Procesul în care fostul director al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea acuză UniCredit Ţiriac Bank se va rejudeca, a hotărât ieri Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Domnul Cătălin Harnagea ne-a spus că a acuzat Unicredit Ţiriac Bank pentru că a divulgat procuraturii informaţii din contul personal pentru dosarul Rompetrol, în condiţiile în care nu era nici învinuit şi nici măcar citat ca martor. Irina Vintilescu, avocatul domnului Harnagea, ne-a confirmat ştirea, adăugând că dosarul se va întoarce de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la procuratură, urmând ca procesul să fie judecat în toamnă.
"Banca a dat toate informaţiile din contul meu personal fără să mă întrebe. Am aflat asta şi am cerut băncii o părere", ne-a spus fostul director SIE. Domnia sa solicită suma de un milion de dolari reprezentând daune morale pentru violarea vieţii private prin încălcarea obligaţiilor băncii de a păstra secretul bancar, conform informaţiilor furnizate de avocatul domniei sale.
Conform legislaţiei în vigoare, o bancă nu are voie să ofere informaţii din contul unui client decât în cazul în care împotriva acestuia este începută urmărirea penală.
Referitor la decizia de ieri, reprezentanţii UniCredit Ţiriac Bank au declarat: "Curtea de Apel Bucureşti a casat decizia primei instanţe (care respingea reclamaţia domnului Cătălin Harnagea) pe motiv că reclamaţia a fost înaintată invocându-se în mod greşit încălcarea legislaţiei privind protecţia consumatorului. Prin respingerea recursului, cazul se va rejudeca pe fond, deci ne aflăm în aceeaşi situaţie ca şi la începutul procesului".
Domnul Harnagea este foarte încrezător în şansele sale considerând că "banca nu are cum să câştige" şi speră că acţiunea sa va reprezenta o portiţă prin care şi alţii îşi vor spune cuvântul în cazul unor abuzuri din partea unor instituţii "intangibile" precum băncile. Domnia sa speră ca situaţia să se rezolve printr-o negociere cu banca înainte ca instanţa să se pronunţe.