Principala realizare a Ministerului Justiţiei în anul 2022 a fost contribuţia, alături de alte instituţii din toate puterile statului, la obţinerea ultimului raport pozitiv din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul Justiţiei, afirmă ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, într-o postare pe Facebook. Conform ministrului, printre obiectivele pe 2023 se află consolidarea Ministerului Public, pe care o consideră "de o capitală importanţă". "Corupţia publică, dar şi cea privată, corupţia politică, dar şi cea administrativă şi economico-financiară, corupţia din instituţiile statului, dar şi din companii, mici sau mari, cu orice formă şi de orice naţionalitate a capitalului, trebuie confruntată constant şi profesionist de către Ministerul Public", subliniază Predoiu, El anunţă şi "o ofensivă devastatoare asupra crimei organizate şi clanurilor de infractori, obiective în 2023", informează News.ro.
"Principala realizare a Ministerului Justiţiei în anul 2022 a fost contribuţia, alături de alte instituţii din toate puterile statului, la obţinerea ultimului raport pozitiv din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul Justiţiei. Formal, acest obiectiv strategic a fost posibil prin atingerea altor obiective de etapă, desfiinţarea SIIJ şi adoptarea "Legilor Justiţiei". Mecanismul de Cooperare şi Verificare era direct legat de valorile fundamentale ale UE, stat de drept, drepturi şi libertăţi, siguranţă juridică, justiţie independentă. Persistenţa MCV echivala, implicit, cu o compatibilitate incompletă a societăţii româneşti cu aceste valori, echivala, implicit, cu existenţa unui deficit democratic permanent, echivala cu o integrare incompletă a României în lumea valorilor occidentale, în UE", scrie Predoiu, făcând trimitere la bilanţul Ministerului Justiţiei pe 2022, document care numără peste 50 de pagini.
Conform lui Predoiu, pe un plan practic, persistenţa MCV ar fi însemnat dificultăţi în plus pe tărâm diplomatic pentru ţara noastră în multiple dosare europene în care, istoric, a fost invocat MCV.
"Din această perspectivă, realizarea acestui obiectiv plasează ţara noastră în deplină egalitate cu celelalte state membre ale UE. Acest rezultat, ca şi alte obiective realizate de Ministerul Justiţiei în 2022, a fost posibil printr-un efort de echipă şi o strategie a construcţiei şi cooperării intra şi inter-instituţionale, principii care guvernează filosofia de acţiune instituţională a ministerului în acest mandat. Ministerul Justiţiei şi-a atins toate obiectivele pentru 2022, lucru reflectat riguros în bilanţul instituţiei ( https://www.just.ro/.../1-an-de-guvernare-contributia... )", scrie ministrul Justiţiei.
În ceea ce priveşte 2023, Predoiu afirmă că este un an cu o agendă, de asemenea, încărcată pentru Ministerul Justiţiei.
"Dintre obiectivele agendei, consolidarea Ministerului Public este de o capitală importanţă. Cetăţenii români au dreptul la un Minister Public care să le garanteze şi să le apere prin mijloace judiciare drepturile, libertăţile şi proprietatea faţă de orice tip de infracţiune, un Minister Public pe care cetăţenii oneşti să îl respecte şi care să inspire teamă oricărui infractor. Corupţia publică, dar şi cea privată, corupţia politică, dar şi cea administrativă şi economico-financiară, corupţia din instituţiile statului, dar şi din companii, mici sau mari, cu orice formă şi de orice naţionalitate a capitalului, trebuie confruntată constant şi profesionist de către Ministerul Public. Crima organizată, clanurile de infractori, traficul de persoane, droguri şi arme, orice forme de radicalizare teroristă, orice formă socială de ură de rasă sau pe alte considerente trebuie anchetate, inculpate şi destructurate judiciar", subliniază Cătălin Predoiu.
Din perspectiva Ministerului Justiţiei, anul 2023 trebuie să marcheze o ofensivă devastatoare a Ministerului Public asupra crimei organizate şi clanurilor de infractori, consideră ministrul Justiţiei.
"Statul român este echipat cu legi, instituţii şi strategii moderne în acest scop. Este nevoie de mai multă investiţie în logistica acestor instituţii şi, cu atât mai important, de lideri de sistem capabili să regenereze aplombul şi dedicaţia tuturor procurorilor în asumarea şi realizarea acestei misiuni sociale de capitală importanţă: apărarea legalităţii şi protejarea cetăţenilor şi a statului faţă de orice formă de infracţionalitate. Am încredere că Ministerul Justiţiei, în marja competenţelor sale legale, alături de alte instituţii învestite cu puteri constituţionale şi legale, îşi va aduce contribuţia sa la realizarea acestor obiective. Doar un efort comun, bazat pe cooperare şi legalitate, poate aduce aceste rezultate ţintite, aşa cum s-a realizat şi în acest an care se încheie", conchide Cătălin Predoiu.
1. Daaaaa....
(mesaj trimis de Paul B în data de 31.12.2022, 11:25)
Gargara de doi bani ... Principala preocupare a Ministerului Public este sa nu-i deranjeze pe corupti... Asta este traditia in Romanica ...Predoiu este un demn continuator al Grupului Infractional Organizat USL ...