BVB Tranzacţii de peste nouă milioane de RON, la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 iulie 2005

Valoarea totală a transferurilor perfectate în prima zi din săptămînă la Bursă a însumat peste 9 milioane de RON, la un volum tranzacţionat de aproape 29 milioane acţiuni. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a înregistrat o creştere de 0,40 %, ajungînd la nivelul de 5.501,51 puncte. Indicele compozit BET-C, care arată evoluţia pe ansamblu a acţiunilor listate la BVB, a scăzut cu 0,11%, în timp ce indicele BET-FI s-a depreciat cu 0,53 % faţă de sesiunea bursieră anterioară.

La prima categorie, cele mai lichide titluri tranzacţionate pe Bursă au fost cele ale "Băncii Transilvania" (TLV). Valoarea totală a transferurilor efectuate cu acţiunile băncii a fost de peste 1,34 milioane de RON, la un volum tranzacţionat de 1,6 milioane de acţiuni. Dacă la începutul şedinţei cotaţia acţiunilor băncii a urcat pînă la maximul zilei de 0,8450 RON/acţiune, spre final, însă, au intrat ordine de vînzare în piaţă, care au condus la reducerea preţului pînă la nivelul de 0,8400 RON/acţiune. Preţul de închidere a fost cu 1,8% mai mare decît cel de la sfîrşitul săptămînii trecute.

La aceeaşi categorie, cu acţiunile "Petrom" s-a realizat o tranzacţie specială (deal). Astfel, au fost transferate aproximativ 500.000 titluri, la preţul minim de 0,4650 RON/acţiune, iar valoarea totală a tranzacţiei a fost de peste 220.000 RON. Preţul la închiderea sesiunii de ieri a fost de 0,4700 RON/titlu, în scădere cu 0,6% faţă de cel anterior.

Acţiunile "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea au avut o evoluţie bună faţă de săptămîna trecută, ca urmare a raportării procedurilor de privatizare a societăţii. Cotaţia acţiunilor a urcat pînă la maximul zilei de 0,3730 RON/acţiune, pe fondul mai multor ordine de cumpărare lansate în piaţă. Preţul de închidere de ieri a fost de 0,3700 RON/acţiune, în creştere cu 5,1% faţă de cel precedent.

Din totalul rulajului de pe Bursă de ieri, peste 2,8 milioane de RON au reprezentat transferurile perfectate la prima categorie.

În ceea ce priveşte acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare, investitorii au manifestat un interes deosebit pentru titlurile SIF5 "Oltenia" şi SIF2 "Moldova". Acţiunile SIF5 s-au tranzacţionat într-un volum de peste un milion de acţiuni, în valoare totală de 1,39 milioane de RON. Preţul de închidere s-a situat la nivelul de 1,390 RON/acţiune, acelaşi ca în şedinţa precedentă. Titlurile SIF5 au fost singurele al căror preţ nu a scăzut, restul depreciindu-se cu mai mult de 1% comparativ cu şedinţa anterioară.

Tranzacţiile cu titlurile SIF2, într-un volum de peste un milion de acţiuni, s-au ridicat la o valoare totală de 1,24 milioane de RON. Preţul la închidere a fost de 1,180 RON/acţiune, în scădere cu 0,84% comparativ cu cel anterior. Rulajul total realizat cu acţiunile SIF a însumat cu puţin peste 4 milioane de RON, fiind în scădere faţă de cel din săptămîna trecută.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

La categoria a doua, cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC). Acţiunile RRC s-au tranzacţionat într-un volum de 16,78 milioane de titluri, cu o valoare totală de 1,63 milioane de RON. Preţul de închidere a fost de 0,0987 RON/titlu, în creştere cu 1,8% faţă de cel precedent. Titlurile rafinăriei s-au înscris pe trend ascendent, atingînd nivelul de 0,0990 RON/acţiune, după care s-a stabilizat la nivelul preţului de închidere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb