Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că sporul de până la 30% acordat personalului medical care execută, conduce sau coordonează sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit, pe perioada stării de urgenţă şi trei luni după încetarea acesteia, să fie suportat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate prin bugetul de stat, potrivit agerpres.ro.
S-au înregistrat 218 voturi "pentru" şi 41 de abţineri.
Proiectul de lege modifică în acest sens articolul 7 alineatul (1) din Legea nr. 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19.
Potrivit proiectului, "personalul medical (...) care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit beneficiază, pe perioada stării de urgenţă, instituită astfel prin decret, precum şi pentru o perioadă de 3 luni de la data încetării stării de urgenţă, de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie, suportat din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate prin bugetul de stat".
În legea iniţială nu era menţionat Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate ca sursă de finanţare pentru acordarea acestui spor.
La dezbateri, deputatul USR Adrian Wiener a subliniat că această lege este adoptată cu întârziere, "dar recunoaşte meritele oamenilor care au dus greul".
"Această lege este cu foarte mare întârziere, legea prevede practic un spor de 30% acordat pe perioada stării de urgenţă şi trei luni după cadrelor medicale care deja au şi uitat că ar fi trebuit să primească aceşti bani. Sigur, e în regulă şi după 2 ani de când a trecut legea. Atenţie legea se numea legea pentru meritele acordate cadrelor medicale şi a fost trecută cu foarte mare emfază de Parlament pentru a arăta respectul nostru pentru cei care lucrau în tranşee", a afirmat Wiener.
Deputata Violeta Alexandru a susţinut, la rândul său, că este vorba despre un "supra spor".
"Pe perioada pandemiei s-au acordat o serie de sporuri pentru cei care au lucrat în prima linie. Acum cine suntem noi să decidem că numai zona medicală şi nu şi zona nemedicală: brancardieri, etc. Până când facem noi jocul să decidem în Parlament cine merită sau nu? Deciziile trebuie luate de conducerea şi managementului unităţii medicale care ştie cine a fost în prima linie la COVID", a explicat ea.
Deputatul AUR Sorin Muncaciu a opinat că banii nu vor reveni celor care au lucrat efectiv cu pacienţii.
"Aceşti bani nu sunt pentru cei care au intrat în roşu, ci pentru cei care au coordonat şi au implementat o politică absolut falimentară. Au întors spatele medicinii şi au aşteptat 9 luni să vină vaccinul", a adăugat Muncaciu.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.