CALCUL EFECTUAT ÎN BAZA RAPORTULUI FONDULUI PROPRIETATEA Hidroelectrica - evaluată la aproape 63 de miliarde de lei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iulie 2022

Hidroelectrica - evaluată la aproape 63 de miliarde de lei

Valoarea estimată a companiei, în creştere cu 10% faţă de evaluarea anterioară, este mai mult decât dublă faţă de cea a OMV Petrom, cea mai mare societate românească listată la BVB

Compania Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţara noastră, este evaluată la 62,8 milioane de lei, conform calculelor noastre realizate pe baza celui mai recent raport lunar al Fondului Proprietatea (FP), pentru iunie, cu 10,4% peste evaluarea anterioră, din mai.

Este o evaluare mai mult decât dublă faţă de cea a OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a cărei capitalizare se ridica vineri la circa 26,9 miliarde de lei.

Fondului Proprietatea deţine 20% din Hidroelectrica, pachet care conform informaţiilor din raportul lunar al FP se ridică la 12,56 miliarde de lei sau 2,54 miliarde de euro.

În primăvară, acţionarii producătorului de energie au aprobat listarea companiei printr-o ofertă publică în cadrul căreia FP să vândă acţiuni Hidroelectrica. Doar că Fondul vrea o listare duală, în timp ce alţi actori importanţi ai pieţei noastre susţin listarea doar la Bucureşti. La finele lunii aprilie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a redus la o zecime proporţia de acţiuni pe care o companie o poate lista pe o bursă străină prin Certificate Globale de Depozit (GDR-uri), mişcare criticată aspru de reprezentanţii FP.

Guvernul României şi-a asumat, prin PNRR, finalizarea listării a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica până la 30 iunie 2023. Doar că Legea 173/2020 a suspendat pentru doi ani, până în august 2022, pregătirile IPO-urilor, deoarece interzice orice modalitate de privatizare - fie prin vânzarea acţiunilor statului, fie prin creşterea capitalului - care ar conduce la o reducere a deţinerii statului într-o companie.

În aceste condiţii s-a mers pe ideea listării unui pachet de acţiuni Hidro deţinut de FP, chiar Ministerul Energiei ce deţine 80% din companie votând în acest sens la adunarea acţionarilor din primăvară.

Dar acum, după măsura luată de ASF, reprezentanţii FP au spus că dacă Hidroelectrica nu va fi listată dual, probabil Fondul va diminua pachetul de acţiuni pe care-l va vinde, ceea ce înseamnă că Guvernul nu-şi va mai putea respecta ţinta asumată prin PNRR.

Conform unor surse din piaţă, este foarte puţin probabil ca listarea Hidroelectrica să aibă loc în acest an. Faţă de ultima evaluare a companiei, valoarea pachetul de 15% din Hidroelectrica se ridică la 9,4 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro).

Hidroelectrica a avut în primul trimestru un profit net de 1,29 miliarde de lei, cu 70,2% peste cel din primele trei luni ale anului trecut, în condiţiile în care veniturile s-au ridicat la 2,35 miliarde de lei, cu 69% mai mari decât cele din intervalul ianuarie-martie 2021, conform ultimului raport trimestrial al Fondului Proprietarea.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranta naţională.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Si cum crestea ea ca Fat-Frumos... Intr-un an de seceta si criza. Mie nu-mi miroase decata a tzepe

    1. Clar va fi o mare țeapa!!!

      Cam rapid cu etichetele categorice. Poti spune teapa atunci cand se prezinta niste previziuni aberante prin prospectele de listare, asa cum a fost in unele cazuri la companii ce au venit pe Aero. Aici deocamdata e o evaluare si poti tu sa iti faci calcule si sa vezi daca e scump sau nu. Si daca e scump poti sa nu cumperi si sa nu iei teapa, asa cum spui. Oricum pentru o companie de talia Hidro intermediarii fac un studiu consistent inainte printre potentialii clienti, preturi, multiplii etc. Asa ca se va lista la evaluari agreate dinainte de institutionali mari.

      Sigur, cum spui tu. Daca as putea, as paria ca FP scade si nu m-as opri pana la 0.5. Vedem cui ii va da dreptate piata.

      IPO e pa oricum, asa ca sa nu ne mai stresam

      Sunteti novice in bursa,nu va mai dati cu parerea ca nu stiti nimic . Stiti doar cuvantul "teapa"si atat!!

      Fp nu a aflat ca titlurile de stat ofera un randament de 8,6% net. Hidro a dat anul trecut 2,8 mld lei dividende din exploatare.anul asta poate oferi maxim 4 mld. Asa ca orice evaluare a hidro peste 45 mld este pura fictiune. Ca si cotatia fp peste 1,5

    Hidroelectrica va avea profituri si mai mari daca isi va vinde toata energia catre consumatori finali si nu pe bursa ,catre baietii destepti, asa cum facea inainte!

    Hidroelectrica are majoritatea lacurilor de acumulare colmatate! Nu s.a mai făcut dragarea lor de zeci de ani! Este bine că scoate profit frumos, dar până când credeți voi că o să mai meargă așa fără să faci întreținere și modernizare serioasa pe la barajele care au aproape peste 50 de ani! FP va vinde sigur iar campania de supraevaluare a companiei a început de multa vreme și clar se vor găsi multi aiuriți sa cumpere la un PER fabulos de mare! Așa că spor la închiriat gogoși marca FP!

    1. Daca hidro valoreaza 63 mld, atunci snp ar trebui sa aiba o capitalizare de 100 mld.

      Parca vad ca la q1 snp va veni cu profit aproape dublu fata de hidro

      Partial ai dreptate, dar SNP are un mare, mare dezavantaj. Free-float-ul foarte mic. Reusesti catodata cu ordine mici, de sub 10.000 de lei sa misti pretul actiunii. La o companie cu o capitalizare de miliarde de euro. Nici nu e in indicii de piete emergente, tot din cauza free-float-ului.

      Asa, si la hdr cat va fi free float ul? 5%?

      La BVB sunt companii care dau dividend bun peste 10% aproape anual și se tranzacționează la PER sub 8 in momentul de față! Să fii nebun sa iei la Hidroelectrica la listare cu un PER pe la 20!!! Sigur, pe viitor daca apar oportunități care sa ducă prețul acțiunilor în jos și să iei pe la un PER de 10, se merita, altfel PASS!

      Probabil ca cel real va fi cam cat spui - vreo 5%. Diferenta e ca la Petrom asta se cunoaste de mult si evaluarea e reglata de piață si cred ca e mica inclusiv pentru ca free-float-ul e mic. Hidroelectrica inca nu e in piata .. asa ca inca nu putem sa stim. Daca va fi o actiune mult mai lichida decat Petrom, ceea ce nu e greu deloc - atunci poate sa aiba o evaluare mai buna, chiar mult mai buna.

    Asa cum pana acum statul Roman a beneficiat de castigurile in urma vanzarii energiei, acum fiecare familie ar trebui sa cumpere cateva actiuni ca sa-si "scada" sau sa recupereze un pic din factura la curentul electric.

    Nu cumpar marketing, ceea ce văd eu este ca H2 face protecție socială masiv vânzând curent la gospodarii cu 0.25 / kwh, când pe bursa contractelor la termen se vinde cu medie de 1 leu/kwh.

    Dacă portofoliul de clienți pers fizice ajunge 30% (acum e 15%), care e câștigul meu ca acționar ? 

    1. Ce bai baietel destept, te simti incoltit ca nu mai reusesti sa te interpui intre clientul final si producatorul de energie?

      Felicitari Hidroelectrica pentru introducerea contractarii catre persoanele fizice... acestia vor plati un pret corect pentru energie si va ramane destul profit pentru Hidroelectrica, daca nu chiar mai maricel pe termen lung.. la GUNOI cu BAIETII DESTEPTI din ENERGIE! 

      De aia ai companii nationale de energie (cand le ai), ca sa protejezi cat de cat economia. Fii sigur ca o sa planga cu lacrimi de sange toata piata pentru ca nu cumperi tu. Lasa ca o sa cumpere altii. Bursa nu e pentru imbogatire rapida, mai bine pune mana si munceste ceva.

      Nu ți-ai luat tratamentul azi? Ce spun eu și ce înțelege un nefuncțional...

    Sa o vindem. Știe Năstase cum, de la Petrom

    Sa vb cu Caprau sa îl învețe pe Papescy cum sa reducă personalul, businessul, și valoarea veniturilor.

    Adica s-au cumparat companii de IT cu PER de 20 si nu luati Hidroelectrica ?

    1. NU pt ca luam SNP la per de 4

      La SNP urmeaxa proiectele han asparuh si neptun deep. La hidro urmeaza doar cresterea costului apei bazinale

    Interesant cum o companie construita pe vremea impuscatului, vreo 15 ani o generat profit pt securisti si fosti nomenclaturisti pe stil vechi, apoi pt astia pe stil nou, acum e evaluata la aproape 15 miliarde de euro, profit all time high, bugetul zice sarut mana, da la popor curent ieftin si lumea il injura pe pai sus numitul in timp ce baga banii in buzunar :D

    Sa mai zica lumea ca perioada de tranzitie la capitalism nu e profitabila, totul e sa te descurci :D

    P.S lumea sa bage de seamna la SNN-ul reactoarele 3-4 au un mare semn de intrebare... hint: cam in fiecare an debitul dunarii e in scadere, mai ales vara se observa fenomenul. 

    1. Cand te gândești că Ceașcă a fost împușcat pentru acuzația de " subminarea economiei naționale " îți vine sa-i bagi degetele în priză lui Iliescu și celorlalți nenorociți ! Ceaușescu era cum era ,dar așa o acuzație e impardonabilă și Iliescu o duce bine mersi!!!

    Teoretic ar fi ca acțiunea FP să scadă

    1. Cam pana la 1,3 lei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb