BVB şi RASDAQ Simion Tihon: "Presiune la cumpărare pe acţiunile companiilor din BET-FI"

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 mai 2013

Bursa de Valori Bucureşti a urcat, ieri, cu 0,70%, indicele compozit BET-C ajungând la 2.936,31 puncte.

Şedinţa de ieri s-a caracterizat printr-un volum în creştere şi presiune la cumpărare în special pe acţiunile companiilor din BET-FI, potrivit brokerului Simion Tihon de la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Astăzi (n.r. ieri) a fost data ex-dividend pentru FP, SIF5, SIF4 şi BVB, companiile înregistrând corecţii semnificativ mai reduse decât valoarea dividendelor. Titlurile SIF5 par să fi fost ţinta unor cumpărători mai mari, corecţia din trecerea în data ex-dividend fiind aproape nulă, în condiţiile în care dividendul brut este aproape 10% din valoarea unei acţiuni.

Deşi rămânem decuplaţi de ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale, avem în aceste zile o reacţie întârziată, în piaţă simţindu-se o efervescenţă după o ultimă lună dominată de apatie şi scăderi pe volume slabe".

Investitorii au tranzacţionat, ieri, acţiuni de 51,74 milioane lei (11,97 milioane euro).

Cu excepţia indicelui BET-FI, care a scăzut din cauza faptului că ieri a fost data ex-dividend pentru pentru Fondul Proprietatea (FP), SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Muntenia (SIF4), toţi indicii interni au încheiat, ieri, şedinţa de tranzacţionare în urcare. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a înregistrat, ieri, o creştere de 1,09%, la 5.352,74 puncte, indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 1,02%, indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,71%, doar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) micşorând indicele BET-FI cu 0,49%.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 1,96% pe fondul majorării cu 4,95% a acţiunilor OMV Petrom (simbol SNP), care au ajuns la 0,454 lei/unitate, şi cu 1,29% a acţiunilor Transgaz (simbol TGN), care au ajuns la 196,6 lei/unitate.

Bursa de Valori Bucureşti a finalizat, vineri, ajustarea contractului SIF4 Futures, având activ suport acţiunile emise de SIF Muntenia, potrivit unui comunicat transmis, ieri, Bursei. Ajustarea a fost efectuată ca urmare a redistribuirii către acţionari a unei sume de 0,134 lei/unitate, conform hotărârii AGA din 24 aprilie, arată sursa citată. Contractul în cauză a fost ajustat deoarece, potrivit reprezentanţilor instituţiei, după închiderea şedinţei de vineri, se înregistrau poziţii deschise pe ambele serii ale contractului, iar valoarea sumelor distribuite de emitent au reprezentat peste 15% din preţul de închidere al acţiunilor SIF4, respectiv 18,11%.

Ieri, cele mai mari creşteri după preţ au aparţinut titlurilor UAMT (UAM), cu 15%, ajungând la 0,5980 lei/unitate. Cele mai semnificative scăderi de preţ de ieri au fost înregis-trate de titlurile Teraplast (TRP), cu 13,19%, care au ajuns la 0,1718 lei/unitate, şi titlurile Artego Târgu Jiu (ARTE), cu 13,14%, care au ajuns la 9,12 lei/unitate.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, ieri, acţiuni de 667.008 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb