Ultima şedinţă bursieră a săp-tămînii trecute a fost caracterizată de o tendinţă generală de scădere a cotaţiilor acţiunilor. Pe fondul presiunii la vînzare, toţi indicii bursieri au încheiat şedinţa la valori mai mici decît cele de joi. Brokerii au precizat că scăderea generalizată a cotaţiilor a fost normală, avînd în vedere că, de la începutul anului, preţurile celor mai lichide acţi-uni au înregistrat creşteri semnificative. Ei susţin că, pe parcursul sesiunii, au apărut mai mulţi vînzători, avînd în vedere că investitorii mari afişaţi la cumpărare la începutul săp-tă-mînii au luat o pauză în ultimele două şedinţe. Analiştii acordă cele mai mari şanse stabilizării cotaţiilor la nivelul de vineri în şedinţele următoare.
Acţiunile SIF au fost mai tranzacţionate vineri, valoarea trans-ferurilor realizate cu acestea, de 21,4 miliarde de lei, repre-zentînd aproape jumătate din totalul Bursei. Lichiditatea ridica-tă a fost însoţită de o scădere pes-te 1% a tuturor cotaţiilor titlurilor SIF. Acţiunile SIF "Moldova" au fost suspendate de la tranzacţionare pentru ca toţi investitorii să se informeze uniform asupra convocării AGA pentru aprobarea rezultatelor financiare din 2003.
• "Azomureş" Tîrgu Mureş
Cotaţia acţiunilor AZO a înregistrat o scădere cu 2,4%, pe fondul unei lichidităţi ridicate (472.473 de titluri tranzacţionate). Brokerii apreciază că di-minuarea cotaţiei a fost imprimată de tendinţa generală a pieţei. Pe parcursul sesiunii, preţul acţiunilor AZO a oscilat între 3.950 şi 4.100 lei/acţiune.
• "Banca Română pentru Dezvoltare"
Numărul ridicat al ordinelor de vînzare a titlurilor BRD a determinat o reducere a preţului acestora pînă la 26.100 lei/ acţiune. Brokerii susţin că evoluţia acţiunilor BRD a fost normală, urmînd tendinţa generală a pieţei. Ei consideră firească apariţia unui număr mai mare de vînzători pentru acţiunile BRD, avînd în vedere că preţul acestora a crescut semnificativ în ultimele două săptămîni. Ultima tranzacţie a fost încheiată la 26.500 lei/acţiune, valoare cu 2,2% mai scăzută decît cea de joi.
• "Turbomecanica" Bucureşti
Preţul acţiunilor TBM a avut vineri o evoluţie contrară tendinţei generale a Bursei. Ultima tranzacţie a fost realizată la un curs cu 14,6% mai mare decît cel de joi, această variaţie fiind cea maximă admisă de regulamentul Bursei. Brokerii cred că interesul investitorilor pentru titlurile TBM a fost determinat de informaţiile cu privire la dizolvarea PAS-ului în luna martie a acestui an. Ei consideră că titlurile TBM se vor menţine în continuare în atenţia investitorilor, iar în şedinţa de astăzi analiştii estimează o nouă creştere pronunţată a cotaţiei titlurilor TBM, avînd în vedere că vineri nu au rămas ordine de vînzare neexecutate.
• "Impact" Bucureşti
Cotaţia acţiunilor IMP a scăzut vineri cu 0,9%, ultima tranzacţie fiind realizată la 5.750 lei/acţiune. Brokerii susţin că anunţul conducerii privind majorarea capitalului social a determinat o creştere a lichidităţii titlurilor, vineri fiind transferate puţin peste 600.000 de acţiuni IMP.