BVB si RASDAQ Un deal cu acţiunile OMV Petrom - 60% din lichiditatea bursei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 septembrie 2014

Un deal cu acţiunile OMV Petrom - 60% din lichiditatea bursei

Un deal cu acţiunile OMV Petrom (SNP) derulat spre finalul şedinţei a asigurat vineri aproape 60% din lichiditatea bursei de la Bucureşti, într-o piaţă care a închis în scădere, cu un declin mai accentuat în rândul companiilor din energie.

Astfel, au fost transferate printr-un deal aproape 0,1% din acţiunile SNP în schimbul a 24,3 milioane de lei. Transferul a fost perfectat la un preţ cu 0,5% sub închiderea de joi.

Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 0,1% vineri, după transferuri de 101.400 lei în piaţa principală.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în declin cu 0,4%, după ce la mijlocul şedinţei se aflau pe minus cu 0,5%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat în partea a doua a zilei de opt ori mai mult decât în prima jumătate, iar rulajul total a ajuns la 43,1 milioane de lei (9,8 milioane de euro). În prima parte a şedinţei, lichiditatea s-a ridicat la doar 4,6 milioane de lei (1,05 milioane de euro).

Un rulaj ridicat au consemnat şi titlurile Electrica (EL), cu schimburi de 6,2 milioane de lei. Acţiunile companiei au închis în scădere cu 1,5% şi sunt pe minus cu 2% în această săptămână, după ce au urcat săptămâna trecută cu 7%, când au atins şi un nou maxim, de 13,2 lei/unitate.

Printre factorii importanţi care au alimentat săptămâna trecută creşterea acţiunilor companiei la un nou maxim s-au aflat şi aşteptările investitorilor ca Electrica să preia o parte din activele Enel din România sau să vândă alături de grupul italian, ceea ce i-ar fi îmbunătăţit profitabilitatea.

Surse din sectorul energetic au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că grupul italian Enel cere 1,7-1,8 miliarde de euro pe cele trei distribuţii de energie din România pe care vrea să le vândă, în timp ce evaluările statului indică un maxim de 1,2-1,3 miliarde de euro, iar dacă grupul italian nu va obţine preţul cerut este posibil să renunţe la vânzare, potrivit Mediafax.

Indicele sectorului energetic, BET NG, a scăzut cu 0,6%, iar BET FI, format din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a coborît cu 0,3%.

Singura acţiune dintre primele zece după rulaj care a înregistrat evoluţie pozitivă a fost Banca Transilvania (TLV), cu un avans de 0,3%. Tranzacţiile cu acţiunile Banca Transilvania au totalizat 836.400 lei.

Peste pragul de 1 milion de lei au trecut şi schimburile cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP), cu 3,6 milioane de lei, Transgaz (TGN), cu 1,9 milioane de lei, şi Erste Bank (EBS), cu 1,1 miloane de lei.

Pe lângă tranzacţia cu acţiunile OMV Petrom, în piaţa deal a mai avut loc un singur transfer, cu acţiuni Artego Târgu Jiu (ARTE) de 626.500 lei.

Indicii extins BET XT şi BET BK au scăzut cu 0,5%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb