BVB şi RASDAQ Scăderi drastice, în linie cu bursele europene

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 octombrie 2014

Scăderi drastice, în linie cu bursele europene

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Unele simboluri au mers poate prea mult în jos"

Piaţa noastră de capital a suferit, ieri, scăderi drastice, urmând trendul burselor europene.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", spune că piaţa s-a aliniat cu pieţele europene. "Unele simboluri au mers poate prea mult în jos, şi aici mă refer la Fondul Proprietatea, Transgaz" .

Scăderile mari pe pieţele străine din ultimele zile au influenţat şi bursa noastră, este de părere Simion Tihon, care consideră că aceste deprecieri din afară sunt determinate de un cumul de factori, neputându-se spune cu certitudine care este motivul principal. "Este vorba de preţul petrolului, de panica creată de îngrijorarea privind creşterea economică, sunt mai multe adunate, care duc la debusolarea investitorilor".

Brokerul estimează că piaţa se va menţine volatilă în următoarea perioadă, în lipsa unui eveniment major.

Domnia sa mai spune: "Dacă la începutul anului nu eram foarte bine corelaţi cu pieţele internaţionale, acum am dovedit că reuşim să ne realiniem şi să ne corelăm cu exteriorul. "

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Pe alocuri s-a înregistrat o panică destul de mare pe anumiţi emitenţi"

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la SSIF "Estinvest" Focşani, opinează că evoluţia descrescătoare din zilele anterioare s-a continuat şi ieri, la un dramatism mult mai accentuat. "Pe alocuri, s-a înregistrat o panică destul de mare pe anumiţi emitenţi, se vedea după volumul de ordine. Aici mă refer la emitenţii în general lichizi, precum FP, Transgaz, Romgaz, Transelectrica. Au fost momente de panică ce poate că semănau cu cele din 2008".

Domnia sa ne-a mai spus că încă există teama că piaţa o să scadă în continuare.

Potrivit reprezentantului "Estinvest", există o sumă de evenimente care îi fac pe investitorii internaţionali să creadă că economiile lumii îşi reduc creşterea.

"Ceea ce se zice de octombrie, că este luna scăderilor, s-a dovedit şi anul acesta", ne-a mai transmis domnul Murgoci.

Directorul de operaţiuni de la "Estinvest" ne-a mai declarat: "Dacă ne-am ghida după analiza tehnică, trendul descendent va continua şi în urmatoarele zile, dar trebuie să aşteptăm noi date financiare despre companiile listate la noi. Nu sunt date care să mă facă să cred că scăderile se vor stopa".

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 2,7%, iar BET, al celor mai lichide acţiuni, a coborât cu 2,8% după ce au terminat şedinţa anterioară cu un declin de 0,7%. Cei doi indici au închis joi în teritoriu negativ pentru a noua şedinţă consecutiv. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Principalii indici au deschis şedinţa cu variaţii reduse, similar cu marile pieţe europene, care au trecut însă rapid pe scădere, afectând şi bursa de la Bucureşti. Bursele europene şi-au revenit însă pe finalul şedinţei, şi au închis fără variaţii semnificative faţă de miercuri, când au scăzut puternic.

Scăderea BET este cea mai puternică începând din 3 martie, când piaţa locală a urmat evoluţia negativă a pieţelor internaţionale, sub presiunea intensificării tensiunilor din Ucraina.

Rulajul s-a ridicat la 49,83 milioane de lei (11,3 milioane de euro), cu o contribuţie de 35% a transferurilor cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP).

Acţiunile Fondul Proprietatea au scăzut cu 3,9% după ce investitorii au tranzacţionat titluri de 17,46 milioane de lei. Declinul este cel mai mare începând din 19 iunie 2012, când preţul a coborât cu 5,1%, din cauza informaţiilor privind intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, companie la care Fondul deţine un pachet important de acţiuni.

Indicele BET FI, format din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a coborât cu 3,4%, în timp ce BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 3,1%.

O lichiditate ridicată au înregistrat şi acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu operaţiuni de 4,4 milioane de lei. Cotaţia a scăzut cu 2,5%, declinul fiind cel mai ridicat începând din 21 martie anul acesta, când acţiunile băncii au închis pe minus cu 4,8%, pe tranzacţii derulate pe finalul şedinţei.

Tranzacţiile cu acţiuni Romgaz (SNG) au ajuns la 4,2 milioane de lei, iar cotaţia a scăzut cu 3,2%, cea mai slabă evoluţie de la mijlocul lunii iunie, când titlurile au pierdut 4,2%, ca urmare a plasamentului privat prin care Fondul Proprietatea a vândut un pachet de 5% din capitalul producătorului de gaze.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), una dintre companiile cu pondere ridicată în principalii indici ai pieţei, au scăzut cu 3,4% după transferuri care s-au ridicat la 3,7 milioane de lei. Preţul titlurilor a înregistrat cel mai recent un declin mai accentuat pe 3 martie, de 4,63%, în contextul crizei din Ucraina.

Toate companiile cu rulaje ridicate au închis joi în scădere.

Astfel, acţiunile Transgaz (TGN) au înregistrat rulaj de 3,4 milioane de lei şi o scădere de 4%, Transelectrica (TEL) au generat lichiditate de 3,34 milioane de lei, dar preţul a scăzut cu 3,3%, iar Electrica a scăzut cu 2%, după schimburi de 3,3 milioane de lei.

Banca Transilvania (TLV) s-a numărat printre puţinele titluri rezistente la declinul general al pieţei şi au închis în scădere cu doar 0,1%, pe fondul unor tranzacţii care au însumat 2,8 milioane de lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au consemnat şi SIF Moldova (SIF2), cu 1,9 milioane de lei, şi Erste Group bank (EBS), cu 1,1 milioane de lei. Acţiunile SIF Moldova au scăzut cu 2,6%, iar cele Erste cu 1,6%.

Indicii extins BET XT şi BET BK au scăzut cu 2,8%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb