CÂT DE PREGĂTITĂ ESTE UE PENTRU O NOUĂ CRIZĂ A GAZULUI? Europa tremură în aşteptarea iernii ruseşti

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 iunie 2009

Europa tremură în aşteptarea iernii ruseşti

Europa pare să fie din ce în ce mai îngrijorată de o reeditare a crizei gazului rusesc în iarna acestui an. Problemele din Transnistria, cele din Turkmenistan, relaţiile încordate ruso-ucrainene şi starea reţelelor de tranzit sunt doar câteva dintre subiectele care dau bătăi de cap Bruxelles-ului. Oficialii europeni caută variante alternative la tranzitul gazului rusesc prin Ucraina şi proceduri de acţiune în situaţie de urgenţă. Conştientă de poziţia geostrategică a ţării noastre şi de rolul energetic regional, Comisia Europeană pare din ce în ce mai indulgentă în privinţa planurilor Guvernului român din domeniul energetic: participarea la gazoductul South Stream şi înfiinţarea a doi campioni energetici naţionali. În plus, Comisia salută colaborarea ruso-română dintre Gazprom şi Romgaz şi nu este exclus ca Bucureştiul să fie gazda Agenţiei de Cooperare în Domeniul Reglementării în Energie. Prezent la Bucureşti, comisarul pentru energie, Andris Piebalgs a avertizat că iarna acesta "ar putea să fie una grea"...

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, şi-a exprimat speranţa că strategia de restructurare a sistemului energetic naţional va avea girul Comisiei Europene şi va deveni efectivă anul acesta

Comisarul European pentru energie, Andris Piebalgs, consideră necesară restructurarea sectorului din ţara noastră, dar nu a afirmat că ar fi de acord cu formula propusă de Guvernul nostru

Strategia de restructurare a sistemului energetic va ajunge pe masa Comisiei Europene la sfârşitul lunii iunie, urmând să devină funcţională la finele acestui an, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe pe probleme de profil, ministrul Economiei, Adriean Videanu. La eveniment a participat şi Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs.

Cei doi oficiali au discutat înainte de începerea evenimentului problemele sectorului energetic naţional, una dintre ele fiind înfiinţarea celor două companii integrate.

Ministrul Adriean Videanu a arătat că a pregătit un material informativ pe care îl va prezenta oficialului european şi a menţionat că în perioada 15 iunie - 15 iulie va avea loc o dezbatere publică pe acest subiect.

La rândul său, Comisarul european a apreciat că restructurarea sistemului energetic naţional este necesară dar a dat de înţeles că este obligatoriu ca acest proces să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia europeană.

Întrebat dacă este de acord cu planul Guvernului român în domeniul energetic, Andris Piebalgs a replicat: "Nu pot să spun dacă sunt sau nu sunt de acord cu această restructurarea sectorului energetic. Cert este că aceasta este necesară. Planul de restructurare este încă în curs de elaborare, nu ne putem pronunţa deocamdata, dar sunt convins că România va avea grijă să respecte legislaţia europeană".

Comisarul european a menţionat că până în prezent România nu a notificat Comisia Europeană pe acest subiect şi şi-am exprimat convingerea că între Bruxelles şi Bucureşti nu vor apărea divergeţe în această problemă.

Strategia de restructurare a sistemului energetic presupune înfiinţarea a două companii integrate care să includă active ale societăţilor din domeniul energetic. Guvernul analizează şi posibilitatea să includă şi compania Electrica în una dintre cele două companii integrate. Ministrul Adriean Videanu a subliniat că până la sfârşitul anului cele două companii ar trebui să fie funcţionale.

Campioni fără datorii

Varianta includerii în cele două companii integrate a unor societăţi de stat cu probleme financiare a fost dezminţită, ieri, de ministrul Economiei.

Videanu a subliniat că înainte de includerea unor societăţi de stat în noile companii integrate din domeniul energetic, mai întâi Guvernul va căuta soluţii pentru rezolvarea problemelor financiare a acestora, abia ulterior fiind posibilă integrarea lor.

După cum ştim, Comisia Europeană se opune cu vehemenţă oricăror măsuri de ajutor de stat, cum ar fi cea a ştergerii datoriilor. Şi în cazul unui acccept al Comisiei, procesul este anevoios şi poate dura chiar peste un an.

Electrica, fără notificare

Potrivit ministrului Economiei, problema includerii Electrica în una din cele două companii integrate, ce figurează în strategiile ministerului de resort, nu necesită şi notificarea Comisiei Europene.

"În acest caz, nu este necesar să existe şi o aprobare a Comisiei Europene, însă Comisia trebuie notificată pentru implicaţiile transfrontaliere care pot apărea", a precizat Videanu.

Întrebat dacă este de acord cu poziţia oficialului nostru în privinţa includerii Electrica în una dintre cele două companii integrate, Andris Piebalg a opinat că este bine, totuşi, ca şi Comisia Europeană să-şi exprime un punct de vedere pentru a nu exista "probleme ulterioare".

Soluţii pentru CNH

Guvernul caută noi soluţii pentru rederesarea economică a Companiei Naţionale a Huilei (CNH). Cum din 2010 expiră termenul de acordare a ajutoarelor de stat, Executivul va discuta cu Comisia Europeană noi măsuri de sprijin pentru a rezolva "problema socială a României din aceea zonă a ţării", după cum a precizat Adriean Videanu.

Conform Ministerului de Finanţe, CNH înregistra la data de 31 martie 2009, datorii totale în valoare de 1,274,087,826 RON.

CNH este una dintre societăţile de stat la care situaţia economică nu s-a îmbunătăţit, în pofida deselor intervenţii ale Guvernului din trecut.

Supraproducţie de gaz

"La ora actuală înregistrăm o supraproducţie de gaz de pe urma căreia vor beneficia consumatorii interuptibili, nu şi cei casnici, din cauză că supraproducţia nu este atât de mare", a declarat Adrian Videanu, la întrebările jurnaliştilor dacă industria va beneficia de gaz ieftin din producţia internă. Ministrul a admis că sunt discuţii pe această tema şi a precizat că va exista şi o notificare a Comisiei Europene în acest sens.

Adriean Videanu a mai arătat că va avea loc şi o modificare a coşului de gaze. Industria îngrăşămintelor chimice este una dintre ramurile care a beneficiat în trecut de o reducere comercială de 40 de dolari la o mie de metri cubi de gaz achiziţionată din producţia internă, ca o măsură menită să ajute combinatele chimice aflate în dificultate.

ACER, în România

Comisarul european pentru energie, Andris Priebalgs a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că România a fost prima ţară din cadrul UE care a sprijinit înfiinţarea Agenţiei de Cooperare în Domeniul Reglementării în Energie (ACER). Comisarul european a menţionat că Bucureştiul ar fi o gazdă potrivită pentru ACER, însă a dat de înţeles că o decizie în acest sens va fi luată de comun acord cu celelalte state membre ale Uniunii. Pentru găzduirea ACER, ţara noastră este în competiţie cu Slovenia şi Slovacia. La rândul său, ministrul Economiei, Adriean Videanu şi-a exprimat speranţa că în cele din urmă, ţara noastră va fi cea care va găzdui ACER, invoncând în acest sens istoricul şi tradiţia din domeniul energetic a României

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb