Moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Mediului, Tanczos Barna, va fi dezbătută luni, 11 aprilie, în plenul Camerei Deputaţilor, iar votul va fi miercuri, 13 aprilie, a decis, ieri, Biroul Permanent al Camerei.
Referitor la aceast subiect, Csoma Botond, liderul grupului deputaţilor UDMR, afirmă că USR "practică greenwashing-ul, o dezinformare ecologică", întrucât "se comportă ca un activist, aduce anumite subiecte în dezbatere, dar nu vrea să rezolve absolut nimic" în legătură cu acestea. El consideră că moţiunea împotriva ministrului Mediului nu are şanse să treacă, fiind "o acţiune politicianistă".
"Sunt stupefiat. USR are un comportament de activist, dar n-a făcut nimic pentru mediu - putem să vedem că în acele localităţi care sunt conduse de USR nu s-a făcut nimic în legătură cu aceste subiecte, nici cu calitatea aerului, nici cu deşeurile. Am văzut în Sectorul 1 din Bucureşti mormanele de gunoaie pe stradă, dar nu s-a rezolvat nimic. Am văzut ce a făcut domnul primar din Timişoara cu încălzirea oraşului. Deci, pot să vă spun, în acest sens, că USR practică greenwashing-ul, o dezinformare ecologică, deci se comportă ca un activist, aduce anumite subiecte în dezbatere, dar nu vrea să rezolve absolut nimic în legătură cu aceste subiecte", a declarat Csoma Botond.
Liderul deputaţilor UDMR precizează că ministrul Tanczos Barna nu face altceva decât să repare administrarea defectuoasă a ministerului din ultimii 10 ani.
"Moţiunea simplă este e o acţiune absolut politicianistă a USR, se vede că nu mai au subiecte. Au avut alte subiecte cu justiţia, acum încearcă alte subiecte. Nici la justiţie n-au propus nicio soluţie viabilă, tot aşa fac şi cu mediul - greenwashing şi poziţie de activist, dar cred că sunt un pic ipocriţi din acest punct de vedere. Nu are nicio şansă să treacă această moţiune simplă. M-am aşteptat la o altă atitudine din partea USR, dar sunt dezamăgit de această prestaţie. Critici ceva, ai o nemulţumire, vino cu propunere de rezolvare. Să critici numai de dragul de a critica mi se pare, mai nou, o marcă înregistrată a USR", a spus Csoma Botond.
Tanczos Barna, ministrul vizat de moţiunea USR, a declarat că se aştepta la acest act din partea USR, ţinând cont de scăderea în sondaje a formaţiunii politice condusă de interimarul Cătălin Drulă. Despre criticile care i se aduc, ministrul a arătat, că în judeţele Timiş şi Caraş este vorba despre o problemă bicefală.
"La un moment dat am primit informaţii de la ambele persoane care sunt acum anchetate sau verificate, într-un control dispus de mine, este vorba de fostul şef al Gărzii Forestiere din Timişoara şi de fostul şef al Direcţiei Silvice din Caraş Severin. Ei se acuză reciproc şi atunci când am dispus controlul, i-am revocat pe amândoi. (...) Aştept rezultatele controlului pentru că acuzaţiile sunt extrem de dure la adresa ambelor persoane. În cazul în care se confirmă acuzaţiile reciproce, amândoi vor fi audiaţi de instituţiile de anchetă penală", a declarat Tanczos Barna.
Amintim că marţi grupul deputaţilor USR a depus în plen moţiunea simplă intitulată "Amar de mediu. Ministrul Tanczos Barna trebuie să plece cât încă mai avem păduri de apărat".
În moţiune se susţine că Tanczos Barna este "principalul vinovat" pentru tăierile ilegale de păduri, pentru distrugerile provocate mediului, pentru incapacitatea statului de a profita de pe urma oportunităţilor oferite de economia verde şi pentru "dispreţul arogant" cu care este tratată societatea civilă atunci când atrage atenţia asupra problemelor.
Deputaţii USR consideră că ministrului Mediului ar trebui să plece "nu numai de la Guvern", ci şi din orice funcţie politică pe care o mai deţine.
În afara tăierilor ilegale de păduri, textul moţiunii se referă şi la hidrocentrala de la Mihăileni, pe care cei de la USR o consideră "o catastrofă provocată de mâna omului cu sprijinul ministrului", pentru că toată zona va fi inundată, locuitorii - relocaţi, mediul - distrus, "justiţia - călcată în picioare".