BVB ŞI RASDAQ Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Evoluţie în ton cu pieţele europene"

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 martie 2014

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Evoluţie în ton cu pieţele europene"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 22,4 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro), dintre care 1,7 milioane lei, aproximativ 8%, au reprezentat un "deal" cu BRD.

Mihai Mureşian, director tranzacţionare la "SSIF Intercapital Invest", ne-a declarat: "Scăderile pieţelor externe nu rămân fără impact în piaţa locală. Pe fondul mişcărilor din regiune, putem concluziona că ieşirile din piaţa locală sunt făcute mai mult de către nerezidenţi.

Bineînţeles că investitorii locali nu rămân imuni la tendinţa generalizată a pieţei, însă ceea ce atrage atenţia, din punctul meu de vedere, este volumul scăzut al tranzacţiilor zilnice".

Brokerul consideră că mişcarea preţurilor este, pentru moment speculativă, fără a caracteriza marea majoritate a investitorilor.

"Cred că este de înţeles, luând în considerare faptul că încă nu au avut loc Adunările Generale ale Acţionarilor şi nu au fost votate dividendele aferente anului anterior", a mai spus domnul Mureşian, care a concluzionat: "Din punctul meu de vedere, mişcarea de acum va continua să caracterizeze piaţa şi în viitorul apropiat. Tensiunile din regiune nu par să dispară curând, indicii externi continuă să fie volatili, ceea ce va face ca şi investitorii locali să-şi menţină starea de nesiguranţă. Cred că, odată ce vor trece datele de înregistrare, ne putem aştepta ca piaţa să intre, per ansamblu, într-o mişcare generalizată care să fie facută pe volume importante".

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Piaţa va deveni din ce în ce mai susceptibilă la şocuri de tip macroeconomic şi geopolitic"

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", este de părere că evoluţia de ieri a bursei a fost în ton cu majoritatea pieţelor europene.

În opinia sa, problemele curente sunt generate în cea mai mare parte de evoluţia preţului cuprului la nivel internaţional, pe fondul unor semne de slăbiciune ale economiei chineze, a doua economie a lumii.

"Suntem de părere că, la Bursa de Valori Bucureşti, volumele sunt mici, în special din cauza faptului că piaţa este una de tip «long-only» şi, în perioadele turbulente în care bursele tind să se corecteze, cumpărătorii sunt greu de găsit la preţuri rezonabile, motiv pentru care activitatea din piaţă se reduce", a mai adăugat Ovidiu Dumitrescu care a concluzionat: "Pentru perioada următoare, ne aşteptăm la continuarea volatilităţii pe un trend general ascendent al pieţelor de capital. Considerăm că piaţa va deveni din ce în ce mai susceptibilă la şocuri de tip macroeconomic şi geopolitic, iar în lipsa acestora orientarea va fi una pozitivă".

Indicii bursieri, scăderi pe linie

La finalul şedinţei de ieri, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a scăzut cu 1,15%, ajungând la 6.225,62 puncte, iar indicele energetic BET-NG s-a depreciat cu 1,07%, până la 635,51 puncte.

Indicele BET-FI, care include cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 2,03% în şedinţa de ieri, coborând până la 29.070,03 puncte.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au consemnat cele mai vizibile corecţii în rândul celor cinci SIF-uri, de 3,7% şi, respectiv, de 3,43%.

Acţiunile Moldova (SIF2) au scăzut cu 3,28%, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au coborât cu 1,85%, iar ultimul transfer cu acţiunile SIF Oltenia (SIF5) a fost operat la un preţ cu 0,36% mai jos faţă de închiderea de marţi.

De asemenea, indicii extinşi BET-XT şi BET-BK au scăzut, cu 1,28% până la 575,32 puncte, respectiv cu 1,31%, la 1.193,57 puncte.

"Zentiva", în topul creşterilor pe BVB

Acţiunile companiei farmaceutice "Zentiva" (simbol SCD) s-au apreciat cu 6,18%, ajungând la 1,099 lei/unitate, acestea înregistrând cea mai mare creştere de pe Bursă

Pe locul doi, în topul creşterilor, s-au clasat titlurile "Boromir Prod" (SPCU), care au urcat cu 4,52%, fiind urmate îndeaproape de acţiunile companiei "Alumil Rom Industry" (ALU) care au avansat cu 4,24%.

"Fondul Proprietatea" (FP) a înregistrat cel mai mare volum de pe piaţă (6.449.500 acţiuni), fiind urmat de SIF3 Transilvania (4.090.500 acţiuni) şi SNP Petrom (3.301.000 acţiuni).

Astfel, peste 40% din lichiditatea de ieri a fost acoperită de tranzacţiile cu acţiunile Fondul Proprietatea (6,34 milioane lei) şi SIF Transilvania (2,53 milioane lei).

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii în valoare totală de 152.700 lei (aproximativ 33.800 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb