Capcana referendumului

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 9 octombrie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Departe de a fi un mijloc democratic, aşa cum încearcă să-l prezinte susţinătorii săi, referendumul - o demonstrează chiar ultimele evoluţii generate de referendumurile din Kurdistanul irakian sau din Catalonia - se dovedeşte un instrument care antrenează o derivă democratică şi favorizează tendinţele autoritare. Referendumurile recente din Kurdistan şi Catalonia, ca şi cel de anul trecut privind Brexitul, sunt tot atâtea cazuri care invită la o reflecţie lucidă. Provenită dintr-o încercare de a exprima în acelaşi timp şi suveranitatea naţională şi democraţia, practica referendumului a eşuat de prea multe ori pentru a nu o privi cu reticenţă. Căci democraţia nu presupune puterea demosului, ci găsirea consensului. Or, tocmai consensul este împiedicat de referendum.

Referendumul din 25 septembrie din Kurdistanul irakian, departe de a favoriza cauza kurdă - pare mai degrabă o manevră menită să consolideze puterea Partidului Democratic din Kurdistan (PDK) şi a preşedintelui Barzani - are tot interesul să lamineze orice formă de opoziţie la regimul său autoritar. Cauza kurdă era mult mai bine susţinută fără organizarea acestui referendum. Participarea kurzilor la coaliţia anti-DAESH pusese problema kurdă pe agenda internaţională, iar referendumul nu face decât să complice inutil lucrurile. Singurii care pot profita sunt liderii kurzi apropiaţi de Barzani, care se pot astfel debarasa de problema democratizării instituţiilor politice din Kurdistan.

În acelaşi mod, în Catalonia, conform datelor publicate de guvernul de la Barcelona, aproximativ 2,2 milioane de catalani, adică 43% din populaţie, au participat la referendumul de duminică 1 octombrie, iar votul în favoarea independenţei ar fi fost de 90,18%. Or, chiar cifrele autorităţilor catalane arată că, de la consultarea declarată neconstituţională de Curtea Constituţională de la Madrid, s-au sustras cei ce nu erau de acord cu declararea unilaterală a independenţei. Un astfel de rezultat, care se apropie de cel din Kurdistan (92% în favoarea independenţei faţă de Bagdad), nu are nimic democratic şi demonstrează o instrumentalizare a problemelor identitare în favoarea grupărilor aflate la putere la Madrid sau la Barcelona: pentru un guvern minoritar, precum cel condus de primul ministru Mariano Rajoy, un conflict cu independentiştii de catalani este un excelent instrument de legitimare artificială. În egală măsură, lipsa de supleţe a lui Carles Puigdemont a lărgit baza populară a tendinţei spre independenţă a Cataloniei. Faptul că Rajoy a refuzat, după precedentul referendum catalan din 2014, să negocieze cu catalanii privind modificarea raporturilor de putere între statul spaniol şi regiune, nu a fost un simplu accident, ci o parte a unei strategii de legitimare care aduce aminte de rădăcinile franchiste ale Partidului Popular Spaniol, aflat la guvernare la Madrid. Şi aici, ca şi în Kurdistan, victimele sunt democraţia şi susţinătorii săi. Căci probleme complexe, precum cele privind identitatea politică într-un stat unitar rezultat al unei evoluţii istorice complicate, nu pot fi reduse la întrebări care pot fi rezolvate prin "da" sau "nu".

Ca şi în cazurile kurd şi catalan, referendumul pentru Brexit a aruncat Marea Britanie într-o aventură spre necunoscut al cărui final rămâne imprevizibil. Problemele sunt şi mai complicate decât se anticipa, iar ecuaţia politică devine din ce în ce mai complicată. Încercarea de a reduce exerciţiul suveranităţii la manifestarea electorală a unei majorităţi oarecare, fie aceasta şi de 92%, precum în Kurdistan, nu este deloc democratică. Din contră, creează condiţiile escaladării conflictului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. . De la cineva care pretinde ca lupta pentru democratie nu ma asteptam la asemenea afirmatii: "Căci democraţia nu presupune puterea demosului, ci găsirea consensului. Or, tocmai consensul este împiedicat de referendum".

    Guvernul de la Madrid a gasit consensul? De ce a impiedicat participarea populatiei la referendum? Pentru ca anticipa rezultatul. De ce Spania are conflicte si cu bascii? De democrati ce sunt?

    Kurzii sunt impiedicati sa-si obtina independenta de tarile care i-au ocupat si i-au divizat: Turcia, Iran, Irak si la care le este frica sa nu piarda teritorii importante. Aici unde-i democatia?  

    1. Ce pretentii poti avea de la un gargaragiu taricenian... Asta iti poate demonstra coruptia gainilor romanesti, daca GUZAGANIANUL plateste...

      Referendumul e departe de a fi un mijloc democratic. Pohta lui băs și manevrele securiste sunt esența democrației. A celei românești, desigur.

      Pentru simplul fapt ca aceasta consultare se face in aproape toate cazurile printr-o intrebare cu raspuns simplu si fara echivoc: DA sau NU.

      Esenta democratiei este aceea de a asculta toate vocile si argumentele si nu doar da sau nu. Daca nu ti se spune de ce "DA" - argumentul/argumentele, raspunsul "DA" este tot atat de puternic ca cel cu "NU" nemotivat. 

      Spuerdemocratul autor face ceea ce toata suflarea politica face fara nicio jena: Omisiunea. Omite dreptul individului de a isi alege locul, calitatea, securitatea si modul de viata pe care il doreste acea persoana. 

      Faptul ca acei oameni doreau sa-si exprime o dorinta printr-un referendum reprezinta un pericol enorm pentru cele cateva zeci de mii de fripturisti de la varful statului, orice denumire ar avea acel stat. 

      Domnule Parvulescu, oricat ati dori dumneavoastra sa apreciati (denaturati, in opinia mea umila) drepturile si libertatile omului, acestea sunt simple si precizate in Carta universala a drepturilor omului. 

      Modul dumneavoastra de gandire se apropie, in mod fara echivoc, de cel al Curtii Constitutionale a Romaniei: In Constitutie scrie foarte limpede ca dreptul la justitie nu poate fi ingradit de nicio lege. Curtea vine si spune ca da, este drept ce spune Constitutia, dar vedeti, bla, bla, bla.

      Imi pare sincer rau pentru aceasta abordare partizana pe care o aratati. Pentru acest mod de tratare o sa va loveasca si pe dumneavoastra. Si, probabil, nu o sa mai fie cineva sa va apere... 

    Tata Georgica nu doarme. Trebuie sa fii extrem de rau intentionat ca sa iti permiti sa afirmi ca "referendumul este departe de a fi un mijloc democratic". In aceeasi masura, domnule Pirvulescu, "consensul" impus de un numar restrans de reprezentanti ai "elitei" a esuat de prea multe ori pentru a nu fi privit/primit cu reticenta. Mai mult, obstinatia cu care acestia incearca sa-si impuna parerile (personale sau ale altora) aduce foarte mult a "tendinta autoritara".

    "Căci democraţia nu presupune puterea demosului..."

    Democratia=pute rea demosului, deci, sa traducem: "Căci puterea demosului.nu presupune puterea demosului..."

    Cam absurd, amice. 

    1. Nu referendumul e o capcana ci " politica corecta" fetisizata este generatoare de pericole si excese -ea mimeaza doar rezolvarea unor probleme reale .

      Mâine, dacă e nevoie, pârvulescu afirmă contrariul.

      Nevoia te învață. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb