CĂTĂLIN PREDOIU, MINISTRUL JUSTIŢIEI:  Internarea forţată - o măsură de protecţie a sănătăţii individului contaminat, cât şi de protecţie a cetăţenilor

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 14 iulie 2020

Comisia juridică a Senatului şi-a reluat ieri după-amiază activitatea cu privire la dezbaterea legii carantinării şi izolării, iar la lucrări au participat şi secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi Cătălin Predoiu - ministrul Justiţiei. Acesta din urmă a prezentat un material cu privire la procedurile din faţa instanţei, în momentul contestării deciziilor de carantinare şi izolare.

Preşedintele Senatului, Robert Cazanciuc a spus: "Internarea persoanelor trebuie să fie ultima măsură luată, iar măsurile să fie luate gradual. Prima măsură să fie izolarea la domiciliu, iar dacă nu are condiţii să fie izolat într-un spaţiu pus la dispoziţie de către stat".

Daniel Fenechiu, senator PNL a arătat: "Nodul gordian al acestei probleme este internarea forţată. Noi am mers pe varianta că, în momentul în care se impune internarea forţată, ea e decisă de medici şi de direcţia de sănătate publică şi este supusă controlului judecătoresc. PSD merge pe ideea că fiind vorba despre o lipsire de libertate, internarea forţată poate fi dispusă doar de un judecător".

El a argumentat că măsura luată de Guvern este una similară cu aceea în care o persoană este suspectă de comiterea unei infracţiuni şi este reţinută de poliţişti.

Referitor la acest aspect, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a precizat: "Problema nu e complicată juridic, ci politic. Ar trebui să despărţim internarea forţată de o măsură privativă de libertate pentru că nu au nicio legătură cu privire la scopul fiecăreia. La internarea forţată este vorba despre o măsură de protecţie a sănătăţii individului contaminat cât şi de protecţia cetăţenilor. Dacă nu facem paralela respectivă, ar trebui să renunţăm la ideea cenzurii din partea unui magistrat, pentru că ea ar conduce şi la zădărnicirea măsurii medicale de vindecare a persoanei infectate".

În replică, Robert Cazanciuc a menţionat că, şi în aceste condiţii, instanţa supremă din Franţa a stabilit în 11 mai 2020 că internarea forţată este o măsură privativă de libertate.

Ministrul de resort a arătat că, în considerentele deciziei Curţii Constituţionale a României cu privire la carantinare şi izolare, la paragraful 60, se spune că măsura luată nu trebuie autorizată prealabil, ci să existe posibilitatea contestării internării obligatorii.

Cu privire la internarea şi carantinarea persoanelor în caz de epidemie, secretarul de stat Raed Arafat a prezentat legislaţia din alte ţări europene în această materie.

Dezbaterile din Comisia Juridică a Senatului, cu privire la acest proiect de lege, erau în plină desfăşurare la închiderea ediţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb