Canadienii sunt chemaţi la vot pentru alegerea celor 338 de deputaţi

Ioana Dogaru
Internaţional / 19 octombrie 2015

Canadienii sunt chemaţi luni la vot pentru a decide cine va forma viitorul guvern al ţării lor (conservatorii, liberalii sau social-democraţii), aproximativ 26,4 milioane de locuitori cu drept de vot urmând să-i aleagă pe cei 338 de membri ai Camerei Comunelor, transmit AFP şi Reuters.

Numărul deputaţilor canadieni la acest scrutin este mai mare cu 30 faţă de alegerile precedente, din 2011.

Primele secţii de votare, cele din provinciile Terra Nova şi Newfoundland-Labrador, situate pe coasta de est a Canadei, se vor deschide la ora locală 08:30 (11:00 GMT), iar ultimele se vor închide pe coasta de vest, la ora locală 19:00 (14:00 GMT).

Pe parcursul celor 78 de zile ale campaniei electorale, intenţiile de vot s-au inversat între liberali şi social-democraţi, în timp ce sprijinul pentru Partidul Conservator a rămas constant, de circa 30%.

Cel mai recent sondaj de opinie, realizat de institutul Nanos şi dat publicităţii duminică seară, a confirmat faptul că favorit la obţinerea postului de premier este liberalul Justin Trudeau, Acesta a fost creditat cu 38,2% din intenţiile de vot, menţionează sursa citată.

Conservatorii premierului în exerciţiu Stephen Harper ar obţine 30,1% din voturi, Noul Partid Democratic (NPD, de stânga), condus de Thomas Mulcair, cu 21,2% din voturi. Blocul din Quebec (favorabil independenţei regiunii francofone din estul Canadei) ar obţine 4,9% din sufragii, iar Verzii 4,7%.

Duminică seară, liderul conservator Stephen Harper a declarat: "Fiecare vot pentru un candidat conservator este un vot pentru a ne proteja economia contra deficitelor'".

Între Justin Trudeau, fiul fostului premier Pierre Elliott Trudeau şi Stephen Harper, aflat la conducerea guvernului din 2006, lupta este destul de strânsă, informează Reuters.

Programul electoral al lui Stephen Harper prevede creşterea impozitelor asupra celor cu venituri ridicate, reducerea fiscalităţii pentru canadienii din clasa de mijloc şi angajarea ţării în lucrări de infrastructură ce s-ar traduce prin trei ani de deficit bugetar, relatează sursa citată.

Elizabeth May, singura deputată ecologistă după alegerile din 2011 şi lider al Verzilor, şi Blocul din Quebec, ce deţine 4 mandate de deputat, pot spera şi ele să obţină mandate în Camera Comunelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb