Casa Albă: Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ''eşec spectaculos''

F.D.
Internaţional / 16 aprilie

John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe (Sursa foto: https://www.defense.gov/)

John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe (Sursa foto: https://www.defense.gov/)

Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra Israelului ca represalii după atacul aerian asupra consulatului iranian de la Damasc a fost "un eşec spectaculos şi stânjenitor", a declarat luni purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, care a subliniat rolul esenţial jucat de SUA în respingerea acestui atac, relatează AFP.

"Am văzut informaţii conform cărora iranienii au dorit să eşueze, că acest eşec spectaculos şi stânjenitor a fost deliberat. Am mai văzut Iranul spunând că a dat alerta pentru a ajuta Israelul să-şi pregătească apărarea şi să limiteze orice potenţiale pagube. Toate acestea sunt categoric neadevărate", a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Joe Biden, negând totodată că Teheranul ar fi informat Washingtonul înaintea atacului.

"Acest atac a eşuat pentru că Israelul, SUA şi o coaliţie cu alţi parteneri angajaţi faţă de securitatea Israelului l-au făcut să eşueze", a mai spus John Kirby, făcând referire la acţiunile militare prin care SUA şi alte state, precum Marea Britanie şi Franţa, le-au desfăşurat pentru doborârea celor peste 300 de drone, rachete balistice şi rachete de croazieră lansate de Iran asupra Israelului.

În timp ce Iranul a dat acestei operaţiuni numele de "Promisiune cinstită", Israelul a denumit "Scutul de fier" operaţiunea de interceptare a acestor proiectile, care, cu ajutorul aliaţilor occidentali şi al Iordaniei, au fost majoritatea doborâte înainte să ajungă în spaţiul aerian al Israelului. Potrivit autorităţilor israeliene, s-au întregistrat pagube minore la o bază aeriană în sudul ţării şi singura victimă este o fetiţă în vârstă de şapte ani grav rănită de căderea resturilor unui proiectil.

Peste 170 de drone, 120 de rachete balistice şi 30 de rachete de croazieră au fost folosite în acest atac, desfăşurat de Iran ca represalii raidul atacul aerian din 1 aprilie asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu moartea a şapte membri din Corpul Gardienilor Revoluţiei, dintre care doi generali, şi a şapte cetăţeni sirieni.

Cabinetul de război israelian, reunit luni pentru a decide asupra modului cum va acţiona Israelul după atacul iranian de sâmbătă noaptea, a decis asupra unei riposte "clare şi puternice" contra Iranului, potrivit postului israelian Channel 12, citat de The Times of Israel, în timp ce postul american CNN relatează, citând un oficial neprecizat, că la respectiva reuniune au fost examinate planurile militare pentru un potenţial răspuns împotriva Iranului, dar încă nu este clar dacă s-a luat o decizie.

Statele occidentale îndeamnă la reţinere pentru a se preveni o spirală a violenţelor care să conducă la un război regional, dar şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a confirmat luni că vor exista represalii. De partea sa, Iranul a ameninţat cu un răspuns şi mai puternic dacă Israelul recurge la represalii. Cabinetul de război israelian se va reuni din nou marţi.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Atacul Izraelulu asupra Ambasadei Iranului a fost o ''mare victorie'',

    hai sa fim un pic mai seriosi 

    1. Pai i-a omorat pe cei ce au planificat atacul hamas din octombrie! Nu prea pare esec!

      Pare ciudat dar Israel chiar lichidează lideri hamas, hezbollah și ,iată ,iranieni.

      Luptă chiar, deja, pe mai multe fronturi.

      Și, deși SUA zicnsa nu escaladeze, poate doresc prăbușirea regimului de la Teheran, cat e inca posibil. 

      Deci poate chiar se dorește un război ,că singura soluție de a opri un Iran șiai periculos, peste decenii.

      Probabil asta o știe și Iranul, de aceea nu pare foarte vesel și foarte hotărât să riposteze. 

      Cu cat mai repede cu atat mai bine!Am fost intodeauna impotriva razboiului dar astia sunt de noaptea mintii.Nici nu vreau sa-mi imaginez Iranul inarmat nuclear cu astia care au o gandire de secol VII la conducere!Doamne fereste de asa ceva!

    stanjenitor e ca s-a strans toata floarea cea vestita a occidentului sa apere israelul de drone.....credeam ca atat laudatul iron dome isi poate face treaba si fara implicarea masiva a protectorilor sai......ca in rest, sunt foarte guralivi! calare in spatele americanilor, faca mult galagie!

    1. UK și Franța vor duce un razboi cu Iranul fara sa ceara vreun referendum cetățenilor.

      Nu o să mă întrebe nici pe mine, nici pe dvs,

      Daca s-a hotărât să fie război va fi  

    As reformula, nu un esec, ci un antrenament reusit. Iranul a dat SUA toate datele, toate coordonatele tintelor si toate coordonatele orare ale lansarilor, precum si vectorii de deplasare. Americanii au deplasat flota timp de o saptamana (o spun Biden si Casa Alba). Au primit toate datele cu cel putin o saptamana inainte. Avioanele NATO au fost mobilizate sa ajunga in zona si sa decoleze la momentul stabilit de iranieni.

    Si rezultatul a fost ca Vestul si Israelul au prapadit 1.2 mld de dolari pentru acest antrenament cu public. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb