BVB şi RASDAQ Tranzacţiile cu acţiunile FP şi SIF3 au asigurat peste două treimi din lichiditate

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 septembrie 2012

Tranzacţiile cu acţiunile FP şi SIF3 au asigurat peste două treimi din lichiditate

Bursa de la Bucureşti a stagnat ieri, într-o piaţă apatică şi unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Transilvania (SIF3) au asigurat pes-te două treimi din lichiditatea de doar 6,7 milioane lei.

Piaţa a debutat în stagnare, iar după prima jumătate de oră a trecut pe creştere uşoară, odată cu intrarea burselor mature pe verde. Punctul maxim al indicelui general BET-C a fost atins în jurul orei 12, când piaţa era cu aproape 0,4% peste nivelul de vineri. Cu puţin înainte de ora 14:00 piaţa a revenit la nivelul de vineri şi apoi a fluctuat uşor până la închidere.

Cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro). Rulajul este cu 36% sub valoarea cumulată a transferurilor de vineri, de 10,4 milioane lei (2,3 milioane euro).

Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank, a declarat: "Cred că doar un eveniment cu impact semnificativ la nivel internaţional poate duce la dinamizarea activităţii şi pe bursa locală. În momentul de faţă este nevoie de o deblocare semnificativă de lichidităţi şi nu cred că un eveniment de genul unei oferte secundare sau privatizări poate avea un impact pe termen lung asupra întregii pieţe".

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu doar 0,12%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,18%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a încheiat ziua în stagnare.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,56%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul petrolier, a staţionat la nivelul de vineri.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,6 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,66%, la 0,5305 lei.

Titlurile SIF Transilvania au urmat în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 975.000 de lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,542 lei, preţ cu 0,93% peste ultima cotaţie de vineri.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de aproape 94.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de vineri, de 3,1 milioane lei, informează Mediafax.

Acţiunile URB Rulmenţi Suceava (URUL) au consemnat primul rulaj din piaţă, de doar 21.000 de lei, iar preţul a urcat cu 10%, la 0,33 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb