CAZUL UNGARIEI DĂ BĂTĂI DE CAP OFICIALILOR DE LA BUCUREŞTI Ministerul de Externe, îngrijorat de posibila activare a articolului 7

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 14 septembrie 2018

Victor Negrescu, Ministrul pentru Afaceri Europene: "Vom oferi clarificări şi vom purta dialog, astfel încât să se evite activarea articolului

7 pentru România, care nu trebuie să se afle într-o asemenea situaţie"

Activarea articolului 7 de către Parlamentul Uniunii Europene faţă de Ungaria pune în alertă oficialii din Ministerul Afacerilor Externe din ţara noastră. Responsabilii diplomatici, precum şi persoanele care se ocupă de imaginea României pe plan extern cred că ţara noastră nu va ajunge în situaţia Ungariei şi că parlamentarii români vor da curs recomandărilor instituţiilor europene cu privire la legile justiţiei şi la legislaţia penală.

Ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat pentru Ziare.com, că deocamdată ţara noastră nu se află în situaţia Ungariei, dar nu exclude nicio posibilitate cu privire la o evenutală solicitare de activare a art.7: "În politică, nu trebuie să spui niciodată nu. Contextul se poate schimba, intensitatea dezbaterii în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European este foarte mare şi în acest context nu putem şti care vor fi diferitele abordări. Dreapta politică, fiind afectată de faptul că activarea articolului vizează state cu guverne ultraconservatoare sau din Partidul Popularilor Europeni, caută să identifice şi o guvernare de stânga, pentru a spune că e o problemă de ansamblu. Sper să nu ajungem la o asemenea situaţie".

În legătură cu statul de drept şi cu modificarea legilor justiţiei, Victor Negrescu a spus că ministerul din care face parte nu are nicio atribuţie legislativă şi că este de datoria Parlamentului să pună legislaţia internă în acord cu solicitările Comisiei de la Veneţia: "Guvernul nu putea sesiza Comisia de la Veneţia în privinţa unor legi iniţiate de Parlament. Din ce am înţeles, reprezentanţii Parlamentului intenţionează să preia din recomandările Comisiei de la Veneţia, dar se aşteaptă raportul final din luna octombrie şi am speranţa că o parte dintre aspectele evocate de raport vor fi clarificate şi ajustate conform recomandărilor".

În legătură cu aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, Ministrul Afacerilor Europene susţine că acest proces nu trebuie legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi că România nu trebuie decuplată de Bulgaria, stat în care nu există o structură specializată pe lupta anticorupţie, de tipul DNA.

Victor Negrescu a menţionat pentru Ziare.com: "Eu cred că frontierele noastre sunt sigure. Poliţia de Frontieră şi-a sporit capacitatea. Şi alte state au probleme cu statul de drept, dar sunt în spaţiul Schengen şi asigură protecţia frontierelor".

Ministrul a afirmat că ultimele evaluări pe MCV au arătat că sunt îndeplinite sau aproape îndeplinite cinci recomandări din 12, iar în perioada următoare speră ca ţara noastră să îndeplinească şi celelate criterii stabilite la ultimul raport.

Victor Negrescu a concluzionat: "Poate nu au fost preluate toate recomandările, poate nu s-a spus «da» la tot, dar am fost acolo pentru a purta dialogul la cel mai înalt nivel. Vom oferi clarificări şi vom purta dialog, astfel încât să se evite activarea articolului 7 pentru România, care nu trebuie să se afle într-o asemenea situaţie".

Viorica Dăncilă, invitată în PE

Europarlamentarul Siegfried Mureşan susţine că Parlamentul European (PE) va dezbate în următoarea sesiune situaţia din România, iar în cea de a doua sesiune plenară din octombrie va adopta o rezoluţie pe această temă. La prima sesiune va fi invitată şi Viorica Dăncilă. Premierul va trebui să dea explicaţii cu privire la violenţele înregistrate la intervenţia jandarmilor în 10 august în Piaţa Victoriei şi referitor la modificarea legislaţiei penale şi a legilor justiţiei.

Mureşan a postat, ieri, pe pagina personală de Facebook următorul mesaj: "Avem noutăţi despre dezbaterea privind situaţia din România care va avea loc în Parlamentul European: dezbaterea în plen va avea loc în prima sesiune plenară din luna octombrie (1-4 octombrie). Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situatia din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie (22-25 octombrie)".

Referitor la această dezbatere, Victor Negrescu, Ministrul pentru Afaceri Europene, a afirmat că în momentul în care va fi primită invitaţia oficială din partea Parlamentului European, va fi conturată şi poziţia pe care ţara noastră o va prezenta la Strasbourg, precum şi modul de abordare a tuturor temelor care vor fi aduse în discuţie de parlamentarii europeni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb