BVB şi RASDAQ Titlurile "Electrica" au spart pragul de 12 lei

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 septembrie 2014

Titlurile "Electrica" au spart pragul de 12 lei

Maxim Moldovan: "Acţiunile din sectorul energetic au continuat să fie cele mai căutate"

Indicele SIF-urilor a scăzut cu 0,14%

Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti, ce reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, s-a apreciat ieri cu 0,10%, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea (FP) a scăzut cu 0,14%.

Dintre societăţile ce compun indicele BET-FI, singura care a marcat o creştere a fost SIF2 Moldova (0,47%). SIF1 Banat Crişana s-a menţinut la nivelul cotaţiei din şedinţa precedentă, în timp ce restul societăţilor de investiţii şi Fondul Proprietatea au înregistrat scăderi.

Rulajul pieţei de acţiuni s-a ridicat la 38,33 milioane lei (8,7 milioane euro), cele mai lichide titluri fiind "Electrica" (EL), cu tranzacţii de 12,08 milioane lei, FP cu 4,4 milioane lei şi BRD cu 3,55 milioane lei.

Maxim Moldovan, broker la "Prime Transaction", apreciază şedinţa de ieri ca fiind destul de activă. Domnia sa ne-a declarat: "Acţiunile din sectorul energetic au continuat să fie cele mai căutate de investitori". Potrivit brokerului, acţiunile "Electrica" au fost şi ieri în centrul atenţiei, cu o evoluţie destul de interesantă. "Acestea au reuşit să spargă pragul de 12 lei pe acţiune şi au închis chiar mai sus, dând un semnal pozitiv despre companie", mai spune Maxim Moldovan, care consideră că aprecierea se datorează convocării Adunării Generale a Acţionarilor pentru alegerea Consiliului de Administraţie. "Investitorii au perspective destul de bune faţă de evoluţia societăţii, fiindcă alegerea noului CA poate accelera procesul de eficientizare a «Electrica», cât şi pe cel de îmbunătăţire a profitabilităţii acesteia", conchide brokerul.

Titlurile "Electrica" au marcat ieri un nou maxim, acţiunile companiei închizând şedinţa la un preţ unitar de 12,12 lei, în creştere cu 1,08% faţă de ziua anterioară.

Per total, s-au tranzacţionat 998.947 de acţiuni ale companiei, în schimbul a 12,08 milioane lei.

Pe Bursa de la Londra, certificatele globale de depozit (GDR) emise de Electrica, au închis în creştere cu 2,5% la un preţ de 14,25 dolari/ unitate.

Indicele BET Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 0,05%, indicele BET-XT al celor mai lichide 25 de companii a urcat cu 0,10%, iar indicele BET-NG al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi s-a apreciat cu 0,49%.

Titlurile "Romgaz" (SNG) au închis, ieri, la 36 lei, apreciindu-se cu 1,27%

Pe bursa de la Londra, preţul la certificatele de depozit "Romgaz" creştea cu 3,09% faţă de şedinţa precedentă, până la 10,67 dolari/certificat.

Acţiunile SNP "Petrom" au scăzut cu 0,68%, la 0,48 lei/acţiune.

Indicele BET-BK s-a apreciat cu 0,31%, iar ROTX, calculat pe baza preţurilor acţiunilor celor mai reprezentative societăţi listate la BVB, cu 0,32%.

Pe piaţa Rasdaq, rulajul s-a ridicat la 425,8 mii lei (96,66 mii euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb