BVB SIF-urile impun trendul

Diana Dorobanţu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 martie 2006

Şedinţa bursieră de ieri a fost caracterizată de puternice scăderi pe cotaţiile acţiunilor societăţilor de investiţii financiare. Brokerii sînt de părere că această evoluţie a fost impusă de hotărîrea luată de Camera Deputaţilor cu privire la pragul de deţinere la SIF-uri, fixat la 1% pentru grupurile care acţionează concertat. Titlurile aces-tor companii au fost oprite de la tranzacţionare în jurul prîn-zului, după care au revenit pe piaţă. Totuşi volumul de tranzacţionare a fost destul de ridicat, per total de 7 milioane de acţiuni.

În perioada urmă-toa-re brokerii prevăd un interes crescut pentru aceste titluri, dar şi o volatilitate ridicată dată de fluctuaţii considerabile de curs, atît pozitive, cît şi negative.

Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri la Bursa de Valori Bucureşti s-a ridicat la 47,7 milioane RON, majorată cu 231% faţă de sesiunea precedentă. Toţi cei patru indici ai pieţei s-au depreciat, cea mai semnificativă scădere, de res-pectiv 8,99%, fiind înregistrată de indicele care măsoară lichiditatea emitenţilor SIF, BET-FI. Acesta a fost urmat de indicele BET-C, care s-a diminuat cu 0,38 pînă la 4.548 puncte. Astfel, cotaţiile celor mai mulţi emitenţi au fost influenţate de cele ale SIF-urilor, fapt care a condus la diminuarea lor.

În sectorul bancar cursul titlurilor "Banca Transilvania" Cluj Napoca (simbol TLV) a scăzut cu 1,3 puncte procentuale.

Cotaţia a oscilat între 1,48 RON/titlu şi 1,50 RON/titlu pe fondul unui volum de tranzacţionare de 5,1 milioane acţiuni (cel mai ridicat al primei categorii). Rulajul total a fost de 7,7 milioane RON.

Cotaţia "BRD Groupe Societe Generale" Bucureşti (BRD) s-a depreciat cu 2,2%, ajungînd la minimul de 17,9 RON/acţiune. Valoarea tranzacţiilor a fost de 9,3 milioane RON, prima la categoria I. În cursul zilei de azi este aşteptată publicarea rezultatelor economico-financiare la acest emitent. Marcel Murgoci, de la "Estinvest", ne-a declarat: "Ne aşteptăm ca rezultatele de la BRD să fie mai bune decît cele de la TLV".

Trendul descendent al pieţei nu a afectat cu nimic însă cursul acţiunilor "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC), acesta înregistrînd o creştere de 11,1 puncte procentuale. Brokerii consideră că evoluţia a fost determinată de anunţul legat de respingerea arestării lui Dinu Patriciu. Această majorare nu va putea recupera, însă, scăderile masive din ultima perioadă.

În zilele următoarele, brokerii susţin că este de urmărit şi evoluţia acestor acţiuni, dar nu poate fi anticipată neapărat o creştere. Totuşi volatilitatea va fi ridicată.

Şi cursul acţiunilor "Petrom" Bucureşti (SNP) a fost dictat într-o mare măsură de tendinţa de scădere a pieţei, fără legătură directă cu situaţia companiei. Cotaţia s-a depreciat ieri cu 2,5 puncte procentuale, deşi în prima parte a zilei a avut o evoluţie bună. Maximul s-a cifrat la 0,605 RON/acţiune. Astăzi titlurile SNP sînt oprite de la tranzacţionare în scopul desfăşurării Adunării Generale a Acţionarilor.

SIF "Transilvania" Braşov

Pe parcursul şedinţei bursiere de ieri cotaţia titlurilor SIF 3 "Transilvania" Braşov a scăzut cu 11 puncte procentuale. Cu aceste acţiuni au fost încheiate 830 de tranzacţii, care au însumat 4,89 milioane RON. Şedinţa s-a deschis la preţul de 2,27 RON/acţiune şi a urcat în prima parte a zilei pînă la 2,28 RON/acţiune. Ulterior s-a înscris pe trend descendent, ajungînd la minimul zilei de 2,01 RON/acţiune (preţ de închidere).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb