Cantitatea de lapte de vacă strânsă de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a fost în primele 10 luni din 2009 de 845.707 tone, în scădere cu 6,9% ( 62.711 t) faţă de perioada corespunzătoare a anului 2008, când s-au înregistrat 908.418 tone, potrivit INS, informează NewsIn.
1 ianuarie - 31 octombrie 2009 faţă de 1 ianuarie - 31 octombrie 2008 :
Scăderea producţiei poate fi menţionată la smântână de consum, a cărei cantitate produsă s-a diminuat cu 967 tone (-2,5%) faţă de perioada corespunzătoare din anul 2008.
Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) şi producţia de brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (92,8% din producţia totală de brânzeturi), s-au menţinut din punct de vedere cantitativ, în primele 10 luni din acest an, la valoare apropiată de cea realizată în perioada corespunzătoare din anul 2008.
Două produse lactate au înregistrat în intervalul menţionat mai sus creşteri semnificative ale producţiei, şi anume untul cu 1.654 tone (+24,5%) şi laptele de consum cu 21.653 tone (+13,3%). Această evoluţie se datorează atât creşterii cantităţii de lapte importat cu 22.156 tone (+68,9%), cât şi a altor materii prime utilizate în procesul de fabricaţie cu 9.581 tone (+16,2%).