Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, va discuta, astăzi şi mâine, la Bruxelles, cu Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene şi cu echipele tehnice care lucrează din partea Comisiei despre calendarul fiscal necesar implementării reformelor incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Referitor la discuţiile pe care le va avea cu oficialii şi experţii europeni, ministrul Cristian Ghinea a declarat:
"Avem multe lucruri remarcabile în PNRR deja agreate cu Comisia. (...) Procesul în care suntem angrenaţi cu Comisia este şi unul de negociere. De facto, cele mai multe investiţii propuse sunt agreate, scopul vizitei la Bruxelles este să agreăm şi reformele incluse în PNRR. Comisia vrea să se asigure că avem stabilitate fiscală, că vom putea mări pensiile în ritmul creşterii economice, a cerut în mai multe puncte detalii suplimentare şi adoptarea mai rapidă a anumitor legi. Pe unele dintre sugestii le-am acceptat, pe altele nu şi în aceste zile vom negocia forma finală a reformelor. (...) Reformele fiscale şi energia sunt domeniile cu unele puncte sensibile de discutat şi unde mai există diferenţe de opinie între Guvernul României şi Comisia Europeană. Le vom lămuri în aceste zile. (...) Calendarul general de implementare a PNRR este cel anunţat deja. Suntem în interiorul acestei perioade de evaluare şi negociere, iar în luna august Comisia nu lucrează, urmând ca în septembrie să avem decizia CE şi să pregătim actele delegate pentru implementare. 98% din proces a fost parcurs. Avem un plan de ţară".
Ministrul de resort a precizat că este o provocare unică faptul că suntem singura ţară din UE aflată în procedura de deficit excesiv, dar cu toate acestea, actualul guvern doreşte să ia toate împrumuturile disponibile, la dobândă mică şi pe proiecte agreate cu Comisia de la Bruxelles.
"Aceste împrumuturi trebuie să aibă loc într-o proiecţie bugetară deja foarte strânsă din cauza procedurii de deficit excesiv şi vom stabili în aceste zile, împreună cu Comisia, calendarul fiscal detaliat. În această ecuaţie, va fi extrem de importantă creşterea veniturilor la buget şi ne bazăm pentru aceasta pe mai buna colectare care va fi sprijinită prin reformele de digitalizare a ANAF, cuprinse tot în PNRR", a afirmat Cristian Ghinea.
Ministrul Cristian Ghinea a mai arătat că oficialii Comisiei Europene sunt de acord cu o alocare semnificativă pentru infrastructura rutieră şi feroviară, ceea ce face ca România să primească de departe cea mai mare alocare pentru transporturi, comparativ cu alte state.
"Finanţarea a 434 de km de autostradă prin PNRR este un succes al negocierilor cu Comisia Europeană, dar în acelaşi timp presupune un efort consistent pentru a finaliza analiza costurilor în această fază, înainte de adoptarea oficială a Planului. Este un plan adaptat atât pentru nevoile României, cât şi pentru priorităţile transformărilor economice de la nivel european", susţine ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
El a amintit că PNRR conţine cel mai mare program de reducere a abandonului şcolar, cu fonduri de jumătate de miliard de euro şi cel mai mare program de împădurire, investiţii în economia viitorului, în digitalizare, în robotizarea administraţiei, în industria de microelectronică şi industria hidrogenului verde, precum şi instrumente financiare pentru sprijinirea mediului privat de afaceri şi granturi pentru digitalizarea şi tehnologizarea firmelor.
1. Pe spinarea cui?
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2021, 12:18)
Pe spinarea cui se implementeaza acest PNRR??
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2021, 19:06)
catu si ghinea au lucrat concertat pentru sabotarea Romaniei . primul cu deficit facut intentionat mare iar ghinea cu pnnr facut varza => bani canci ! doar partea de imprumut cu conditionarile de rigoare .