BVB Tranzacţii semnificative cu SIF-uri şi BRD

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 iulie 2010

Tranzacţii semnificative cu SIF-uri şi BRD

Valoarea tranzacţiilor încheiate, vineri, la Bursa de Valori Bucureşti a fost de 23,42 milioane lei (5,49 milioane euro), fiind cea mai mare lichiditate din ultimele săptămâni.

"Lichiditatea a crescut vineri de aproximativ cinci ori faţă de media din această săptămână (n.r. săptămâna trecută). Impulsul a fost dat de aprecierea semnificativă a indicilor externi de ieri după închiderea bursei autohtone pe baza rezultatelor financiare bune ale companiilor americane şi a indicatorilor macroeconomici europeni mai buni decât aşteptările din ultimele două zile ale săptămânii", a spus, pentru ziarul BURSA, Andrei Petrescu, manager de portofoliu la casa de brokeraj "Prime Transaction".

Indicii Bursieri au înregistrat, vineri, aprecieri uşoare.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) a mai urcat, vineri, cu 2,35%, la 21.358,93 puncte, după ce joi a mai câştigat 0,35%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat, vineri, cu 0,72%, ajungând la 4.904,45 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, care reflectă evoluţia generală a preţurilor acţiunilor cotate la bursă, a câştigat 0,75%, apreciindu-se la 2.883,85 de puncte. Indicele sectorial BET-NG, care arată evoluţia acţiunilor energetice de la Bursă, a urcat, vineri, cu 0,89%, la 704,45 puncte.

"Tranzacţii semnificative s-au realizat pe SIF-uri, care au depăşit nivelul de 21.000 de puncte, şi BRD SocGen, pe fondul unor schimburi de pachete mari", a precizat Andrei Petrescu, adăugând: "Pieţele aşteaptă rezultatele testelor de stres pentru bănci ce vor fi publicate astăzi la ora 19 (n.r. vineri). O influenţă mai scăzută pentru pieţele din regiune va fi dată de situaţia ratingului Ungariei unde avem o probabilitate ridicată de scădere a ratingului în perioada următoare".

Cele mai lichide acţiuni ale şedinţei de ieri au fost SIF5 "Oltenia", pe fondul unui rulaj de 7,75 milioane lei.

În total, au fost schimbate 6,02 milioane acţiuni SIF5, la preţuri cuprinse între 1,27 lei şi 1,31 lei/titlu.

Cotaţia de referinţă a crescut cu 1,59%, la 1,28 lei/titlu.

Acţiunile "BRD Group Societe Generale" s-au situat pe locul al doilea în clasamentul celor mai lichide titluri ale şedinţei de vineri, cu tranzacţii în valoare de 6,36 milioane lei.

În total, au fost schimbate 578.070 acţiuni BRD, la preţuri care au variat între 10,9 lei şi 11,1 lei/acţiune.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb