Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a anunţat astăzi, după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că, în câteva zile, va demara procedura de numire a noului procuror-şef al DIICOT, după ce fosta şefă a instituţiei, Alina Bica, a fost arestată şi trimisă în judecată într-un dosar de corupţie, scriu surse din presă.
Ministrul a explicat: "Ceea ce este important în această procedură este să respectăm legea în vigoare şi exigenţele partenerilor europeni. Adică un proces transparent, în urma căruia să avem la conducerea DIICOT un procuror care să aibă experienţa necesară, să avem garanţia toţi că selecţia a fost făcută pe merit, şi nu pe alte criterii".
Robert Cazanciuc a adăugat că, momentan, nu are nicio nominalizare pentru conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Funcţia de procuror-şef al DIICOT a rămas vacantă după ce Alina Bica a fost arestată în dosarul de corupţie privind retrocedarea ilegală a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro. Interimatul este asigurat de procurorul-şef adjunct, Elena Giorgiana Hosu.
Alina Bica a preluat conducerea DIICOT în mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.
Pe 24 noiembrie 2014, preşedintele în funcţie în acel moment, Traian Băsescu, a semnat decretul privind eliberare din funcţia de procuror-şef al DIICOT a Alinei Bica, în urma demisiei acesteia din post şi din calitatea de procuror al Direcţiei, pe 21 noiembrie, după ce fusese reţinută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).