BVB ŞI RASDAQ Propunerea de dividend zero a SIF1 Banat Crişana, taxată cu 1,86% de piaţă

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 februarie 2014

Propunerea de dividend zero a SIF1 Banat Crişana, taxată cu 1,86% de piaţă

Gabriel Aldea: "Tensiunile politice influenţează piaţa"

Acţiunile SIF1 Banat Crişana au încheiat cu un minus de 1,86% şedinţa de ieri, după ce ajunseseră la -5% la începutul zilei, ca efect al propunerii ca societatea să păstreze politica de dividend zero şi pentru acest an.

Conducerea SIF1 a propus, vineri, ca profitul net înregistrat anul trecut, de 80,1 milioane lei (18,1 milioane euro), să fie reinvestit integral.

"Referitor la intenţia SIF Banat Crişana de a nu acorda dividende nici în acest an, remarcăm, aşa cum era de aşteptat, reacţia negativă a investitorilor, preţul acţiunilor SIF1 corectându-se în consecinţă cu aproape 2%", a comentat Gabriel Aldea, Director General Adjunct "Intercapital Invest", adăugând:"Chiar dacă corecţia preţului la finalul şedinţei a fost una semnificativă, corecţa «intraday» a preţului a fost chiar şi mai substanţală volatilitatea preţului atragând şi interesul speculatorilor, aceştia intrând la cumpărare şi închizând preţul în maximul zilei. Notăm pentru acest emitent realizarea unui schimb de 4 milioane acţiuni pe piaţa deal, această tranzacţie contribuind decisiv la clasarea SIF1 pe primul loc în această zi din punct de vedere al valorii tranzacţiilor".

Deal-urile de 5,32 milioane de lei cu acţiuni SIF1 au reprezentat 17,8% din rulajul zilei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, era în scădere cu 0,38%.

Ieri, au mai fost realizate schimburi negociate cu acţiuni SIF2 Moldova, în sumă de 3,7 milioane de lei.

Indicii bursieri au încheiat şedinţa de ieri în scădere, pe fondul unei lichidităţi de 29,88 milioane de lei (6,62 milioane de euro).

"Înregistrăm astăzi (n.r. ieri) o şedinţă de corecţie moderată pentru mare parte dintre indicii locali, tensiunile politice şi spectrul ruperii alianţei de guvernare putând fi factorul principal al acestei evoluţii", ne-a spus Gabriel Aldea.

Potrivit domniei sale, dinamica negativă a pieţei contravine celei a pieţelor externe, acestea înregistrând aprecieri considerabile, indicele american S&P 500 depăşind "intraday" maximul anual.

"Spre deosebire de tendinţa de ansamblu negativă a pieţei noastre, înregistrăm evoluţii bune în sectorul de energie şi utilităţi, indicele reprezentativ pentru acest sector fiind singurul care s-a apreciat în această şedinţă", a precizat brokerul citat.

Indicele sectorului energeric BET-NG a urcat, ieri, cu 0,19% peste nivelul de vineri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,19% peste nivelul de vineri.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,22%, iar indicele extins BET-BK a coborât nesemnificativ, cu 0,07%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP) au înregistrat un rulaj de 7,26 milioane de lei, ieri, cotaţia fiind în scădere cu 0,12%.

Tranzacţiile cu acţiuni "Romgaz" (SNG) au însumat 2,17 milioane de lei, preţul urcând cu 1,38%, la 33,76 lei/unitate, în timp ce acţiunile "Transgaz" (TGN) s-au apreciat cu 1,42%, la 192,95 lei, în urma unor schimburi de 1,7 milioane de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 878.000 de lei, faţă de 344.000 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb