BVB Tranzacţiile s-au intensificat în a doua parte a şedinţei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 ianuarie 2012

Tranzacţiile s-au intensificat în a doua parte a şedinţei

Şedinţa de ieri a început timid, lichiditatea şi volatilitatea amintind de primele şedinţe din acest an, ne-a declarat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". Potrivit domniei sale, momentul în care au fost transferate aproape 14 milioane de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) a coincis cu un optimism apărut pe pieţele internaţionale, cei doi factori declanşând o creştere a volumelor şi pe piaţa noastră.

Simion Tihon spune că de remarcat au fost avansul puternic al cotaţiei acţiunilor Erste Bank (+9,57%) cât şi volumul mare înregistrat de acţiunile Fondul Proprietatea, în raport cu şedinţele precedente.

Bursa de la Bucureşti a crescut, ieri, cu 1%, într-o piaţă în care inves-titorii au fost mult mai activi la tranzacţionare în a doua parte a şedinţei.

La finalul şedinţei pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,63%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,14% peste nivelul de miercuri.

Totodată, indicele BET-FI a avansat cu 0,71%. Indicele reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP).

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în creştere cu 0,76%.

"Investitorii nu se mai gândesc, cel puţin pentru moment, la o nouă etapă a crizei europene. Ştirile pozitive din SUA au susţinut pariurile speculative long (în care mizează pe creşteri -n.r.) ale investitorilor instituţionali, în ciuda faptului că Standard&Poor's a revizuit în scădere calificativele de credit pentru nouă ţări din zona euro", a declarat Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville, citat de Mediafax.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 35,1 milioane lei (8,1 milioane euro), a fost cu 40% peste rulajul de miercuri, de 25,1 milioane lei (5,8 milioane euro). Mare parte din rulajul zilei a fost asigurată de acţiunile Fondului Proprietatea (12,2 milioane lei) şi trei deal-uri cu titluri SIF Moldova (6,1 milioane lei).

Tranzacţiile realizate în a doua parte a şedinţei cu acţiunile Fondului au însumat 12 milioane lei, iar deal-urile cu titlurile SIF Moldova au fost efectuate la ora 13:52. Acţiunile FP au încheiat şedinţa în creştere cu 0,18%, la 0,437 lei, iar titlurile SIF Moldova au urcat cu 1,08%, la 1,31 lei.

Acţiunile SIF Moldova au înregis-trat pe piaţa principală un rulaj de 2,2 milioane lei.

"Deşi anul a început cu bine pentru investitori, problemele din zona euro nu au fost încă rezolvate, iar riscul reapariţiei unor perioade volatile este destul de mare", a afirmat analistul.

Acţiunile Erste (EBS) au urcat cu 9,57%, urmând linia de pe bursa de la Viena, unde au avansat cu 7,22%. Astfel, preţul de la Bucureşti a ajuns la 63,55 lei (14,62 euro), iar la finalul închiderii pieţei principale de la Bucureşti titlurile băncii erau cotate la 14,63 euro pe bursa de la Viena. Tranzacţiile de la BVB au cumulat 2,5 milioane lei (586.000 de euro), iar pe piaţa din Aus-tria rulajul era de 41,3 milioane euro.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au consemnat al doilea rulaj din piaţa principală, de 2,6 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,98%, la 0,906 lei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb