BVB/MARCEL MURGOCI, ESTINVEST FOCŞANI: "«Banca Transilvania» şi «Fondul Proprietatea», vedetele zilei"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 iunie 2016

"«Banca Transilvania» şi «Fondul Proprietatea», vedetele zilei"

Titlurile "Banca Transilvania" au fost, din nou, cele mai lichide

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mic decât marţi, de 27,73 milioane de lei (6,14 milioane euro).

Domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Din punctul de vedere al lichidităţii, ziua de astăzi (ieri, n.r.) a fost comparabilă cu cea precedentă, aproximativ 6 milioane de euro, în condiţiile în care emitenţii «Banca Transilvania» şi «Fondul Proprietatea» au fost vedetele zilei, mai ales prima. Este a treia zi de creştere consecutivă a cotaţiilor acestei bănci, pe fondul unei lichidităţi foarte bune. De asemenea, şi «Fondul Proprietatea» este în atenţia investitorilor, tot cu o lichiditate comparabilă cu cele anterioare. Per ansamblu, a rezultat o evoluţie bună din punctul de vedere al indicilor bursieri, iar din punctul de vedere al lichidităţii, una sub media anuală a bursei".

În ceea ce priveşte evoluţia burselor externe, care, ieri, au înregistrat deprecieri, domnia sa a precizat: "În acest moment, există o corecţie de vreo două zile în aşteptarea şedinţei FED de joi şi vineri. În anticiparea creşterii uşoare a dobânzii de referinţă a FED-ului, bursele s-au obişnuit cu această decizie şi cred ea că este încorporată deja în aceste cotaţii".

De asemenea, domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul Tradeville, a punctat: "Indicele BET s-a apreciat cu 1,64% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între 0,24% (BET-FI) şi +1,73% (BET-TR). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 5,96 milioane de euro, sub media de 7,4 milioane de euro înregistrată de la începutul acestui an. Cel mai mare avans înregistrat pe segmentul principal al pieţei, +8,57%, de a fost cel al acţiunilor Rompetrol Well Services S.A. (PTR), pe fondul unui volum de o singură acţiune, aflat, evident, mult sub media ultimei jumătăţi de an. În cadrul indicelui BET, titlurile Banca Transilvania S.A. au avut cea mai bună evoluţie, în condiţiile unor volumelor de tranzacţionare semnificativ peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere consemnată astăzi (ieri, n.r.) pe piaţa reglementată a fost cea a acţiunilor TMK - ARTROM S.A. (ART), cu -13,12%, pe fondul unui volum aflat peste valoarea medie din ultima jumătate de an. În cadrul indicelui BET, cea mai mare scădere a zilei a fost marcată de titlurile Romgaz S.A. (SNG), respectiv -0,42%, volumele pe piaţa regular fiind peste media ultimelor şase luni pe acest emitent".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 9,54 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat cu 4,23%, preţul de închidere fiind de 2,22 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au crescut cu 0,54%, la 0,74 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,01 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 3,31 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 23,85 lei/unitate, în scădere cu 0,42%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Transelectrica" (TEL), cu un rulaj de 1,05 milioa-ne de lei. Cotaţia TEL s-a apreciat cu 0,5%, ultimul preţ fiind de 30,15 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, trei tranzacţii.

Cea mai importantă dintre aces-tea, în valoare de 4,68 milioane lei, a fost realizată cu titluri TLV, la preţul unitar de 2,21 lei, în urcare cu 3,76.

De asemenea, au mai fost încheiate două tranzacţii "deal" cu titluri SNG, însumând 1,31 milioane de lei, în scădere cu 0,63%, la preţul 23,8 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,64%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 1,6%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,24%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,36%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de inves-tiţii, a crescut cu 0,66%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb