BVB Vînzătorii au imprimat o scădere generalizată a cotaţiilor

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 februarie 2004

Ultima şedinţă bursieră a săp-tămînii trecute a fost caracterizată de o tendinţă generală de scădere a cotaţiilor acţiunilor. Pe fondul presiunii la vînzare, toţi indicii bursieri au încheiat şedinţa la valori mai mici decît cele de joi. Brokerii au precizat că scăderea generalizată a cotaţiilor a fost normală, avînd în vedere că, de la începutul anului, preţurile celor mai lichide acţi-uni au înregistrat creşteri semnificative. Ei susţin că, pe parcursul sesiunii, au apărut mai mulţi vînzători, avînd în vedere că investitorii mari afişaţi la cumpărare la începutul săp-tă-mînii au luat o pauză în ultimele două şedinţe. Analiştii acordă cele mai mari şanse stabilizării cotaţiilor la nivelul de vineri în şedinţele următoare.

Acţiunile SIF au fost mai tranzacţionate vineri, valoarea trans-ferurilor realizate cu acestea, de 21,4 miliarde de lei, repre-zentînd aproape jumătate din totalul Bursei. Lichiditatea ridica-tă a fost însoţită de o scădere pes-te 1% a tuturor cotaţiilor titlurilor SIF. Acţiunile SIF "Moldova" au fost suspendate de la tranzacţionare pentru ca toţi investitorii să se informeze uniform asupra convocării AGA pentru aprobarea rezultatelor financiare din 2003.

"Azomureş" Tîrgu Mureş

Cotaţia acţiunilor AZO a înregistrat o scădere cu 2,4%, pe fondul unei lichidităţi ridicate (472.473 de titluri tranzacţionate). Brokerii apreciază că di-minuarea cotaţiei a fost imprimată de tendinţa generală a pieţei. Pe parcursul sesiunii, preţul acţiunilor AZO a oscilat între 3.950 şi 4.100 lei/acţiune.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Numărul ridicat al ordinelor de vînzare a titlurilor BRD a determinat o reducere a preţului acestora pînă la 26.100 lei/ acţiune. Brokerii susţin că evoluţia acţiunilor BRD a fost normală, urmînd tendinţa generală a pieţei. Ei consideră firească apariţia unui număr mai mare de vînzători pentru acţiunile BRD, avînd în vedere că preţul acestora a crescut semnificativ în ultimele două săptămîni. Ultima tranzacţie a fost încheiată la 26.500 lei/acţiune, valoare cu 2,2% mai scăzută decît cea de joi.

"Turbomecanica" Bucureşti

Preţul acţiunilor TBM a avut vineri o evoluţie contrară tendinţei generale a Bursei. Ultima tranzacţie a fost realizată la un curs cu 14,6% mai mare decît cel de joi, această variaţie fiind cea maximă admisă de regulamentul Bursei. Brokerii cred că interesul investitorilor pentru titlurile TBM a fost determinat de informaţiile cu privire la dizolvarea PAS-ului în luna martie a acestui an. Ei consideră că titlurile TBM se vor menţine în continuare în atenţia investitorilor, iar în şedinţa de astăzi analiştii estimează o nouă creştere pronunţată a cotaţiei titlurilor TBM, avînd în vedere că vineri nu au rămas ordine de vînzare neexecutate.

"Impact" Bucureşti

Cotaţia acţiunilor IMP a scăzut vineri cu 0,9%, ultima tranzacţie fiind realizată la 5.750 lei/acţiune. Brokerii susţin că anunţul conducerii privind majorarea capitalului social a determinat o creştere a lichidităţii titlurilor, vineri fiind transferate puţin peste 600.000 de acţiuni IMP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb