Actualizare 18:05 MAE transmite condoleanţe familiilor îndoliate în urma accidentului aviatic din Egipt
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a semnat astăzi în cartea de condoleanţe deschisă de către Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, ca urmare a tragicului accident aviatic din Egipt, transmite un comunicat de presă al MAE remis redacţiei.
Oficialul român a exprimat, în numele MAE, profunda compasiune pentru familiile îndoliate şi a dat asigurări că România este alături de poporul rus în aceste momente de cumpănă.
Potrivit sursei citate, acesta a menţionat că cele mai sincere condoleanţe şi sentimente de solidaritate se îndreaptă către întregul popor rus pentru pierderea grea suferită.
(S.A.)
-------------
Avionul companiei ruse Kogalîmavia, care s-a prăbuşit sâmbătă în Egipt, nu a fost lovit din exterior şi pilotul nu a lansat un apel SOS înainte ca aparatul să dispară de pe radar, potrivit Reuters, citând o sursă din cadrul comisiei care analizează cutiile negre ale avionului, relatează Agerpres.
Sursa citată a refuzat să furnizeze mai multe detalii, dar a precizat că-şi bazează afirmaţiile pe examinarea preliminară a cutiilor negre recuperate după prăbuşirea avionului.
O sursă din cadrul Ministerului Aviaţiei a precizat anterior că analiza cutiei negre care înregistrează parametrii de zbor este încă în desfăşurare.
Directorul general al companiei aeriene Kogalîmavia, Aleksandr Smirnov, a declarat la Moscova, cu puţin timp în urmă, că avionul de tip Airbus A321-200 "se afla într-o stare tehnică excelentă" şi numai un "factor extern" poate explica prăbuşirea aparatului, potrivit RIA Novosti.
"Noi excludem orice defecţiune tehnică sau eroare de pilotaj", a adăugat el, subliniind că "singura cauză posibilă (a accidentului) este un factor extern".
Avionul Airbus A321-200 nu putea să se dezintegreze în aer din cauza vreunei defecţiuni tehnice, a declarat directorul general al companiei. "Totul ne face să credem că, la începutul catastrofei, echipajul a pierdut complet controlul asupra avionului", a indicat Smirnov.
Un alt reprezentant al companiei a precizat că aparatul suferise înainte de aceasta avarii structurale semnificative, iar piloţii nu au mai apucat "să intre în contact radio" cu controlorii de trafic aerian, conform RIA Novosti.
Duminică, şeful experţilor care participa la anchetă, Viktor Sorocenko, a spus că aparatul s-a "dislocat în aer", ceea ce ar explică împrăştierea rămăşiţelor pe o arie de 20 de kilometri pătraţi.
Un atentat rămâne una dintre ipotezele de lucru, după ce filiala din Egipt a grupării jihadiste Statul Islamic a revendicat sâmbătă distrugerea avionului, în semn de represalii pentru bombardamentele ruseşti din Siria.
Un avion Airbus A321-200 al companiei ruse Kogalîmavia, cunoscută şi sub numele de Metrojet, având la bord 224 de persoane, toţi ruşi cu excepţia a trei ucraineni, s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţa în deşertul Sinai, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din staţiunea Sharm el-Sheik, cu destinaţia Sankt-Petersburg.
• Kremlinul nu exclude nicio ipoteză drept cauză a prăbuşirii avionului
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ieri că nu există indicii pentru a exclude vreuna dintre posibilele cauze ale prăbuşirii avionului companiei ruse Kogalîmavia, tragedie soldată cu 224 de morţi, sâmbătă în deşertul Sinai, transmite Reuters.
Peskov a răspuns astfel unei întrebări referitoare la posibilitatea unui atac terorist drept cauză a prăbuşirii aeronavei ruse.
"Acum nu mai poate fi exclusă nicio variantă", a afirmat reprezentantul Kremlinului, potrivit EFE.
Pe de altă parte, premierul rus Dmitri Medvedev a cerut ieri desfăşurarea unei anchete cuprinzătoare pentru a elucida circumstanţele prăbuşirii avionului companiei ruse Kogalîmavia.
"Sarcina principală este de a ancheta în detaliu ce a cauzat această tragedie"', a declarat Medvedev, citat de postul de televiziune public Rossia-24.