CAMPANIA ELECTORALĂ DE LA SIF OLTENIA, MAI MULT ÎN CULISE Pachetul de 6% din BCR - miza alegerilor de la SIF Oltenia

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2017

Pachetul de 6% din BCR - miza alegerilor de la SIF Oltenia

16 candidaţi, la alegerile de la SIF Oltenia, după retragerea candidaturii lui Victor Căpitanu

Alegerile pentru o nouă conducere SIF Oltenia au suscitat cel mai mare interes, în luptă fiind înscrişi 16 candidaţi, după ce Victor Căpitanu, partener One United Properties şi-a retras dosarul de candidatură.

Lupta este una acerbă, în piaţă se negociază, se fac şi se desfac "deal"-uri.

Puţini dintre cei care vizează un loc în noua conducere SIF5 au fost dispuşi să îşi prezinte obiectivele, la solicitarea ziarului "BURSA", unul dintre cele mai fierbinţi subiecte pentru acţionari fiind valorificarea pachetului de 6% din acţiunile Băncii Comerciale Române (BCR), aflat în portofoliul SIF5.

Tudor Ciurezu: "BCR va fi valorificată numai în condiţiile obţinerii unui preţ care să reflecte valoarea reală a băncii"

Tudor Ciurezu, actualul preşedinte al SIF Oltenia, ne-a transmis câteva din intenţiile pe care le are în administrarea viitoare a SIF Oltenia, printre acestea fiind faptul că "BCR va fi valorificată numai în condiţiile obţinerii unui preţ care să reflecte valoarea reală a băncii, ţinând seama de poziţia sa în sectorul financiar bancar din România, de mărimea portofoliului, de cota de piaţă, de performanţa sa financiară, de valoarea de piaţă a principalelor sale două competitoare - Banca Transilvania (TLV) şi BRD - listate pe piaţa de capital din România".

Printre intenţiile lui Tudor Ciurezu se mai numără: "- continuarea restructurării cantitative şi calitative a portofoliului, pentru a obţine un număr optim de participaţii, şi anume spre 40 societăţi care vor fi mai uşor şi mai puţin costisitor de administrat (gestionat) şi monitorizat; - creşterea lichidităţii participaţiilor SIF, pe de-o parte pe calea realizării exitului din societăţile închise care nu au performat şi care nu au perspective de creştere în perioada viitoare, iar pe de altă parte prin efectuarea de plasamente în acţiuni lichide, listate pe piaţa de capital, subevaluate sau cu perspective de creştere în perioada viitoare; - continuarea aplicării şi dezvoltării în practică la nivelul societăţii a principiilor guvernanţei corporative, cu accent direct pe creşterea transparenţei în activitate, evitarea conflictelor de interese la toate nivelurile organizatorice, perfecţionarea sistemelor şi proceselor implementate la nivelul societăţii (comitetele în cadrul CA) pentru a conduce compania în scopul creşterii performanţei şi valorii acesteia; - stimularea încrederii acţionarilor în valoarea titlurilor pe care le deţin, promovând o politică de creştere a atractivităţii acţiunii SIF Oltenia (dividende, creşterea preţurilor în piaţă, reducerea discountului între preţul de piaţă şi activul net)".

Domnul Ciurezu ne-a mai transmis: "Ne recomandă realizările de până acum, experienţa, profesionalismul, buna credinţă cu care am acţionat în activitatea desfăşurată. Nu vom reprezenta în activitatea noastră şi nu vom acţiona în numele niciunui acţionar individual sau a vreunui grup de interese, vom reprezenta acţionariatul societăţii în întregul său, interesul societar".

Liviu Giugiumică: "Sunt de părere că pachetul la BCR trebuie valorificat la potenţialul maxim"

Liviu Giugiumică, partener fondator la "Trident Capital Investments" vizează transformarea SIF Oltenia într-un "Fond de Oportunităţi" cu o strategie de investiţii activă şi focus pe crearea de valoare pentru acţionari, piaţa de capital şi economie.

Între principalele puncte ale strategiei pe care doreşte să o implementeze la SIF Oltenia se mai numără: "Fondul va investi cu preponderenţă în companii private pre-IPO cu scopul final de a le lista pe BVB, va ieşi din poziţiile nelichide, va deveni o proxy pentru piaţa românească de capital, complementar faţă de indexul pieţei, va facilita expunerea pe sectoare care nu sunt prezente pe piaţa de capital: agricultură, servicii în energie, materiale de construcţii, infrastructură, IT şi altele, va adopta şi aplica cu rigurozitate toate principiile guvernanţei corporative, va viza întărirea relaţiei cu acţionarii existenţi şi cei potenţiali şi transparentizarea procesului decizional şi investiţional, va duce prin politicile de marketing şi comunicare la: -creşterea vizibilităţii companiei în pieţele de capital şi în cadrul investitorilor, - îmbunătăţirea imaginii companiei, - consolidarea bazei de acţionari instituţionali şi privaţi pe termen lung. Potrivit domnului Giugiumică, scopul principal este acela de a creşte valoarea acţiunilor companiei, lichiditatea de piaţă, abilitatea companiei de a atrage noi capitaluri.

Liviu Giugiumică apreciază că pachetul de 6% din BCR, deţinut de SIF Oltenia, trebuie valorificat la potenţialul maxim. Domnia sa ne-a spus: "Având în vedere că băncile sunt în urcare datorită creşterii economice, mă aştept ca, în următorii doi ani, valoarea lor să crească corespunzător. Cumulat cu aşteptată trecere la statutul de piaţă emergentă care va atrage de la sine un "re-rating" al companiilor româneşti, mă aştept ca valoarea pachetului de la BCR să crească semnificativ".

Ana Bobircă: "Obiectivul corect este reducerea discount-ului şi maximizarea randamentului total al investiţiei în SIF"

Ana Bobircă, Partener Central European Financial Services, consideră că obiectivul corect este reducerea discount-ului şi maximizarea randamentului total al investiţiei în SIF, pe fondul creşterii valorii activelor.

Domnia sa ne-a declarat: "Piaţa românească de capital a beneficiat de un salt calitativ important în ultimii ani: mă refer aici la instituţii, reglementări, participanţi, funcţionare.

În consecinţă, cred că suntem pregătiţi să acceptăm ideea că voinţa acţionarilor, statutar exprimată este cea care stabileşte limitele mandatului de administrare.

Ca atare, continui să fiu de părere că vocea acţionarilor ar trebui să fie auzită şi ascultată, în mod echitabil!

În ce priveşte administrarea, aş zice că este de esenţă recuplarea la interesele generale ale acţionariatului şi ale societăţii".

Gabriel Creţu: "Două direcţii pe care trebuie să se concentreze SIF Oltenia - administrarea activă a portofoliului şi îmbunătăţirea semnificativă a relaţiei cu investitorii"

Gabriel Creţu, Director General Adwisers Financial IFN, apreciază că SIF Oltenia trebuie să se concentreze pe două direcţii majore pe: administrarea activă a portofoliului şi îmbunătăţirea semnificativă a relaţiei cu investitorii. Domnia sa ne-a transmis: "1. strategia imediată, dincolo de evaluarea portofoliului prezent, este de a identifica oportunităţile de investiţii care au nevoie de capitalizare şi răspund capacităţii SIF de a le finanţa. Apoi, aducerea la cota bursei a unor proiecte proaspete, cu potenţial, chiar din sectoare mai puţin vizibile azi pe piaţa de capital (agricultură, servicii în energie, IT şi altele), ar putea fi pariul câştigător pe o piaţă care aşteaptă de ani buni oportunitatea de a investi în viitori campioni.

Pentru aceasta e nevoie de o profesionalizare a SIF, de o selecţie riguroasă a unor echipe de management, o implicare mai puternică în urmărirea evoluţiei companiilor din portofoliu şi o transparentizare a actului de guvernanţă.

2. În ceea ce priveşte relaţia cu investitorii, cred că trebuie găsite soluţii corecte pentru toţi acţionarii, pentru a consolida valoarea acţiunii şi a condensa acţionariatul, fără a prejudicia acei mici cuponari, care nu au mai fost activi de ani buni. Poate că răscumpărările de acţiuni vor fi o soluţie, cel puţin în primă instanţă.

De asemenea, anticipez că o administrare activă şi investiţii în proiecte noi, cu potenţial, promovate şi comunicate într-o manieră inteligentă vor duce la creşterea atractivităţii SIF Oltenia şi la atragerea de noi investitori, cu capacitate financiară ridicată". Domnia sa apreciază că, în aceste condiţii, se va atinge şi scopul de a reduce decalajul între valoarea acţiunii şi cea a activului net.

Gabriel Creţu a mai adăugat: "Experienţa de peste 15 ani din piaţa financiar-bancară mă obligă la o atitudine activă pe partea de finanţare a economiei şi a proiectelor viabile, ceea ce promovez şi în prezent prin casa de brokeraj şi instituţia de credit pe care le deţin. Cred că societăţile de investiţii financiare, care au moştenit practic o parte din economia românească, au datoria să finanţeze şi să fie active în susţinerea şi promovarea proiectelor viabile din diferite sectoare. Astfel de orientare are nevoie de conducători care au pus în practică la rândul lor asemenea strategii.

De altfel, este ceea ce reclamă de ani buni marii investitori de pe piaţa de capital, dar şi cei mici, iar unele schimbări deja au avut loc la nivelul SIF-urilor. Chiar dacă portofoliile au fost parţial restructurate, se resimte însă lipsa unui management activ pe partea investiţională, de identificare a proiectelor cu potenţial şi de promovare a unor noi companii la cota bursei de valori Bucureşti".

Referitor la valorificarea pachetului de 6% din BCR, reprezentantul Adwisers Financial ne-a spus: "Judecata privind o deţinere atât de mare nu este simplă şi trebuie să aibă în vedere atât randamentul actual şi potenţial, cât şi perspctivele investiţionale imediate momentului unei eventuale vânzări.

