Preşedintele american Donald Trump a confirmat că celula de criză pentru răspunsul la coronavirus condusă de Mike Pence va fi dizolvată în câteva săptămâni, fiind convins că grupul de lucru a făcut "o treabă minunată".
Trump a sugerat acest lucru marţi, deşi bilanţul deceselor cauzate de Covid-19 în SUA a depăşit 70.000, iar experţii spun că încă nu a fost depăşit vârful epidemiei aici, scrie BBC. Oficialii din sistemul sanitar american avertizează că un nou val de îmbolnăviri poate fi înregistrat odată ce afacerile vor reporni şi oamenii vor începe să meargă din nou la muncă.
Zilnic, sunt depistate peste 20.000 de cazuri de infectare, iar numărul deceselor înregistrate în 24 de ore este mai mare de 1.000.
"Ne aducem ţara înapoi", a spus Trump în timpul unei vizite la o fabrică de măşti din Arizona.
Aceasta a fost prima ieşire a lui Trump după câteva săptămâni în care s-a aflat la Casa Albă. "Mike Pence şi celula de criză au făcut o treabă minunată, dar acum avem în vedere o formă puţin diferită, iar această formă este siguranţa şi deschiderea. Şi vom organiza probabil un grup de lucru diferit pentru asta".
Preşedintele, care nu a purtat mască în timpul turului în fabrica din Phoenix, a fost întrebat dacă "misiunea a fost îndeplinită", iar el a răspuns: "Nu, deloc. Misiunea va fi îndeplinită când asta se va termina".
Acuzat în numeroase rânduri că pune în pericol viaţa americanilor prin repornirea economiei SUA, Trump a mai afirmat: "Nu spun că totul e perfect şi, da, vor fi unii oameni afectaţi? Da. Vor fi unii afectaţi grav? Da. Dar trebuie să ne deschidem ţara şi trebuie să o deschidem curând".
Întrebat dacă experţii Deborah Birx şi Anthony Fauci vor fi implicaţi în continuare în eforturile pentru combaterea coronavirusului, el a declarat: "Vor fi şi la fel şi alţi doctori şi experţi din domeniu".
Vicepreşedintele Mike Pence, care conduce celula de criză ce raportează preşedintelui şi colaborează cu instituţiile medicale şi guvernatori, a spus marţi că acest grup ar putea fi dizolvat curând. Administraţia Trump are în vedere finalul lunii mai, începutul lunii iunie pentru începerea tranziţiei, a menţionat el. Pence a precizat că această decizie este "imaginea progresului extraordinar pe care l-am făcut ca ţară".
SUA, cu o populaţie de peste 330 de milioane de locuitori, au înregistrat până în prezent mai mult de 1,2 milioane de cazuri, potrivit datelor Johns Hopkins University, transmite News.ro.