A venit şi vremea bilanţurilor de sfârşit de an şi a prognozelor pentru anul viitor. După cum ne-a obişnuit de mai mult timp, banca daneză de investiţii Saxo Bank şi-a publicat prognozele "scandaloase" pentru 2016.
Spre deosebire de anii precedenţi, unele dintre aceste prognoze sunt considerate "scandaloase" doar pentru că nu se conformează consensului de pe piaţă, după cum scrie Steen Jakobsen, economist-şef al băncii, iar multe nu ar fi deloc neobişnuite în vremuri "normale".
Amintind că previziunile nu reprezintă estimările oficiale ale Saxo Bank, Jakobsen îşi exprimă speranţa că "acestea vor inspira, dar vor contribui şi la destabilizarea unor ipoteze prea conformiste".
În condiţiile în care toată lumea aşteaptă decizia Federal Reserve de a creşte dobânda de politică monetară, care ar trebui, în vremuri normale, să determine aprecierea dolarului, analiştii de la Saxo estimează că, dimpotrivă, EUR se va aprecia în 2016 până la 1,23 dolari. Prognoza se bazează pe corelaţia inversă dintre dolar şi perioadele de creştere a dobânzii de politică monetară, iar Steen Jakobsen mai arată că "dacă dolarul nu se depreciază, economia globală va intra, probabil, într-o recesiune adâncă, în condiţiile creşterii poverii datoriilor în dolari de la nivelul economiilor emergente".
Cea de-a doua prognoză, aprecierea rublei cu 20% faţă de un coş valutar EUR-USD, vine de la John Hardy, conducătorul departamentului de strategie valutară din cadrul băncii daneze.
Pornind de la ipoteza unei creşteri accelerate a preţului petrolului, pe fondul redresării cererii globale, dar şi de la îmbunătăţirea contextului geopolitic, fluxurile de investiţii străine vor reveni în Rusia, în paralel cu repatrierea surselor financiare locale, care au părăsit ţara în urma sancţiunilor impuse de Vest.
Pentru a treia prognoză "scandaloasă", analiştii Saxo Bank se mută peste Ocean şi "vânează" unicorni în Silicon Valley (n.a. termenul de "unicorn" este relativ recent şi desemnează o companie start-up evaluată la cel puţin un miliard de dolari). În opinia lor, firmele nelistate din sectorul tehnologic se află într-o bulă speculativă, similară oarecum celei de la începutul deceniului trecut, iar investitorii nu mai sunt convinşi că trebuie să le cumpere acţiunile, în cadrul ofertelor publice iniţiale, la preţuri mult prea mari faţă de cele justificate de elementele fundamentale. Până la sfârşitul anului viitor vom asista, deci, la un "carnagiu" în acest sector.
Dintre toate prognozele scandaloase ale celor de la Saxo Bank, cea mai puţin rezonabilă se referă la redresarea economiilor emergente, unde rolul de "locomotivă" l-ar avea creşterea Braziliei, pe fondul stimulentelor oferite de investiţiile în infrastructura olimpică.
Analiştii de la banca daneză apreciază că "reforme modeste vor determina revenirea optimismului" în cea mai mare economie a Americii Latine, iar exporturile economiilor emergente vor fi stimulate de deprecierea monedelor.
Din păcate, nu există niciun semnal cu privire la revenirea comerţului global pe o tendinţă crescătoare, în condiţiile în care s-au cam închis căile de "creştere" deschise de avalanşa banilor ieftini, în condiţiile creşterii accelerate a poverii datoriilor.
În Brazilia recesiunea este abia la început, iar speranţa unei stimulări economice ca urmare a organizării Jocurilor Olimpice nu este justificată deloc de experienţa istorică. Mai mult, tensiunile sociale vor deveni şi mai acute în comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat la ultimul Campionat Mondial de fotbal.
Revenind în Statele Unite, dar pe scena politică, a cincea prognoză de la Saxo Bank arată că Partidul Democrat va ocupa în continuare fotoliul de la Casa Albă şi va obţine o majoritate confortabilă în Congres, după ce alegerile primare din cadrul Partidului Republican vor deveni haotice, pe fondul prăbuşirii lui Donald Trump. Analiştii băncii daneze consideră, în mod inexplicabil, că alegătorii tineri "mai diverşi, mai liberali, supraeducaţi şi angajaţi sub nivelul lor de pregătire" vor participa masiv la vot din cauza "slabelor perspective de angajare din ultimii opt ani". Dar în această perioadă nu a fost condus executivul american de un preşedinte democrat, iar majoritatea din Senat nu a fost deţinută de acelaşi partid până la începutul anului curent, după o majoritate în ambele camere între 2009 şi 2011?
O altă prognoză care pare să-şi merite numele de "scandaloasă" se referă la creşterea preţului petrolului până la 100 de dolari pe baril în 2016, dar numai pentru o perioadă relativ scurtă, înainte de revenirea între 50 şi 70 de dolari pe baril. Factorul determinat al unei astfel de evoluţii va fi reducerea producţiei de către ţările care nu fac parte din OPEC, care va antrena o acţiune similară din partea cartelului.
În lista celor zece prognoze de la Saxo Bank mai apare şi creşterea semnificativă a preţului argintului, cu 33%, pe fondul reducerilor anunţate pentru producţia minereurilor de cupru şi zinc, determinate de scăderea cererii din China.
De asemenea, analiştii de la Saxo Bank consideră foarte probabilă o accelerare semnificativă a inflaţiei, pe fondul efectelor negative ale fenomenului El NiZo asupra producţiei agricole globale. Estimările lor arată o creştere cu 40% a indicelui Bloomberg Agriculture Spot în 2016, în condiţiile în care declinul său din ultimul an a fost de circa 11%.
Ultimul loc de pe lista prognozelor "scandaloase" este ocupat de prăbuşirea sectorului bunurilor de lux, care ar fi determinată de reducerea cererii europene, dar şi a celei din China, pe fondul încetinirii economiei. Evoluţia din Europa este explicată mai ales prin "trecerea către o societate egalitaristă, unde sunt promovate alte valori", tranziţie reflectată prin "evaluarea căilor de introducere a venitului universal de bază", pe fondul creşterii inegalităţii.
Din nou, analiştii de la Saxo Bank ignoră unul dintre principalii factori ai creşterii inegalităţii, respectiv relaxarea cantitativă a BCE, care susţine doar iresponsabilitatea fiscală a guvernelor şi creează aparenţa creşterii "organice" a burselor de valori.
În aceste condiţii, introducerea unui venit minim universal nu reprezintă o soluţie sustenabilă pe termen lung, ci va conduce doar la "egalitatea în sărăcie", "idealul" regimurilor socialiste de pretutindeni şi din totdeauna.
Spre deosebire de redresarea Braziliei în viitorul apropiat, o prognoză "scandaloasă" relativ rezonabilă se află pe locul opt în lista publicată de Saxo Bank şi arată transformarea Federal Reserve într-o instituţie monetară dedicată luptei agresive împotriva supraîncălzirii pieţelor prin creşterea dobânzilor.
Acţiunea ar trebui să înceapă în ultima parte a anului viitor şi va determina "vânzări masive pe toate pieţele majore de obligaţiuni", însoţite, bineînţeles, de creşteri accelerate ale randamentelor.
Evoluţia ulterioară va fi "înspăimântătoare", amintind de "apocalipsa pieţei obligaţiunilor de după colapsul Lehman Brothers", conform estimărilor lui Simon Fasdal, conducătorul departamentului de tranzacţionare a titlurilor cu venit fix din cadrul băncii daneze. În opinia sa, este posibilă chiar şi îngheţarea completă a pieţelor, pe fondul dispariţiei cumpărătorilor.
Multe dintre prognozele "scandaloase" ale Saxo Bank s-au adeverit în anii trecuţi. Oare care va fi rata de succes în 2016, având în vedere că politicile mult mai scandaloase ale guvernelor şi băncilor centrale par să-şi fi epuizat până şi capacitatea de a crea iluzia unei reveniri, chiar şi tardive, la normalitate?