Care sunt alternativele de investiţii pentru o sumă de 10.000 de lei

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie 2009

Dobânzile în scădere continuă ale băncilor şi volatilitatea ridicată a pieţei de capital fac tot mai dificilă alegerea unui plasament sigur pentru economiile personale şi bineînţeles, obţinerea unui profit cât mai ridicat într-un timp cât mai scurt, cu o sumă de bani, relativ accesibilă.

În plus, instabilitatea politică nu face decât să accentueze deprecierea leului, care, împreună cu inflaţia, erodează pe "nesimţite" banii din buzunarele noastre.

Cele mai sănătoase plasamente pe timp de criză s-au dovedit a fi fondurile de investiţii, ale căror active au consemnat o creştere importantă anul acesta, de 166%, depăşind cifra de 2,5 miliarde de lei, precum şi titlurile din piaţa de capital.

Deşi prezintă riscuri mai ridicate, multe acţiuni de pe Bursă, printre care şi cele din sectorul financiar, bancar şi farmaceutic, au consemnat aprecieri importante anul acesta, de peste 200%.

În prezent, cu 10.000 de lei se pot cumpăra pe Bursă 0,001% din capitalul SIF5 "Oltenia", cel mai "bogat"dintre cele cinci SIF-uri, 0,054% din capitalul producătorului de medicamente "Farmaceutica Remedia" Deva (RMAH), care a înregistrat aprecieri considerabile anul acesta, sau 0,1% din acţiunile "Armătura" Cluj Napoca (ARM). Aceeaşi sumă este suficientă şi pentru achiziţia unui pachet de 0,01% din capitalul "Broker" Cluj (BRK), singura societate de intermediere listată pe Bursă, a unei participaţii de 0,09% la producătorul de bere "Bermas" Suceava (BRM) sau 0,04% din capitalul producătorului de îngrăşăminte chimice "Amonil" Slobozia (AMO), companii care au înregistrat evoluţii bune de la începutul acestui an.

O alternativă la portofoliul de acţiuni pe Bursă este reprezentată de plasamentul în aur, care a devenit tot mai căutat de investitori în ultima perioadă, după ce a spart praguri importante şi dă semne că se îndreaptă spre preţul de 1.100 de dolari/uncie.

De când a început criza şi piaţa bursieră a coborât semnificativ, preţul aurului a consemnat aprecieri importante, avansând cu peste 65% faţă de începutul anului 2007, în timp ce indicele Dow Jones, al bursei newyorkeze, a consemnat o depreciere de 20%. În ţara noastră, un gram de aur este cotat la circa 100 de lei, însă analiştii spun că aurul ar putea ajunge până la 100 de dolari/gram.

Printre plasamentele mai sigure, însă cu randamente semnificativ inferioare, se numără şi depozitele bancare, a căror dobândă lunară, atât la depozitele în euro, cât şi la cele în valută, este destul de apropiată (circa 0,3%).

Totuşi, după cum arată şi studiile cu privire la comportamentul de economisire realizate în ţara noastră, majoritatea dintre noi am înclina mai degrabă către investiţiile mai riscante şi cu profitabilitate mai mare decât spre cele clasice, cu toate că reprezentanţii băncilor spun că dobânzile la depozitele la termen vor fi în corelaţie cu rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 8% pe an.

Precizare: Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb