BVB ŞI RASDAQ - PENTRU A ŞAPTEA ŞEDINŢĂ CONSECUTIV Bursa a continuat să crească uşor

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 decembrie 2012

Bursa a continuat să crească uşor

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,52%, pentru a şaptea şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care lichiditatea a fost susţinută în principal de tranzacţii mai mari realizate cu acţiunile Erste (EBS) şi două deal-uri cu titluri BRD (BRD).

În ultimele şase şedinţe, indicele general al Bursei, BET-C, a crescut cumulat cu 3%.

Investitorii au tranzacţionat, ieri, acţiuni de 30 milioane lei (6,7 milioane euro), sumă cu 26% sub rulajul şedinţei anterioare, de 40,6 milioane lei (9,1 milioane euro).

Aproape 40% din lichiditatea de miercuri a fost susţinută de transferuri cu titluri Erste (7,1 milioane lei) şi BRD (4,4 milioane lei). Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor Erste a fost înregistrată în primele 30 de minute de tranzacţionare, când au fost realizate operaţiuni de 5,8 milioane lei, iar lichiditatea titlurilor BRD a fost susţinută în principal de două deal-uri de 4,2 milioane lei.

"Cred că volumele ridicate înregis-trate de acţiunile Erste şi BRD în ultimele zile vin pe fondul unor ajustări de ultim moment la nivelul contului de profit şi pierdere în pragul finalului de an, probabil o marcare de profit a unui SIF. Finalul de an aduce cumva o mică rază de soare pe piaţă, având în vedere creşterea rulajului zilnic pe fondul unui interes preponderent pentru acţiunile din compoziţia indicelui BET, indice care înregis-trează cea mai lungă perioadă de creşteri consecutive din ultimele trei luni", a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities Româ-nia, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,57%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,59% peste nivelul de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,83%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a cres-cut cu 0,43%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,53% peste ziua anterioară.

"Cred că până în pragul Anului Nou putem asista la o extindere a ultimelor creşteri, pe fondul menţinerii sentimetului pozitiv pe pieţele mature", a mai spus brokerul.

Acţiunile Erste au continuat să urce vizibil, cu 2,35%, susţinute de evoluţia de pe bursa de la Viena, care este piaţa principală a acestor titluri şi unde cotaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni. Cea mai recentă tranzacţie de la BVB cu aceste titluri a fost realizată la 109 lei (24,34 euro), iar pe piaţa de la Viena preţul a crescut cu 0,76%, la 24,48 euro.

Tranzacţii negociate au fost realizate şi cu acţiuni Transelectrica (2,7 milioane lei), BVB (1,7 milioane lei), Banca Transilvania (1,2 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (1,2 milioane lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 387.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de marţi, de 4,2 milioane lei.

Lichiditatea de marţi a fost susţinută în proporţie de 95% de un deal prin care SIF Moldova (SIF2) a vândut pachetul de acţiuni deţinut la firma Textila Oltul din Sfântu Gheorghe (TEXU), pentru 4 milioane lei. Titlurile au fost vândute către acţionarul majoritar al Textila, compania belgienă Drapantex.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb