorii să revină la sentimente mai bune.

"Cursul EURO/USD a scăzut azi (n.r. ieri) sub pragul de 1,30 ceea ce a dus şi la deprecierea pieţelor de commodities (n.r. mărfuri)" a precizat domnia sa, continuând: "Aurul nu a reuşit să îşi păstreze eticheta de activ de refugiu, uncia fiind acum mai ieftină cu 100 de dolari decât săptămâna trecută. Fără alte evenimente notabile şi doar cu câteva declaraţii ce au alimentat starea de pesimism, pe pieţele financiare s-a menţinut un sentiment de neîncredere".

Cu privire la Bursa de Valori Bucureşti, Simion Tihon ne-a declarat că nu putem vorbi de scăderi importante, însă, ne confruntam în continuare cu o lichiditate slabă.

Ieri, au fost făcute 3.331 de tranzacţii care au contribuit la un rulaj de 4,6 milioane euro. Tranzacţiile cu produsele structurate au reprezentat aproape 20% din total.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea, a fost cotat la 18.121 puncte, scăzând cu 1,12% faţă de şedinţa precedentă.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate, a încheiat ziua la 4.276 puncte, în creştere cu 0,51% faţă de marţi.

Titlurile companiilor din domeniul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,56% sub şedinţa precedentă, la 605 puncte, iar, la finalul şedinţei, BET-C a înregistrat o valoare de 2.597 puncte, mai mică cu 0,52% faţă de marţi.

Titlurile Fondului Proprietatea şi BRD s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 7,4 milioane lei şi, respectiv, 3,8 milioane lei. Cele două acţiuni au asigurat 74% din rulajul pieţei.

Acţiunile FP au scăzut cu 0,48%, la 0,418 lei, şi s-au apropiat de preţul minim înregistrat de la listarea la BVB. Cea mai redusă cotaţie a fost atinsă pe 28 noiembrie, când titlurile au fost cotate la 0,4151 lei.

Cu acţiunile BRD a fost realizat şi un deal, de 1 milion de lei, la preţul de 10,88 lei, cu 0,74% peste nivelul de marţi. Pe piaţa principală, cotaţia titlurilor BRD a scăzut cu 0,46%, la 10,75 lei.

Titlurile Erste (EBS) au consemnat una dintre cele mai vizibile corecţii din piaţă, de 4,67%, influenţate de scăderea de 2,53% înregistrată pe bursa de la Viena. Acţiunile băncii au încheiat şedinţa de la Bucureşti la 50,05 lei (11,53 euro). La finalul sesiunii de la BVB, pe piaţa din Austria acţiunile Erste erau cotate la 11,38 euro.

Investitorii au fost mai activi pe piaţa derivatelor, unde tranzacţiile au însumat 4,8 milioane lei, valoare cu 41% peste rulajul de marţi, de 3,4 milioane lei. Transferurile cu produse structurate au fost de 3,7 milioane lei şi contracte futures de 1,1 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat operaţiuni de 185.000 de lei, sumă cu 4% sub lichiditatea şedinţei precedente, de 194.000 de lei.

Peste jumătate din rulaj a fost asigurat de şapte tranzacţii cu titluri Iproeb (IPRU), în valoare de 100.000 de lei. Cea mai recentă operaţiune a fost realizată la preţul de 0,955 lei, în scădere cu 1,55%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb