Care este ţara cu cei mai mulţi francizaţi?

Corina Driga
Ziarul BURSA #Companii #Franciză / 30 martie 2007

Care este ţara cu cei mai mulţi francizaţi?

Conform portalului Blue MauMau, care se adresează francizaţilor, ţara cu cele mai multe unităţi francizate este, probabil după cum bănuiaţi, SUA, cu 770.000. Pe locul doi, conform aceleiaşi statistici, se află Japonia, cu 180.000 de unităţi francizate (220.000 în total, incluzând unităţile deţinute de companiile francizoare), urmată de Canada, cu 70.000 de unităţi. Ţări din Europa, precum Germania şi Franţa ocupă abia locurile patru şi, respectiv cinci, în ce priveşte numărul de unităţi francizate.

Problema pe care o ridică Don Sniegowski, autorul articolului, este anume faptul că la o întrebare atât de simplă precum "care este ţara cu cele mai multe unităţi francizate?", răspunsul este mai greu de aflat. Când autorul a început să caute răspunsul la această întrebare, sursele sale - asociaţii naţionale de franciză sau de francizaţi - au furnizat date contradictorii. Astfel, o sursă a spus că Australia ar fi a doua ţară ca număr de unităţi, după Statele Unite. Altă sursă a indicat Mexic, iar o a treia, Brazilia.

Asociaţiile naţionale de franciză sau de francizaţi, însă, au tot interesul să ofere cifre mari, în ce priveşte numărul de francizaţi, pentru a atrage francizorii străini, în special pe cei americani. Un exemplu este dat de acelaşi portal, care citează un articol din publicaţia "Franchising World", conform căruia în Australia ar exista cele mai multe unităţi francizate pe cap de locuitor, pe plan mondial, şi de trei ori mai mult decât în SUA. În respectivul articol se dă o cifră de 56.200 de unităţi (61.860 de unităţi în total, din care 5.660 deţinute de companiile francizoare), la o populaţie de 20 milioane locuitori; însă din aceste cifre ar rezulta o densitate a unităţilor aproape egală cu cea din Statele Unite, adică o franciză la 400 de locuitori, şi nu de trei ori mai mult.

Adevărul este însă că nu s-a făcut o numărătoare a unităţilor francizate nicăieri în lume. Când se realizează statisticile oficiale, uneori se socotesc întreprinderile mici, însă niciodată nu se iau în calcul ca francizaţi sau ca unităţi francizate. Şi, pe de altă parte, statisticile pot fi interpretate astfel încât să rezulte cam orice.

De ce nu este Mexicul cea de a doua ţară din lume ca număr de francizaţi, deşi a fost indicată ca atare? World Franchise Council realizează în prezent o listă cu numărul de francizaţi şi unităţi francizate existente în fiecare ţară, iar web-site-ul lor indică, conform lui Don Sniegowski, un număr de 42600 de unităţi în Mexic. Astfel, această ţară ar fi într-adevăr a doua piaţă din lume, ca mărime, dar cel mai probabil această cifră este greşită, deoarece în restul site-ului WFC se specifică existenţa a 50.000 de unităţi francizate în Mexic.

Conform statisticilor WFC, în China, ţara cu cea mai mare populaţie de pe glob, există 120.000 de unităţi, însă şi aceas­tă cifră este discutabilă, deoarece depinde foarte mult cum este definit conceptul de afacere-formatată.

În ce priveşte extinderea, pentru francizori nu contează atât de mult cât de mare este o nouă piaţă, o nouă ţară, dacă ei găsesc un master-francizat căruia să-i vândă licenţa şi dreptul de a vinde sub-licenţe în ţară sau pe piaţă respectivă, se arată în articolul din portalul dedicat francizaţilor. Totul depinde mai mult de strategia de extindere a francizorului. Don Sniegowski citează cazul McDonald"s şi Subway. Subway deţine în prezent mai multe unităţi în Statele Unite decât McDonald"s. Pe de cealaltă parte, 50% dintre unităţile McDonald"s sunt răspândite pe tot globul, în afara SUA, această companie avândă o reţea de francizaţi mult mai mare. Taxele de intrare în reţea precum şi costurile de creare a unei noi unităţi sunt mult mai reduse în cazul companiei Subway; cu toate acestea doar 14% din unităţile sale sunt în afara SUA şi, cele mai multe, în Canada. Însă acest francizor nu alege ţările în care să se extindă în funcţie de numărul de unităţi francizate existente în regiunea respectivă. Conform website-ului Subway, ei nu aleg noi ţări în care să se extindă, ci acestea aleg Subway.

În ce priveşte McDonald"s, situaţia diferă. Ţările unde există cei mai mulţi francizaţi McDonald"s se numără printre ţările cu cele mai multe unităţi francizate.

Dar dacă nici măcar în ţări precum Statele Unite sau Aus­tralia nu se poate ştii exact, în ce situaţie se află, însă, ţara noastră?

În România se vehiculează cifra de 300 de francizori, însă, nimeni nu vorbeşte de unităţi francizate. Realitatea este că au intrat pe piaţa românească multe francize internaţionale, însă nu au deschis nici măcar o unitate francizată până în prezent.

www.fbb.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb