BVB SNP "Petrom" pierde teren

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 mai 2006

Şedinţa bursieră de ieri s-a caracterizat prin deprecieri ale cotaţiilor principalilor emitenţi, în condiţiile unei lichidităţi bune, transferurile cifrîndu-se la peste 28 milioane RON. Brokerii estimează că şi în zilele următoare piaţa va evolua în aceeaşi direcţie, întrucît multe dintre cotaţii au spart deja pragurile suport, semn că scăderile vor continua. Toţi cei trei indici bursieri au închis ieri cu pierderi, mai pronunţată în cazul indicelui BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri şi care a pierdut -1,74%. Indicele BET-FI a închis şedinţa de joi cu o scădere de 0,99% în timp ce BET-C a pierdut -1,43%.

Companiile din sectorul petrolier au fost marcate ieri de deprecieri puternice ale cotaţiilor. Cel mai mult a pierdut cursul titlurilor SNP "Petrom" care s-a depreciat cu -4,72%. O parte din analiştii pieţei consideră că deprecierea cotaţiei se datorează unor mişcări de portofoliu ale unui fond de investiţii străin, care vinde deţinerile la SNP pentru a-şi muta banii în afara graniţelor ţării. Totuşi, mai sunt şi analişti care susţin că deprecierea cotaţiei SNP nu este rezultatul plecării unui fond, caz în care cel mai probabil ar fi afectată şi cotaţia acţiunilor "BRD - Groupe Societe Generale", ci este vorba despre tentative de manipulare a pieţei cu scopul de a cumpăra cît mai ieftin, mai ales în urma rezultatelor financiare foarte bune cu care "Petrom" a încheiat primul trimestru al acestui an. Cotaţia SNP a coborît în şedinţa de ieri sub media mobilă a ultimelor 200 de zile şi a spart pragul suport al ultimelor 4 luni, următorul suport fiind la 0,48 RON/titlu.

Şi celălalt emitent de seamă din sectorul petrolier a încheiat ieri şedinţa cu o depreciere a cursului, de 1,59%, pînă la 0,0819 RON/titlu.

O depreciere puternică a cotaţiei au înregistrat-o ieri şi titlurile "Prodplast", care au pierdut -6,98%. Brokerii sunt de părere că, după creşterile repetate ale cursului cauzate de veştile privind dizolvarea asociaţiei salariaţilor şi o posibilă majorare de capital, o parte din investitori au ales ieri să-şi marcheze profiturile. La finalul şedinţei, o acţiune "Prodplast" valora 0,4000 RON/titlu.

O evoluţie bună au înregis-trat-o ieri acţiunile emitenţilor din sectorul bancar. Cotaţia titlurilor TLV s-au menţinut pe poziţii şi a reuşit să închidă şedinţa fără o modificare a cursului, la preţul de referinţă de 0,9150 RON/titlu. Investitorii şi-au menţinut şi ieri interesul pentru acţiunile emitentului bancar întrucît "Banca Transilvania" a fost cel mai lichid emitent al şedinţei, valoarea totală a transferurilor cifrîndu-se la 3,6 milioane RON.

Cel mai lichid emitent din sectorul societăţilor de investiţii financiare a fost ieri SIF2 "Moldova", cu o valoare totală a transferurilor de 3,2 milioane RON. La finele şedinţei, cotaţia titlurilor SIF2 a fost de 2,13 RON/titlu, similar cu preţul de referinţă din şedinţa de miercuri. Pe piaţa deal au fost transferate ieri peste 270.000 de acţiuni SIF2, în două transferuri, la preţul de 2,1 RON/titlu, similar cu cel din piaţa principală, unde au fost transferate 1,5 milioane acţiuni.

"Carbid Fox Tîrnăveni"

Titlurile CRB nu contenesc să uimească prin volatilitatea lor. În şedinţa bursieră de ieri, cotaţia a continuat să urce, cîştigînd 14,78%. Preţul la care s-a perfectat ultima tranzacţie, de 0,0433 RON/titlu reprezintă maximul istoric înregistrat de acţiunile "Carbid Fox".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb