CÂŞTIG DE 374,9 MILIOANE LEI, ÎN 2013 Brokerii: Banca Transilvania, profitabilitate ridicată în comparaţie cu ceilalţi competitori

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 februarie 2014

Brokerii: Banca Transilvania, profitabilitate ridicată în comparaţie cu ceilalţi competitori

Ömer Tetik: "Obiectivul major al băncii, pentru 2014, este creşterea veniturilor şi eficientizarea proceselor"

Plus de 1,83% pentru cotaţia TLV

Banca Transilvania (TLV) a raportat, pentru 2013, un profit net de 374,9 milioane lei, în creştere cu 17% faţă de 2012, rezultatele afişate fiind peste aşteptările brokerilor din piaţa de capital.

Acţiunile TLV au încheiat şedinţa bursieră de ieri în creştere cu 1,83%, la 1,67 lei/unitate.

Sistemul bancar a închis 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, o treime din câştigul după nouă luni, în condiţiile în care 23 de bănci au raportat profit pentru 2013, iar 17 bănci au avut pierderi.

Potrivit preşedintelui BT, Horia Ciorcilă, perioada septembrie - decembrie 2013 reprezintă unul dintre cele mai bune trimestre din ultimii ani privind creditarea BT. În ultimul trimestru din 2013 au fost acordate - atât companiilor, cât şi persoanelor fizice - peste 25.000 de credite noi, în valoare totală de 3.179 milioane lei, potrivit unui comunicat al băncii.

Potrivit lui Ömer Tetik, Directorul General al Băncii Transilvania, obiectivul major, pentru 2014, este creşterea veniturilor şi eficientizarea proceselor.

La finalul anului trecut, soldul creditelor BT era de 19.160 milioane lei, iar resursele atrase de la clienţi au ajuns la 25.804 milioane lei, raportul credite - depozite fiind de 74,25%.

Vlad Pintilie, NBG Securities: "Rata profitabilităţii depăşeşte rata creditelor neperformante cu întârzieri de peste 90 de zile"

"Rezultatele de la trimestrul IV au completat o evoluţie excelentă a băncii pentru întreg anul 2013", este de părere Vlad Pintilie, Equity Research Analyst la NBG Securities.

Domnia sa ne-a declarat: "Banca Transilvania a reuşit să-şi păstreze o profitabilitate ridicată în comparaţie cu ceilalţi competitori, marcată prin evoluţia pozitivă a indicatorului ROE trailing (return on equity) pe ultimele 12 luni până la 12,7%. Mai mult decât atât, rata profitabilităţii depăşeşte (cu puţin) rata creditelor neperformante cu întârzieri de peste 90 de zile (12,6%), lucru rar întâlnit în sistem, unde profitabilitatea suferă iar rata creditelor neperformante ajunge la circa 22%. Structura portofoliului băncii, ce evidenţiază un accent pe creditarea în moneda locală, precum şi prudenţa cu care a acordat împrumuturi, au fost esenţiale în atingerea acestui obiectiv. Mai mult decât atât, din punctul de vedere al altor categorii de costuri (nu cele de risc), banca a reuşit să-şi atingă obiectivul de a reduce rata cheltuielilor operaţionale (ca pondere în veniturile de aceeaşi natură) sub 50%.

La momentul realizării acestei contribuţii, acţiunile TLV tranzacţionează la un preţ cu 1.46% mai mare decât închiderea de ieri (miercuri, 12 februarie). Faptul că aşteptările noastre, şi ale pieţei în general, au fost depăşite de rezultatele de la sfârşitul anului, s-a tradus printr-un efect pozitiv şi vizibil asupra preţului din piaţă. Opinia mea este ca efectul nu va fi de durată, deoarece acţiunea a dat deja dovadă de o evoluţie foarte bună în ultimele 12 luni şi a coborât deja de la preţul ridicat înregistrat la sfârşitul lunii ianuarie".

Analistul ne-a precizat că, momentan este în procesul de revizuire a estimărilor iniţiale asupra activităţii viitoare a băncii şi a implicaţiilor pe termen lung ale rezultatelor trimestriale, dar că îşi păstrează optimismul vis-a-vis de principalii indicatori (profitabilitate, creditele neperformante, costul cu provizioanele).

Vlad Pintilie ia în consideraţie ce implicaţii vor avea schimbările legislative dezbătute în structurile parlamentare (i.e. limita de tranzacţii cu numerar, limitele comisioanelor la plăţile cu cardul, efortul de sprijinire în plata ratelor a persoanelor cu venituri sub medie), dar spune că o estimare preliminară indică efecte pozitive asupra operaţiunilor Băncii Transilvania.

Adriana Marin, SSIF Broker: "Rezultate spectaculoase"

Analistul SSIF Broker Adriana Marin caracterizează drept "spectaculoase" rezultatele BT în trimestrul IV 2013. "În opoziţie cu cele ale BRD, care au surprins negativ investitorii, cele ale BT au fost cred mult peste aşteptările analiştilor", ne-a spus domnia sa.

Adriana Marin semnalează că a existat o combinaţie fericită de creşteri de venituri şi scăderi de provizioane atât an/an, şi faţă de trimestrul III cât şi faţă de aşteptările SSIF Broker (în cazul venitului net bancar) cât şi de scăderi faţă de trimestrul III ale cheltuielilor cu provioanele (scădere mai mare decât aşteptările SSIF Broker): "Cea mai mare surpriză pozitivă a fost creşterea veniturilor nete din dobânzi (VND) pe seama creşterii marjelor nete de dobândă, care au venit din creşterea randamentului mediu al plasamentelor băncii în credite şi titluri de valoare disponibile pentru vânzare şi pe seama unui cost relativ stabil al surselor de finanţare (depozite, împrumuturi). Această creştere a VND, combinată cu creşterea de venit net din comisioane (ambele impulsionate de creşterea volumului creditelor, atât ca sold cât şi ca volume noi) au compensat scăderile de venituri din tranzacţionare şi alte venituri. În plus, creşterile de cheltuieli au fost sub cele ale veniturilor ceea ce a îmbunătăţit raportul cost/venit cu 3 puncte procentuale în 2013 faţă de 2012 (şi cu 12,3 puncte procentuale în trimestrul IV 2013 faţă de trimestrul IV 2012 la o cifră record de 44%). Alte aspecte pozitive de semnalat ar fi creşterea depozitelor, reducerea ponderii creditelor neperformante în total faţă de trimestrul III 2013, îmbunătăţirea lichidităţii şi solvabilităţii"

Potrivit analistului, este greu de găsit ceva negativ în rezultatele TLV, pe care le consideră surprinzătoare mai ales în contextul pierderii nete pe ansamblul sectorului în trimestrul IV 2013.

"Aceste rezultate oferă un confort sporit în privinţa perspectivelor băncii în 2014", ne-a spus doamna Marin, continuând: "Considerăm că preţul acţiunii va mai beneficia de suport şi din continuarea programului de răscumpărări de acţiuni proprii dar şi datorită unei posibile majorări de capital cu acţiuni gratuite, pe care banca e posibil să o efectueze în locul distribuţiilor de dividende cash. Luând în calcul profitul net raportat de 375 milioane lei, am putea vedea o propunere de majorare de 17% (ne aşteptăm ca aceasta să fie supusă aprobării acţionarilor la AGA anuală din aprilie)".

Magda Sârghe, Tradeville: "Rezultatele - impact favorabil asupra cotaţiei acţiunilor TLV"

Banca Transilvania a raportat rezultate semnificativ peste aşteptările Tradeville şi peste propriile ţinte stabilite prin buget, spune Magda Sârghe, analist "Tradeville". Domnia sa ne-a transmis: "În afara majorării profitului brut, emitentul a continuat să acorde finanţare pe segmentele sale de nişă (agricultura şi domeniul medical), companiilor mici şi mijlocii şi persoanelor fizice".

Rezultatele peste aşteptări implică un prim impact favorabil asupra cotaţiei acţiunilor TLV, potrivit analistului citat: "Într-o şedinţă de tranzacţionare în care majoritatea emitenţilor înregistrează pierderi (n.r. ieri), cotaţia TLV creşte cu 1,5%. Totodată, evoluţia acesteia va fi influenţată şi de randamentul pe care acţionarii se aşteaptă să-l obţină din distribuirea de acţiuni gratuite. Reamintim faptul că, anul trecut, randamentul brut al acţiunilor alocate gratuit a fost circa 16%. Nu în ultimul rând, sentimentul general al pieţei sau cel asociat sectorului bancar sunt factori care vor influenţa evoluţia titlurilor TLV în perioada următoare".

În opinia lui Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", rezultatele TLV sunt confirmarea unui management echilibrat şi a unei politici prudente de provizionare. Domnia sa crede că investitorii au aşteptări opimiste şi pentru acest an, astfel că "interesul pentru titlurile TLV probabil că va creşte".

Raportul TLV arată că, în 2013, creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 12,57% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, la sfârşitul anului 2013, fiind sub media sistemului bancar din România. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent şi garanţii ipotecare reprezintă 122,4%, având un nivel relativ constant pe parcursul ultimilor doi ani, se mai arată în comunicat.

Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare au fost de 407 milioane lei, cu 9% mai mari decât în 2012, dar încadrându-se în ţinta de buget pentru anul 2013.

Soldul total al provizioanelor este de 2.493 milioane lei, la data de 31 decembrie 2013, faţă de 2.111 milioane lei, la sfârşitul anului 2012, potrivit băncii.

Anul trecut, instituţia a emis obligaţiuni convertibile în acţiuni în valoare de 30 milioane euro şi a încheiat două noi contracte de împrumut subordonat, în sumă totală de 40 milioane euro.

Săptămâna aceasta, Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova şi membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania, a infirmat oficial zvonurile insistente că domnul Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, s-ar pregăti să părăsească banca şi să-şi vândă acţiunile deţinute.

Din acţionariatul Băncii Transilvania fac parte Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu o deţinere de 14,61%, SIF Moldova, cu 5%, SIF Oltenia, cu 4,96% şi Bank of Cyprus, cu 9,7%, potrivit datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Propun actionarilor ca tot profitul sa fie distribuit angajatilor si in special conducerii pentru fidelizarea lor (!!!) iar pentru actionari ... sa mai astepte (eventual, niste credite neperformante din portofoliul bancii).

    1. nu va deranjati, au crescut cheltuielile cu salariile cu 25.000.000 anul 2013. deci se ocupa deja de problema

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb