CANADA: Provincia Quebec realege coaliţia de dreapta la putere din 2018

G.D.
Internaţional / 4 octombrie 2022

Provincia Quebec realege coaliţia de dreapta la putere din 2018

Locuitorii din Quebec au votat astăzi în mare parte pentru coaliţia de dreapta aflată la putere de patru ani, potrivit presei locale din această provincie canadiană francofonă unde problema imigraţiei şi cea a identităţii Quebecului au fost în centrul dezbaterilor, informează Notre temps.

Peste 6 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a-i alege pe cei 125 de membri ai Adunării din Quebec. Secţiile de votare s-au închis la orele 20.00 (astăzi, 00.00 GMT).

Potrivit primelor estimări, Coaliţia Avenir Quebec (CAQ), un partid naţionalist eterogen de dreapta, condus de actualul prim-ministru François Legault, ar obţine aproximativ 50% din voturi.

Acest partid naţionalist, fondat în 2011, s-ar putea descurca mai bine decât în 2018, când a câştigat cu puţin peste 37% din voturi.

În spate, celelalte partide fost depăşite net, pe locul al doilea fiind Partidul Liberal din Quebec (PLQ, centru-stânga) cu mai puţin de 15%, ceea ce ar constitui cel mai slab rezultat pentru partidul care a condus Quebecul timp de aproape cincisprezece ani înainte de 2018.

Cu patru ani în urmă, François Legault, fost om de afaceri multimilionar, a ajuns la putere reuşind în pariul său de a impune o "a treia cale".

Nici separatist, nici federalist, fondatorul companiei aeriene Air Transat susţine o abordare "business" a politicii şi valorilor naţionaliste.

"Sunt încântat să văd că prietenul meu, premierul @francoislegault, primeşte un alt mandat puternic de la Quebec", a scris Doug Ford, premierul Ontario, din provincia vecină.

"Să continuăm să stabilim legături mai strânse între cele două provincii ale noastre şi să ne consolidăm legăturile economice care creează locuri de muncă bine plătite", a adăugat el.

Problema identităţii locuitorilor Quebecului a agitat campania cu un partid la putere care şi-a multiplicat declaraţiile răsunătoare, informează Agerpres.

Ar fi "un pic sinucigaş" să acceptăm mai mulţi nou-veniţi având în vedere declinul francezei, a declarat printre altele François Legault care anterior asociase violenţa cu imigraţia.

Ministrul imigraţiei, Jean Boulet, a ajuns până acolo încât a afirmat că "80% dintre imigranţi nu lucrează, nu vorbesc franceza sau nu aderă la valorile societăţii din Quebec".

Afirmaţii care au găsit un ecou în special printre populaţia în vârstă a provinciei. Pentru Alain Gravel, 55 de ani, problema imigraţiei este importantă, la fel ca şi chestiunile economice într-un context de inflaţie galopantă în Canada.

"Ştim că sunt o mulţime de imigranţi ilegali care vin. Este absolut necesar să se găsească o modalitate de a acoperi breşele" dintre Statele Unite şi Canada, a declarat el după ce a votat.

Provincia cu aproape 8,5 milioane de locuitori se confruntă cu un uriaş deficit de forţă de muncă, astfel că problema imigraţiei este, de asemenea, o miză economică reală, mai scrie AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb