• Doar 0,0059% din acţiunile vizate au fost subscrise până acum în cadrul OPP
• Minoritarii vor dublu pentru participaţiile lor
Deşi o ofertă publică de preluare obligatorie (OPP) pentru 25% din acţiunile "Zentiva" Bucureşti (SCD) se derulează la Bursa de Valori Bucureşti de aproape o lună, titlurile producătorului de medicamente au început să fie tranzacţionate pe Bursă la un preţ mai mare decât cel din ofertă. Astfel, acţiunile SCD au atins, vineri, preţul maxim de 0,715 lei/titlu, fiind cu 2,14% peste preţul pe care francezii de la "Sanofi-Aventis" au fost de acord să îl dea în cadrul ofertei de preluare ce se va încheia pe 22 septembrie.
Această situaţie ar fi cât de cât logică dacă oferta de preluare ar fi fost subscrisă în proporţie majoritară până acum şi ofertantul ar fi nevoit să cumpere acţiuni direct din piaţă, de la cei care nu au subscris în cadrul OPP-ului. Ipoteza cade, însă, din start pentru că cifrele privind situaţia ofertei sunt mai mult decât grăitoare: doar 6.200 de acţiuni SCD, reprezentând 0,0059% din titlurile vizate, au fost subscrise în cadrul ofertei în cele trei săptămâni de la debutul acesteia.
În paralel, pe Bursă, au fost schimbate, în total, 11,89 milioane de acţiuni SCD, adică peste 11,36% din acţiunile pe care francezii speră să le cumpere.
"Probabil că unii investitori nu sunt mulţumiţi de preţul din ofertă şi speră să obţină un preţ mai mare pentru acţiunile lor, în eventualitatea în care societatea se va delista", a spus, pentru ziarul BURSA, domnul Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la casa de brokeraj "Estinvest".
Preţul de 7 lei/acţiune propus de "Sanofi-Aventis" a nemulţumit o parte dintre acţionarii minoritari ai companiei care au protestat că nu reflectă adevărata valoare a societăţii şi nu se apropie de aşteptările lor, potrivit unei scrisori transmise ofertantului pe 26 august.
Acţionarii în cauză au făcut atunci o evaluare paralelă a companiei care a luat în calcul, printre altele, şi preţul de 1,37 de lei/aciune pe care compania cehă "Zentiva" NV l-a plătit pentru 99,7 milioane de acţiuni "Sicomed", achiziţionate la finele anului 2005, în cadrul unei ofertei publice de cumpărare. Acţionarii au solicitat un preţ minim de ofertă de 1,37 de lei/acţiune, valoare pe care au considerat-o "rezonabilă".
"Preţul din ofertă este exagerat de mic. Dacă vrea să delisteze compania, majoritarul trebuie să ofere un preţ mai mare", a declarat, pentru ziarul BURSA, domnul Daniel Iancu, un acţionar al "Zentiva" România. Domnia sa consideră că soarta ofertei de preluare obligatorie lansată de Sanofi-Aventis nu are nicio şansă, la preţul de 0,7 lei/acţiune.
"Nu se va subscrie nici 0,1% din acţiunile vizate de majoritar. Cei care se gândeau să subscrie la 0,7 lei în ofertă, pot acum să obţină din piaţă un preţ mai mare şi mai au şi avantajul că îşi primesc banii pe loc", ne-a mai spus domnul Iancu.
"Sanofi Aventis Europe", care deţine indirect 74,91% din "Zentiva" România a iniţiat pe 12 august o ofertă publică de preluare a pachetului de acţiuni SCD pe care nu le deţine, în schimbul sumei totale de 73,23 milioane lei.
Oferta, intermediată de divizia de brokeraj a BRD Société Générale, ţinteşte 104,62 milioane de acţiuni.
Acţionarul majoritar al Zentiva a anunţat că va cere retragerea acţionarilor minoritari şi va delista emitentul de la cota Bursei, în cazul în care, după încheierea ofertei, va ajunge să deţină peste 95% din capitalul companiei.