• Bogdan Hossu: "Incapabilii şi cei care se gîndesc doar la propriile interese ar trebui să dispară de pe scena politică"
Cartel Alfa acuză clasa politică de lipsa preocupării pentru asigurarea unui proces de muncă decent în ţara noastră. Bogdan Hossu, preşedintele confederaţiei sindicale, ne-a declarat că, per ansamblu, clasa politică nu întreprinde acţiuni concrete şi politici coerente în acest domeniu. Bogdan Hossu: "La noi, construcţia legislativă se face încă preferenţial, doar pentru anumite scopuri şi categorii sociale". Domnia sa a caracterizat munca decentă ca fiind bazată pe siguranţa locului de muncă, precum şi pe asigurarea unui venit convenabil pentru lucrător, "ceea ce în ţara noastră nu se întîmplă". Liderul sindical este de părere că "politicienii ar trebui să-şi focalizeze mai atent priorităţile către bunăstarea socială şi să nu mai urmărească doar atingerea unor interese proprii".
De asemenea, Bogdan Hossu consideră că în ţara noastră nu există încă un dialog social solid, între patronate, sindicate şi instituţiile statului. În acelaşi timp, domnia sa ne-a mai spus că "există o mare discrepanţă între salariul minim pe economie, stabilit de Guvern, şi coşul minim de consum, acesta din urmă nemaifiind nici măcar făcut public, deşi legea obligă statul să-i publice valoarea, cel puţin o dată pe an".
Concret, Cartel Alfa a solicitat Guvernului şi Parlamentului României să renunţe la priorităţile propriilor membri (pensii, salarii, etc.) şi, luînd exemplul parlamentarilor italieni, care şi-au redus salariile cu 10%, să introducă printre priorităţile anului 2006, problema muncii decente.
Bogdan Hossu crede că "în ultimii ani, situaţia locurilor şi a condiţiilor de muncă s-a agravat constant, producînd dezechilibru şi insecuritate socială". Liderul sindical ne-a mai spus că "procesul de restructurare a economiei naţionale, derulat în ultimii 15 ani, a avut un singur efect pe piaţa forţei de muncă, şi anume diminuarea continuă a numărului locurilor de muncă".
• Situaţia pe piaţa muncii este gravă la nivel mondial
Jumătate dintre lucrătorii din întreaga lume - aproximativ 1,4 miliarde de muncitori săraci - aparţin de fapt unor familii care trăiesc cu mai puţin de doi dolari pe zi. În ceea ce priveşte şomajul, nivelul acestuia pe plan mondial este fără precedent, datele oficiale arătînd că, în ultimii zece ani, rata şomajului a crescut cu 25%.
Numărul şomerilor din întreaga lume este de aproape 192 de milioane de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 6% din forţa de muncă globală. De asemenea, studiile internaţionale relevă că 86 de milioane dintre şomeri sînt tineri cu vîrste cuprinse între 15 şi 24 de ani.
Toate aceste cifre îngrijorătoa-re au fost prezentate în cadrul întîlnirii anuale a Forumului Economic Mondial (FEM), desfăşurată în perioada 25-29 ianuarie la Davos, în Elveţia. În cadrul dezbaterilor, Juan Somavia, directorul general al Biroului Internaţional al Muncii (BIM) a solicitat tuturor guvernelor să introducă în agenda pe 2006 problema muncii ca prioritate imediată şi să întreprindă acţiuni rapide pentru stoparea degradării situaţiei pe piaţa muncii la nivel mondial. Domnia sa suţine că situaţia actuală afectează atît statele dezvoltate din punct de vedere economic, cît mai ales ţările în curs de dezvoltare. "Atunci cînd persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă nu găsesc slujbe în comunitatea sau societatea din care fac parte, acestea se îndreaptă către alte zone. În contextul actual, migraţiile de pe piaţa muncii se pot transforma, cu uşurinţă, în surse de tensiune."- a mai adăugat directorul BIM.