CA SĂ PREVINĂ PERVERSIUNEA RELAŢIEI PRESĂ - BURSĂ Inspectorul General al Bursei dă un comunicat contra vîntului

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 martie 2005

Vorbăreţ din fire, Ionel Oprea, Inspectorul General al Bursei, iese, totuşi, foarte rar în public - cam o dată la doi ani - iar atunci se exprimă neaşteptat de dur, aşa cum a făcut-o şi ieri, într-un comunicat în care ameninţă cu cinci ani de închisoare pe moderatorul emisiunii de bursă de la televiziunea "Realitatea TV".

Comunicatul (vezi reproducerea sa integrală în pagina 3) îl acuză pe comentatorul "Realităţii TV" Sorin Freciu că, apreciind în emisiunea sa că "Panica va fi cea care va pune stăpînire pe investitorii care deţin acţiuni RRC", a manipulat piaţa acţiunilor "Rompetrol". Sorin Freciu făcuse acest comentariu în ocazia sechestrului dictat de procurori asupra acţiunilor "Rompetrol" (Petromidia) deţinute de Rompetrol Group Olanda.

O astfel de ameninţare - cinci ani de închisoare - reprezintă o premieră în relaţia dintre piaţa de capital şi presă, deşi, de-a lungul anilor, numeroşi ziarişti s-au răsfăţat iresponsabil făcînd previziuni riscante asupra evoluţiei pieţei de capital.

Este probabil că Ionel Oprea să fi considerat că, împrejurările acestei prognoze formulate de Sorin Freciu (altfel, o prognoză rezonabilă) întrunesc caracteristicile manipulării de presă, mai mult decît în oricare altă ocazie.

Comunicatul Inspectorului precizează că Sorin Freciu deţine know-how în piaţa de capital ("nu este un biet ziarist zăpăcit") decurgînd din experienţa sa de şef al unei case de brokeraj şi că, deci, este un specialist care poate fi credibil.

În al doilea rînd, Ionel Oprea pare deranjat că Televiziunea "Realitatea TV" a reluat fraza care conţine prognoza, repetînd-o, din oră în oră, pe parcursul unei zile.

Ceea ce, consideră Ionel Oprea, probabil, că, printr-un efect pervers, a stîrnit realmente panica, deşi ea n-ar fi trebuit să izbucnească deoarece, după cum o spune în comunicat, "din punctul de vedere al investitorilor de pe bursă, este perfect indiferent dacă tuturor acţionarilor majoritari le-ar fi interzis, printr-o metodă sau alta, să cumpere sau să vîndă acţiuni ale propriei societăţi [...]"

Chiar dacă Ionel Oprea spune că asta este "evident chiar şi pentru profani", accept să fiu considerat mai prost ca profanii, pentru că n-am înţeles-o.

Din cîte ştiu, acţiunile "Rompetrol" din proprietatea companiei olandeze pot constitui colateral pentru finanţare. Sechestrîndu-le, finanţarea "Rompetrol" devine mai dificilă şi, prin refracţie, afectează cotaţia la Bursă.

În al doilea rînd, este evident şi pentru profani că lichiditatea acţiunilor "Rompetrol" este direct afectată de sechestrul pus pe o parte din cele emise, chiar dacă proprietarul nu avea de gînd să le scoată în piaţă. Că nu-i totuna să nu vrei cu să nu poţi, deşi rezultatul pare să se confunde. De pildă, bucătarul deosebeşte între o friptură fără pilaf şi o friptură fără cartofi prăjiţi, pur şi simplu pentru că nu are în menu pilaful. Clientul neatent crede că este o simplă friptură, dar un specialist de bursă face diferenţa.

Sorin Freciu este stupefiat de reacţia Inspectorului General al Bursei, pentru că fraza despre panică, repetată din oră în oră este ruptă din contextul unui comentariu mai larg, care a fost difuzat, iniţial:

"Cu siguranţă că panica va fi cea care va pune stăpînire pe investitorii care deţin acţiuni Rompetrol cel puţin în primă fază, pînă cînd vor avea informaţii complete; dacă societatea nu va fi oprită de la tranzacţionare s-ar putea întîmpla şi asta şi atunci cu siguranţă vor fi cîteva momente de panică. S-ar putea ca ele să treacă repede, s-ar putea ca societatea să vină cu comunicate noi. Se poate cel puţin ca lichiditatea să fie afectată în perioada următoare".

După cum ne-a explicat, Sorin Freciu, scoaterea din context a fost operată de ziariştii redacţiei de ştiri, din nevoi de editare ale jurnalului difuzat din oră în oră.

"Dar, de asta, nu sînt responsabil eu!", a exclamat Freciu, explicîndu-ne cazul.

Într-o Adresă către "Realitatea" TV, purtătorul de cuvînt al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) afirmă, despre comunicatul inspectorului General, că "exprimă un punct de vedere strict personal" (vezi Adresa completă, alăturat).

Bursa de Valori Bucureşti nu a comentat cazul.

Cazul este, însă, de maximă importanţă pentru jurnalismul financiar, căci rezolvarea acestei premiere va constitui precedent pentru activitatea noastră, a ziariştilor specializaţi, în viitor.

Pe de o parte, noi înşine, ziarul "BURSA", respingem, din principiu, orice ameninţare a unui ziarist - (ziaristul este portavoce a cetăţenilor). O ameninţare publică, este o umilire a publicului.

Dacă cineva consideră că interesele sale sau că cele pe care le reprezintă au fost lezate de spusele sau scrisele unui ziarist, atunci poate să uzeze de dreptul său la replică (în mod normal, vorbele trebuie contracarate cu vorbe, nu cu tunul). Procesele intentate unor ziarişti, atunci cînd au acordat dreptul la replică, le considerăm un abuz.

În zona finanţelor, însă, vorbele pot influenţa componenta moral - psihologică a pieţei, cu efecte băneşti directe.

Din cauza asta, jurnalismul financiar presupune rigoare şi mult mai multă responsabilitate, opuse farselor curente din jurnalismul de divertisment (unde, după părerea mea, fanteziile despre realitate fac parte din meserie şi deci, este permis orice, inclusiv minciuna deliberată, dacă ea e distractivă).

De altfel, competiţia în jurnalismul de divertisment stă în care e mai "funny", în timp ce, în jurnalismul financiar, competiţia stă în care este mai limpede şi mai adînc şi mai adevărat.

Între astea două tipuri de jurnalism nu există competiţie, sînt genuri complet diferite. Adică, vreau să spun că "adevărul" nu este nici valoarea supremă şi nici generală în jurnalism.

Recunosc, deci, responsabilitatea ziaristului din finanţe. Resping, însă, mîrîitura ameninţătoare a autorităţii.

Mai ales, într-un caz discutabil.

Dar subiectul adus pus pe tapet de Ionel Oprea, merită o dezbatere publică şi o dezvoltare.

Adresa CNVM către "Realitatea" TV

Comunicatul la care faceţi referire exprimă un punct de vedere strict personal al inspectorului general al BVB, domnul Ionel Oprea. Conţinutul comunicatului nu a fost adus la cunoştinţa plenului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, înainte de a fi difuzat. Mâine, joi 9 martie a.c., este programată o şedinţă ordinară de Comisie, în care, cel mai probabil, va fi formulată şi o poziţie faţă de comunicatul inspectorului general al BVB.

Ciprian Ene, purtător de cuvînt CNVM

Inspector General al B.V.B.

Comunicat de presă

Ieri, 07.03.2006, în principala emisiune de ştiri a postului de televiziune "Realitatea TV", după prezentarea corectă a informaţiei privind punerea, de către Parchet, sub sechestru asigurător a acţiunilor deţinute de acţionarul majoritar, la societatea comercială Rompetrol Rafinare Constanţa, a fost difuzat un comentariu al domnului Sorin Freciu, prezentat telespectatorilor ca "analist bursier" din care citez: "Panica va fi cea care va pune stăpînire pe investitorii care deţin acţiuni RRC". Trebuie menţionat că atît informaţia, cît şi comentariul au fost reluate din oră în oră, de sus menţionatul post de televiziune.

Astăzi, pentru a evita pierderi previzibile pentru micii investitori şi pentru a permite corectarea imaginii false create, acţiunile RRC au fost suspendate de la tranzacţionare.

Nu am crezut vreodată că va fi necesar să explic public că acţionarul majoritar a unei rafinării, "se ocupă de conducerea societăţii şi nu de preţul acţiunilor pe piaţă", ca să citez chiar din dl Patriciu, şi că în mod normal nici un acţionar majoritar nu vinde şi nu cumpără în mod curent, în piaţă, acţiuni ale propriei societăţi. Este evident chiar şi pentru profani că, din punctul de vedere al investitorilor de pe bursă, este perfect indiferent dacă tuturor acţionarilor majoritari le ar fi interzis printr-o metodă sau alta, să cumpere sau să vîndă acţiuni ale propriei societăţi, pentru că aceştia nu o fac oricum.

În ceea ce îl priveşte pe dl. Sorin Freciu, afirmaţia cu iz categoric de certitudine absolută, este incalificabilă, în principal pentru faptul că domnia sa nu este un biet ziarist zăpăcit de complexitatea subiectului despre care redactori răi îl siluesc să scrie, ci este fostul director al grupului financiar GELSOR care se pricepe, în opinia unora chiar prea bine, la subtilităţile pieţei de capital.

Din nefericire, pe lîngă că este o prostie, fapta de a "disemina prin mass media informaţii false sau care ar putea induce în eroare investitorii" este în mod evident interzisă de legislaţia în vigoare şi în anumite condiţii poate aduce la pînă la 5 ani de închisoare. Nimeni nu-şi doreşte limitarea dreptului presei de a comenta, chiar dacă nu întotdeauna pertinent, evenimente de cert interes public, însă de aici şi pînă la a induce în mod conştient şi repetat panica în rîndul micilor investitori este o cale lungă, care în opinia mea, nu trebuie parcursă de nimeni

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb