BVB SIF-urile au scăzut, dar rămîn cele mai stabile

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 aprilie 2005

Fluctuaţiile majore negative care s-au înregistrat ieri pe Bursă sînt peste aşteptările brokerilor. Aceştia considerau că în urma evenimetelor petrecute la începutul săptămînii, investitorii ar putea manifesta un interes ridicat pentru piaţa de capital, însă nu s-a întîmplat aşa. Ieri au lipsit ordinele la cumpărare, fapt care a generat scăderi la majoritatea preţurilor acţiunilor cotate. Cea mai mare reducere a preţurilor s-a înregis-trat la cele cinci societăţi de investiţii financiare, ceea ce a condus la scăderea indicelui BET-FI cu 4%. Lichiditatea pe piaţă a fost de aproximativ 200 miliarde de lei. Brokerii consideră acest nivel ca fiind unul mediu. "Banca Transilvania" nu a fost tranzacţionată nici ieri din cauza faptului că hotărîrile AGA au fost date Bursei după închiderea şedinţei de acum două zile. În mod normal, comunicatul trebuie să ajungă la BVB în timpul şedinţei pentru a se relua la tranzacţionare emitentul după 24 de ore. Astăzi Banca Transilvania va fi reluată la tranzacţionare.

"BRD Groupe Société Générale"

În prima parte a şedinţei cotaţia acţiunilor BRD a scăzut pînă la nivelul minim al zilei, de 48.500 lei/acţiune. După aceas-tă scădere , cursul şi-a mai revenit, urcînd pînă la maximul de 52.500 lei/acţiune, însă spre final şedinţa de tranzacţionare s-a închis la preţul de 50.000 lei/acţiune. Cotaţia la închidere a fost în scădere cu 5,7% faţă de şedinţa anterioară. Cel mai mare pachet cu 100.000 acţiuni a fost transferat la preţul de 49.800 lei/acţiune, la jumătate şedinţei de tranzacţionare.Valoarea totală a transferurilor perfectate cu aceste titluri a fost de aproximativ 28 miliarde lei/ Acţiunile BRD au fost cel mai intens tranzacţionate la prima categorie, reprezentînd aproximativ jumătate din volumul categoriei.

SIF "Banat Crişana" Arad

Acţiunile SIF1 au avut o volatilitate mare, astfel cursul a variat între un minim de 12.000 lei/acţiune, valoare înregistrată la începutul şedinţei de tranzacţionare şi un maxim de 12.700 lei/acţiune, la jumătatea şedinţei. Tot atunci s-a efectuat un transfer cu un număr de 339.500 acţiuni SIF1, la preţul maxim. Spre finalul sesiunii bursiere de ieri, cotaţia titlurilor s-a stabilizat la 12.000 lei/acţiune, acesta fiind şi preţul la închiderea şedinţei. Evoluţia acţiunilor SIF1 a fost una negativă, întrucît cotaţia a scăzut cu 4,8% faţă de şedinţa anterioară. Valoarea totală a transferurilor perfectate cu titlurile societăţii de investiţii financiare "Banat Crişana" a însumat peste 30 miliarde lei, respectiv a patra parte din valoarea totală a transferurilor efectuate cu acţiuni SIF.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Preţul acţiunilor "Rompetrol Rafinare" Constanţa au scăzut treptat de la începutul şedinţei, atingînd la jumătatea sesiunii bursiere preţul minim al zilei de ieri, de 880 lei/acţiune. După această scădere cotaţia a crescut la 910 lei/acţiune, iar spre final preţul la închiderea şedinţei a fost de 908 lei/acţiune, în scădere uşoară cu 0,1% faţă de ziua precedentă. Cu acţiunile rafinăriei s-a perfectat o tranzacţie cu un pachet cu peste 2 milioane acţiuni RRC, la preţul de 900 lei/acţiune.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb