Casa Albă cere operatorilor de reţele de computere să verifice dacă au fost ţinta atacului cibernetic împotriva softului de email al Microsoft, afirmând că după remedierea recentă a software-ului au rămas însă vulnerabilităţi serioase, transmite Reuters şi News.ro.
"Acesta este un pericol activ, aflat în desfăşurare, şi cerem operatorilor de reţele să îl ia în serios", a declarat un oficial al Casei Slbe. Adîugând că oficiaşi de securitate de top ai SUA lucrează pentru a decide care sunt paşii de urmat după această intruziune.
CNN a relatat duminică, separat, că administraţia Biden înfiinţează un grup de lucru pentru a răspunde atacurilui hackerilor.
Oficialul Casei Albe a afirmat, într-un comunicat, că administraţia pune la punct "o reacţie completă a guvernului".
În timp ce Microsoft a lansat săptămâna trecută o soluţie pentru a remedia defectele software-ului său de e-mail, remediul lasă încă deschisă aşa-numita uşă din spate care poate permite accesul la servere compromise şi perpetuarea atacurilor ulterioare ale altor persoane.
"Nu putem sublinia suficient că soluţiile şi atenuarea nu sunt remedii dacă serverele au fost deja compromise şi este esenţial ca orice organizaţie cu un server vulnerabil să ia măsuri pentru a determina dacă au fost deja vizate", a spus oficialul Casei Albe.
O sursă a declarat deja pentru Reuters că peste 20.000 de organizaţii americane au fost compromise de acest atac al hackerilor, pe care Microsoft îl atribuie Chinei, deşi Beijingul neagă orice rol.
Canalele din spate pentru acces la distanţă pot avea un impact asupra cooperativelor de credit, autorităţilor oraşelor şi întreprinderilor mici şi au lăsat oficialii americani să se lupte pentru a ajunge la victime, FBI-ul îndemnându-i duminică să contacteze agenţiile de aplicare a legii.
Cei afectaţi par să găzduiască versiuni web ale programului de e-mail Microsoft Outlook pe propriile computere, şi nu pe serverele cloud, scutind multe companii importante şi agenţii guvernamentale federale, sugerează înregistrările anchetei.
Un reprezentant al Microsoft a declarat duminică că lucrează cu guvernul şi alte părţi pentru a ajuta la ghidarea clienţilor, iar compania a cerut clienţilor afectaţi să aplice actualizări de software cât mai curând posibil.
Nici compania, nici Casa Albă nu au specificat amploarea atacului de hacking. Microsoft a spus iniţial că impactul este limitat, dar Casa Albă şi-a exprimat săptămâna trecută îngrijorarea cu privire la potenţialul existenţei "unui număr mare de victime".
Până în prezent, doar un mic procent din reţelele infectate au fost compromise prin intermediul uşii din spate, a declarat sursa anterior, dar sunt de aşteptat mai multe atacuri.