Opţiunea de a distribui dividende mari din lichidarea unor participaţii nu cred că este avută în vedere de niciun acţionar serios.

Este adevărat că sistemul bancar a trecut de perioada de restructurare şi că oferă o bună perspectivă de captare a creşterii economice, având în multe cazuri, resurse financiare superioare SIF-urilor. În natura fondurilor de investiţii, randamentul potenţial este teoretic superior celui aşteptat din industria bancară, considerată mult mai conservatoare.

Pe de altă parte, astfel de participaţii se regăsesc în portofoliul tuturor fondurilor de investiţii de la nivel mondial, în diferite cote şi într-un mod diversificat. Cred că sunt deschise toate opţiunile, dar decizia va conta şi în funcţie de preţul care poate fi opţinut la diferite momente. Personal, nu exclud o analiza a valorificării parţiale a acţiunilor".

Consiliul de Administraţie SIF5: "Perspectivele de valorificare în condiţii bune a participaţiei la BCR au evoluat pozitiv"

Perspectivele de valorificare în condiţii bune a participaţiei la BCR au evoluat pozitiv, consideră actuala conducere a SIF Oltenia, potrivit strategiei pe 2017, propusă spre aprobare acţionarilor, în Adunarea Generală din 4 aprilie.

Principalele direcţii de acţiune ale strategiei anului 2017, propuse de actuala conducere sunt: continuarea restructurării portofoliului de acţiuni, politica investiţională, dezvoltarea organizaţională, continuarea implementării principiilor de guvernanţă corporativă, politica de dividend.

Portofoliul de acţiuni administrat la data de 31 decembrie 2016 era constituit din participaţii la un număr de 52 de societăţi.

Conform conducerii SIF5, în acest an, se va renunţa, în limitele posibilităţilor, la acele participaţii care nu au adus venituri din dividende şi care nu au perspective în acest sens şi se va urmări în continuare achiziţia de acţiuni lichide, subevaluate de piaţă, dar care au un potenţial ridicat de apreciere a cotaţiilor: "Se va acţiona de asemenea în direcţia valorificării participaţiilor din societăţile nelistate (închise), pentru a creşte gradul de lichiditate a portofoliului".

Conform strategiei propuse pe 2017, un număr de zece emitenţi din domenii de activitate diferite (bancar, resurse petrol şi servicii anexe, industria farmaceutică, industria alimentară, transport energie şi gaze, comerţ interior, închiriei şi subînchirieri bunuri imobiliare) reprezintă 76,62% din valoarea activului total al SIF Oltenia.

Cele zece societăţi se constituie într-un "nucleu investiţional".

"Viziunea strategică a managementului societăţii este aceea de a menţine şi întări acest nucleu, ca bază de asigurare a cash-flow-ului necesar asigurării politicii de dividende a societăţii şi, în egală măsură, a lichidităţilor necesare desfăşurării activităţii de investire, fructificând oportunităţi de moment oferite de piaţa de capital", se arată în documentul citat, care continuă: "În mod evident, în funcţie de interesele societăţii, în timp, acest nucleu va suferi unele modificări de componenţă, fie prin achiziţii, fie prin vânzări, păstrând însă scopul principal de realizare a indicatorului de profitabilitate, fără a neglija creşterea valorii portofoliului în ansamblu şi a capacităţii acestuia de a genera valoare adăugată pe termen lung".

În ceea ce priveşte participaţia la Banca Comercială Română, conducerea SIF5 precizează că îşi menţine disponibilitatea de a purta negocieri cu investitori interesaţi, SIF Oltenia vizând obţinerea unui preţ de vânzare atractiv: "În cazul finalizării unei asemenea negocieri, vom convoca AGEA, pentru a supune aprobării tranzacţia, această participaţie depăşind 20% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele.

Trebuie să reamintim că BCR a încheiat anul 2016 în condiţii de profitabilitate ridicată, astfel că perspectivele de valorificare în condiţii bune a acestei participaţii au evoluat pozitiv".

Potrivit strategiei pe 2017, SIF Oltenia va continua să ducă o politică de investiţii activă. Principalele domenii investiţionale vizate sunt: domeniul energetic şi al utilităţilor, industria farmaceutică, domeniul financiar-bancar, infrastructura, industria alimentară.

"În contextul volatilităţii pieţelor de capital, SIF Oltenia va urmări găsirea unui echilibru optim între necesitatea asigurării resurselor pentru susţinerea programelor investiţionale în scopul creşterii activului net unitar, al preţului de piaţă pe acţiune şi îndeplinirea aşteptărilor investitorilor privind distribuirea de dividende", se mai arată în documentul citat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. singura si unica miza la sifoane a fost este si va fi sifonarea. bula cu bula,

    1. Nu te sti; da-i voie maestrului Bestea.

      Erste specialist pe ERSTE si in plus "pretin" si admirator al domnului Treichl. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb