BVB şi RASDAQ Scădere uşoară

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 aprilie 2013

Scădere uşoară

Bursa a scăzut şi joi, cu 0,25%, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,72% şi au depăşit nivelul de la închiderea primei şedinţe la BVB, din 25 ianuarie 2011, după ce administratorul FP a anunţat că programul de răscumpărare ar putea începe în câteva zile.

Piaţa locală a încheiat, astfel, a şasea şedinţă consecutivă de scădere, deşi bursele internaţionale au fost pe verde. În ultimele zile, indicele general BET-C a coborât cumulat cu 3,2%.

"Cred că lipsa banilor a dus la decuplarea pieţei locale de evoluţia burselor externe. Nu sunt ştiri care să aducă bani noi în piaţă. Punctual, pe unele acţiuni mai intră bani, aşa cum am văzut şi în cazul titlurilor Fondului Proprietatea. Pe termen scurt, unii vor ieşi înainte de dividend, alţii aşteaptă preţuri mai bune. Totodată, o explicaţie pentru lichiditatea redusă poate fi şi faptul că unii investitori au vândut acţiuni din portofoliu şi au direcţionat banii respectivi către oferta de la Transgaz, anticipând un preţ mai mic în ofertă. Totuşi, trebuie să vedem şi partea bună pe care oferta Transgaz o va avea asupra pieţei, şi anume că va atrage bani noi în piaţă. Dacă ne uităm la efectul pe care l-a avut anunţul privind programul de răscumpărare la Fondul Proprietatea, vedem clar că piaţa are nevoie de un imbold ca să intre bani noi", a declarat Adrian Ormenişan, şeful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker, citat de Mediafax.

Compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anunţat miercuri seară că în câteva zile ar trebui să înceapă un program de răscumpărare pentru maximum 8% din acţiunile FP.

"Cred că evoluţia de azi a acţiunilor Fondului Proprietatea a fost una speculativă, ţinând cont că pe celelalte acţiuni, inclusiv pe SIF-uri, volumele au fost mici. Anunţul privind începerea programului de răscumpărare a revigorat acţiunile Fondului Proprietatea, care de câteva săptă-mâni se tranzacţionau într-un range îngust. Poate că a fost o speculaţie intra-day sau pe termen mediu. Unii investitori cumpără acum la un preţ mai mic, sperând ca ulterior să vândă la un preţ mai mare. Răscumpărarea depinde foarte mult de cum va fi făcut acest program. Atât timp cât pieţele externe rămân pe verde, cred că preţul acţiunilor Fondului Proprietatea va merge în sus, însă, dacă apar corecţii pe bursele internaţionale, atunci cred că nivelul de 0,6 lei va fi un suport solid", a afirmat Ormenişan.

Titlurile FP vor fi răscumpărate la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi 1,5 lei. Astfel, calculat la preţul maxim, pachetul vizat este evaluat la 1,651 miliarde lei (376 milioane euro).

Brokerul nu crede că acţiunile Fondului Proprietatea vor atinge preţul maxim din programul de răscumpărare, având în vedere că pe măsură ce cotaţiile vor creşte, din ce în ce mai mulţi investitori vor începe să vândă pachete mai mari şi vor pune, astfel, presiune pe preţ.

Pe piaţa principală, investitorii au realizat 476 de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro). Totodată, au fost efectuate şi patru deal-uri, de 11,7 milioa-ne lei (2,7 milioane euro).

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu numai 0,08% peste nivelul de miercuri, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,63% sub ziua precedentă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a stagnat. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,14%, în timp ce indicele BET-FI a crescut cu 0,31%. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au încheiat ziua în creştere cu 0,23%, fiind cotate la 1,323 lei. Aces-te titluri au debutat în creştere cu 2,9%, revenind după ce în ultima jumătate de oră a şedinţei de miercuri, preţul a coborât cu aproape 7%, sub presiunea mai multor ordine de vânzare. Operaţiunile de joi au cumulat 743.000 de lei, valoare de patru ori sub rulajul de miercuri, de 3,3 milioane lei.

"Pe acţiunile Băncii Transilvania şi BRD s-a văzut că miercuri au fost un ordin foarte mare de vânzare pe închidere, ceea ce arată că este vorba de un investitor mare. Probabil că pe ambele acţiuni a fost o încercare de exit. Totuşi, nu înţeleg de ce nu a fost această încercare când acţiunile erau mai sus", a afirmat Ormenişan.

Titlurile BRD (BRD) au încheiat ziua în scădere cu 1,42%, la preţul de 8 lei, şi au consemnat un rulaj de 427.000 de lei.

Acţiunile Transgaz au crescut cu 0,49%, la 205 lei, în a şasea zi de derulare a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din titlurile companiei. Acţiunile Transgaz au scăzut în primele două zile ale ofertei cu peste 8%, însă de luni au început să revină uşor şi au crescut cu 4,6%.

Preţul de miercuri de la bursă este cu aproape 20% peste cotaţia minimă din oferta de vânzare şi, în acelaşi timp, cu 11% sub cotaţia maximă din ofertă.

Lichiditatea de joi, de 37 milioane lei (8,4 milioane euro), este cu 26% sub rulajul de miercuri, de 50,1 milioane lei (11,4 milioane euro). Aproape 80% din lichiditatea de joi a fost asigurată de operaţiunile cu ti-tlurile Fondului Proprietatea (26,3 milioane lei) şi un deal cu acţiuni OMV Petrom (2,3 milioane lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 1,4 milioane lei, valoare cu 70% peste nivelul de miercuri, de 825.000 de lei. Peste 90% din rulajul pieţei a fost asigurat de un deal cu 1% din titlurile Prospecţiuni (PRSN), în valoare de 1,3 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb