După un debut indecis, indicii bursieri interni au închis şedinţa de trazacţionare de ieri în urcare, înregistrând creşteri de peste 1%, comparativ cu şedinţa precedentă, pe un rulaj de 34,62 milioane lei (7,96 milioane euro).
Şedinţa de ieri a fost revigorată de tranzacţiile cu acţiunile celor cinci SIF-uri, potrivit lui Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Şedinţa de azi (n.r. ieri) a început apatic, pe volume reduse şi oscilaţii minore. Însa, în ultima oră de tranzacţionare, investitorii au luat cu asalt acţiunile SIF-urilor, presiunea la cumpărare aducând o creştere de aproape trei procente pentru indicele BET-FI. S-au observat ordine mai mari la cumpărare, în vizor fiind acţiunile SIF-urilor, OMV Petrom (SNP), BRD şi Transgaz (TGN). Este foarte probabil ca acestea să fi fost generate, în mare măsură, de investitorii instituţionali".
Evoluţia de ieri a fost determinată de climatul pozitiv din principalele pieţe internaţionale, care a determinat reducerea percepţiei de risc cu privire la expunerea pe pieţele emergente şi de frontieră, potrivit lui Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker. Domnia sa ne-a declarat: "Companiile cele mai lichide au fost preferatele investitorilor, remarcându-se SNP cu un avans de 2,34% până la 0,4196 lei/unitate. După corecţia determinată de vânzarea unui pachet de către Fondul Proprietatea la 0,39 lei/unitate, titlurile SNP s-au stabilizat şi au revenit pe creştere, în contextul interesului ridicat de acumulare din partea fondurilor administrate de Franklin Templeton. De asemenea, acţiunile FP au consemnat un avans de 1,62%, până la 0,6605 lei/unitate. În sectorul bancar, am asistat la evoluţii divergente, pe de o parte remarcându-se titlurile Băncii Transilvania (TLV), cu un avans de 2,12%, până la 1,205 lei/unitate, în timp ce cotaţia BRD s-a corectat cu 1,69%, până la 8,15 lei/unitate. În sfera SIF-urilor am asistat la creşteri importante, remarcându-se SIF Banat Crişana (SIF1) cu un avans de 5,35% până la 1,221 lei/unitate".
Bursa de Valori Bucureşti a închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, indicele compozit BET-C evoluând cu 1,09%, ajungând la 2956,8 puncte.
Toţi indicii interni au avut ieri o evoluţie pozitivă. Astfel, indicele titlurilor companiilor din sectorul energetic, BET-NG, a urcat la 654,33 puncte, creştere de 1,19%, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a înregistrat, o evoluţie de 1,19%, la 5.455,04 puncte, indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 1,75%, la 498,06 puncte, indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a crescut cu 1,62%, la 1.067,7 puncte, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în urcare cu 2,96%, ajungând la 25.439,29 puncte.
Electroputere (EPT) a anunţat ieri rezultatele aferente primului trimestru al anului. Astfel, compania a consemnat o cifră de afaceri de 36,4 milioane lei şi pierderi de 8,1 milioane lei. Veniturile din primele trei luni ale anului au scăzut cu 31%, la 30,6 milioane lei, iar cheltuielile au scăzut cu 17%, la 45,3 milioane lei, potrivit unui comunicat transmis de către companie Bursei de Valori Bucureşti.
Cotaţia EPT a crescut ieri cu 5,92%, până la 1,79 bani/unitate.
Acţiunile FP au închis şedinţa de tranzacţionare în urcare cu 1,62%, ajungând la 0,6605 lei/unitate.
Astăzi, Transelectrica (TEL) va organiza o întâlnire de prezentare a rezultatelor financiare 2012 cu analişti financiari, consultanţi de plasament, brokeri şi investitori, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti în cursul săptămânii. Acţiunile TEL au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare cu 2,13%, la 13,4 lei/unitate.
Cele mai mari creşteri după preţ au aparţinut, la finalul şedinţei ieri, titlurilor Mefin (MEF), cu 15%, ajungând la 2,354 lei/unitate, iar cele mai semnificative scăderi de preţ au continuat să fie înregistrate de titlurile MJ Maillis România (MJM), cu 11,43%, coborând la 0,031 lei-unitate.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, ieri, acţiuni de 109.205,25 lei (25.124,87 euro).