Economia globală pierde viteză, iar pieţe precum energia şi petrolul reacţionează la această scădere de turaţie. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, pe piaţa petrolului se menţine, deocamdată, un echilibru fragil. În apropiere de septembrie, însă, o schimbare de direcţie devine probabilă. Iar pentru a înţelege mai bine contextul, cifrele economice sunt cheie.
China e aproape de deflaţie: preţurile la producători au scăzut în iunie cu 5,4% anual, iar pentru consumatori inflaţia este zero. Fără energie şi alimente, preţurile au crescut cu doar 0,4%, sub nivelul anterior de 0,6%. "Aşteptările pentru o intervenţie de stimulare puternică dinspre banca centrală a Chinei, respectiv o scădere semnificativă a dobânzii - cheie, ar putea să nu se confirme, dar măsuri de sprijin ţintit sunt probabile", punctează Claudiu Cazacu.
Pe de altă parte, în India, creşterea PIB-ului estimată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) este de 6%, valoare care ar putea fi chiar depăşită. În Brazilia, banca centrală a revizuit în creştere prognoza, pentru un avans economic de 2%.
Potrivit lui Claudiu Cazacu, amprenta majoră a Chinei şi ritmul economic mai lent din UE şi SUA justifică a abordare mai rezervată în privinţa petrolului.
"Producţia globală de bunuri şi servicii e aşteptat să încetinească la 2,7% anul acesta, de la 3,1% anul trecut. În Europa, utilizarea în creştere a resurselor regenerabile, ţinta pusă pe eficienţa energetică şi recesiunea din unele state - în principal Germania, cea mai mare economie a Uniunii - au dus la un preţ negativ al energiei electrice la început de iulie. Pe continent, piaţa energiei în ansamblu a urmat tendinţa descendentă a gazului natural", consideră Claudiu Cazacu.
Speculatorii de tipul fondurilor de hedging şi ai altor tipuri de fonduri au redus masiv, până de curând, iniţiativa cumpărării de acţiuni din sectorul energetic, potrivit datelor referitoare la poziţionarea pe burse a categoriilor de traderi.
Preţul petrolului păstrează, începând din luna mai, o bandă de variaţie restrânsă, între 71 şi 79 de dolari pe baril pentru Brent. "Se ridică întrebarea dacă echilibrul relativ de pe burse este sustenabil în acest moment. Pe de o parte, producători din cadrul OPEC, în special Arabia Saudită, au redus producţia, iar Rusia a anunţat o scădere de 500 de mii de barili pe zi", subliniază analistul XTB România
Potrivit celui mai recent raport al OPEC, creşterea cererii mondiale de petrol ar fi de 2,3 milioane de barili pe zi anul acesta, în timp ce oferta suplimentară de petrol non-OPEC ar urma să fie de 1,4 milioane barili pe zi. Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) vede un salt de doar 2 milioane de barili pe zi al cererii de petrol. Consumul diminuează treptat stocurile majorate anul trecut, iar în SUA au ajuns anul acesta, pentru prima dată, sub media ultimilor 5 ani.
Arabia Saudită resimte costul tăierilor de producţie. Se aşteaptă ca economia regatului să frâneze brusc, de la un avans de aproape 9% anul trecut, la o contracţie de 1% anul acesta, dacă nivelul redus al producţiei va fi menţinut tot anul. În cazul în care, din septembrie, producţia va fi majorată, PIB-ul ar putea evita la limită recesiunea, sau să scadă doar marginal.
În acest moment, o nouă majorare de dobândă în SUA este aproape sigură. "Nivelul acesteia ar putea stagna acum sau urca până în primăvara anului viitor. În orice caz, se prognozează ca Fed să menţină o atitudine relativ mai restrictivă decât au fost obişnuiţi investitorii şi companiile în ultimul deceniu şi jumătate, chiar şi în condiţiile în care economia reală ar încetini", crede Claudiu Cazacu.
În ciuda echilibrului fragil din prezent, în toamnă, o schimbare de direcţie pe piaţa petrolului devine probabilă. Dacă Arabia Saudită va decide să pompeze suplimentar, un scenariu descendent al cotaţiilor devine posibil.
Pe de altă parte, dacă inflaţia se diminuează mai rapid decât prevăd scenariile oficiale din prezent, iar băncile centrale permit o atitudine mai relaxată în privinţa dobânzilor, un nou episod de creştere a preţurilor petrolului şi chiar ale energiei ar putea avea loc. Deşi unele poziţionări recente ale traderilor pe bursa din SUA arată o încredere incipientă în acest al doilea scenariu, este, totuşi prea devreme pentru o concluzie fermă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2023, 06:58)
usa va da la primul semn de crasuri randamente bonduri impuls in umplere rezerve strategice petrol; va umple rezervele nu cu petrolul lor! va inunda piata de dolar la achizitie petrol ca sa balanseze xixlul dobandilor din fata ce descresc.
iar dobanzile reale deflate pe pib devin pozitive in fata = costul banilor scump = necesar suplimentare dolari in international prin achizitie petrol.
s c c r e t