CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL - BRAZILIA 2014 Sărbătoare, manipulare şi munţi de bani

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Companii #CM Fotbal 2014 / 12 iunie 2014

Sărbătoare, manipulare şi munţi de bani

Cea mai mare sărbătoare a fotbalului debutează astăzi într-o stare de tensiune care nu s-a regăsit la ediţiile de până acum. Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia (12 iunie - 13 iulie) stă sub semnul protestelor de stradă, al demonstraţiilor şi grevelor, în premieră competiţia fiind mult mai aşteptată în afara graniţelor statului gazdă decât în interior. FIFA nu a ţinut seamă de nimic şi a decis să meargă până la capăt cu acest mondial, chiar dacă presiunea străzii este una enormă, iar lucrările la stadioane au suferit întârzieri foarte mari, la arena care va găzdui meciul de deschidere din această seară, Brazilia - Croaţia, ora 23.00, încă se lucra cu 48 de ore înainte de primul fluier al arbitrului.

Există însă şi nenumărate voci care susţin că la mijloc este şi multă manipulare, iar oamenii care demonstrează împotriva Mondialului sunt victimele unor intoxicări. Oamenii sunt foarte supăraţi din cauza faptului că guvernul brazilian a cheltuit aproximativ 11 miliarde de dolari pentru organizarea CM, în condiţiile în care sunt multe alte lucruri de rezolvat, infrastructură, sistem educaţional, sănătatea publică. Autorităţile, în frunte cu preşedinta Dilma Rousseff consideră că protestatarii nu sunt informaţi precizând că în perioada 2010 - 2013, cât timp s-au investit cele 11 miliarde pentru CM, alte sute de miliarde de dolari au fost canalizate către educaţie, sănătate şi protecţie socială.

Preşedintele brazilian le transmite brazilienilor că tot ei vor beneficia şi de toate investiţile pentru Mondial: "Noi am construit, am îmbunătăţit aeroporturi, porturi, şosele, poduri, căi de acces, linii de transport rapide şi am făcut-o în primul rând pentru brazilieni. Nu vor pleca în valizele turiştilor după Cupa Mondială. Ele vor rămâne aici, în beneficiul tuturor brazilienilor. Cupa Mondială durează o lună, dar beneficiile vor rămâne toată viaţa".

Faţă de ultimul turneu final, Africa de Sud 2010, valoarea loturilor formaţiilor prezente la turneul final a crescut considerabil. Cele 32 de echipe prezente în Brazilia au o valoare totală de piaţă de 9,7 miliarde de dolari, conform transfermarkt.de, cea mai valoroasă echipă fiind cea a Spaniei, cu 916 milioane dolari. Cel mai valoros jucător rămâne Lionel Messi, 180 milioane dolari. Honduras este echipa cu cel mai "ieftin" lot, doar 31 de milioane de dolari. În 2010 tot Spania avea cel mai valoros lot, evaluat atunci la 450 milioane dolari.

Şi în materie de prime lucrurile au evoluat. FIFA va acorda premii de 576 de milioane de dolari, cu 156 de milioane mai mult decât în 2010, câştigătoarea trofeului urmând să primească 35 de milioane de dolari. La astfel de bonusuri federaţiile naţionale au fost obligate să crească primele de obiectiv. Spania are promisă cea mai mare primă pentru câştigarea trofeului, câte 975.000 de dolari pentru fiecare jucător. Jucătorii englezi sunt de asemenea foarte bine stimulaţi, un triumf urmând să fie premiat cu câte 584.000 de dolari. Brazilienii vor primi câte 445.000 de dolari dacă se impun în finală, iar germanii 400.000 de dolari. Chiar dacă discuţia este pur teoretică, algerienii au promisă cea mai mică primă de câştigarea trofeului, câte 55.000 de dolari de fotbalist. Casele de pariuri au stabilit şi ele care sunt favoritele la câştigarea trofeului, Brazilia are cota 4, Argentina 5, Germania 6,5 şi Spania 8. La polul opus se află Honduras şi Costa Rica cu cote de 2001.

Dincolo de toate aceste cifre nu trebuie uitată bucuria pe care o răspândeşte în întreaga lume o astfel de competiţie. Chiar dacă mii de brazilieni sunt nemulţumiţi, alte milioane se bucură sincer, într-o ţară care mult timp a "respirat" pentru fotbal. Cel mai mare fotbalist brazilian, Pele, are un mesaj sugestiv pentru compatrioţii săi: "Cupa Mondială este turneul care a permis Braziliei să devină cunoscută în lume. Eu am început cu un Mondial în 1958, în Suedia, când aveam 17 ani. Nimeni nu ne cunoştea. Nimeni, niciun jurnalist, nu a venit să ne vadă. Oamenii confundau Brazilia, Argentina, Amazonia, totul era la fel pentru ei. Brazilia a devenit cunoscută datorită Cupei Mondiale". Un lucru este cert, în următoarea lună televiziunile care vor transmite în direct meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal vor avea cele mai bune audienţe.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bani gramada.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb