Autorităţile federale americane analizează măsuri inedite pentru a reduce deficitul bugetar, prin vânzarea unei insule, a sediilor unor tribunale, posibil o pistă aeriană, vehicule puţin utilizate, drumuri, clădiri, terenuri şi chiar frecvenţe de emisie TV.
Operaţiunea este agreată de ambele partide politice, Democrat şi Republican, situaţie rară la Washington în această perioadă, notează cotidianul New York Times, citat de Mediafax.
Insula Plum, pe care statul vrea să o vândă, face parte din statul New York şi este prezentată de autorităţile americane drept 840 de acri (340 de hectare) de "litoral cu nisip, privelişti frumoase şi un port". Fost sediu al Centrului pentru Boli ale Animalelor, insula ar putea avea nevoie de "unele remedii pentru probleme biologice".
Vânzarea rapidă de proprietăţi ale statului nu va acoperi nici pe departe deficitul bugetar, propunerea urmând să aibă un impact modest.
Întrucât statul american deţine pes-te un milion de proprietăţi, posibilităţi sunt destule, afirmă susţinătorii proiectului.
Casa Albă anticipează că ar putea obţine până la 22 de miliarde de dolari în următorul deceniu, însă circa 80% din sumă ar fi asigurată prin scoaterea la licitaţie a frecvenţelor de emisie TV, despre care preşedenţia SUA consideră că pot fi folosite pentru internet wireless în bandă largă.
Restul de patru miliarde de dolari ar proveni din vânzarea de clădiri şi proprietăţi.
Scoaterea de active publice la licitaţie presupune foarte multă birocraţie, fiind necesară inclusiv adoptarea unor legi în Congres, notează New York Times.
Deficitul bugetar al SUA este estimat la 1.300 de miliarde de dolari pentru anul financiar încheiat la 30 septembrie, respectiv la peste 970 miliarde de dolari pentru următoarele 12 luni. Politicienii republicani au impus în august reduceri de cheltuieli pentru a accepta majorarea plafonului de îndatorare a statului, fără de care SUA ar fi intrat în încetare de plăţi.